Lista alimentelor interzise copiilor mici în funcție de vârstă

Părinții se ghidează de regulă după indicația medicului, însă unii dintre ei, după ce își văd copilul deja ridicat la nivelul pătuțului, crescut în greutate și că mai merge prin casă, fie de-a bușilea, fie ținut de mănuță, gata, îl consideră „om mare” și îi mai dau și alimente interzise pentru vârsta sa, fără mai consulte medicul.

separator

Însă, părinții trebuie fie vigilenți cu privire la alimentele pe care copilul le consumă întrucat neatenția poate avea urmări grave, de la indigestii, intoleranțe, până la alergii. Așadar, orice părinte trebuie aibă notată lista alimentelor interzise copiilor în funcție de vârsta lor, ca evite problemele pentru sistemul lor digestiv insuficient dezvoltat.

De evitat, de la naștere până la 4-6 luni

Toată hrana solidă. Copilul trebuie hrănit numai cu lapte de la sân sau cu formula până la 6 luni (unii pediatri încep diversificarea de la 4 luni, însă vârsta de 6 luni este mai sigură).

De evitat, între 4 și 12 luni

Mierea: Mierea poate conține sporide Clostridium botulinum, care provoacă boala numita botulism. Tractul intestinal al unui adult poate preveni creșterea acestor spori, dar la copilul până într-un an, ei pot crește și pot provoca toxine care amenință sănătatea și chiar viața.

Laptele de vacă: Copilul mic nu poate digera proteina din laptele de vacă, oricum nu are toți nutrienții necesari și conține minerale în cantitate prea mare care îi pot afecta rinichii.

De evitat, între 12 și 24 luni

Pe măsură ce copilul crește, el va fi dornic și curios guste din farfuria ta, iar tu vei fi nerăbdătoare îi introduci cât mai multe mâncăruri noi în alimentație. Dar în continuare nu toate produsele sunt sigure pentru copilul tău. Unele în continuare prezintă riscul de a se îneca cu ele.

Laptele degresat: Majoritatea copiilor până în 2 ani au nevoie de grăsimea și de caloriile din laptele integral pentru creșterea și dezvoltarea lor armonioasă, în special a creierului. După ce copilul împlinește 2 ani și dacă el are probleme de creștere, îi poți da lapte cu o concentrație mai mică de grăsime dacă așa dorești (laptele 1,5% sau 1,8%). Dacă copilul are probleme de obezitate sau de inimă, oricum medicul îți va introduce laptele semi-degresat mai devreme de vârsta de 2 ani.

Atenție la ce mestecă până la 24 luni!

Bucîțele mari de mestecat: Cel mai sigur este ca ceea ce are de mestecat nu depașească dimensiunea unei boabe de mazăre, astfel nu există riscul rămână blocată mâncarea în gâtul său. Legume precum morcov, salata, fasole verde trebuie gătite și sfărâmate foarte bine și fin. Taie în bucăți cât mai mici strugurii, roșiile tip cherry sau cubulețele de pepene înainte i le dai, nu i le servi întregi, chiar dacă le vezi micuțe. Taie carnea sau brânza în bucăți foarte mici sau pasează-le.

Mâncarea mică și tare: nucile, floricele de porumb, pastile de supt pentru durere de gât, bomboane tari, stafide sau alte fructe mici uscate sau semințe – toate reprezintă un mare risc de a se îneca cu ele. Deci nu i le incluzi în alimentație.

Alimente moi și fine: produse tip jeleu sau bezele pot rămâne lipite pe gâtul copilului, deci nu are voie le mănânce.

De evitat, între 24 și 36 luni

Copilul tău este de acum capabil sa mănânce, însă tot sunt șanse se înece cu mâncare. Continuă eviți îi dai produsele interzise până la 2 ani cu care se poate îneca și dezcurajează-l mănânce în timp ce vorbește, merge, se uită la tv sau face orice altceva care îi mută atenția de la masă și mâncare.

De evitat, de la 3 ani în sus

Deși copilul tău se descurcă de minune mănânce de acum, tot trebuie fii atentă la dimensiunea bucăților de mâncare pe care le duce la gură. Continuă îi tai mâncarea din farfurie în bucăți foarte mici. Continuă eviți nucile, alunele, migdalele, etc., floricelele, guma de mestecat și învață copilul nu mai mănânce atunci când ceva îi distrage atenția.

Atenție la alergia la alimente

Medicii pediatri preferă ca cel mic depășească vârsta de 1 an sau chiar mai mult înainte de a permite introducerea alimentelor cu risc mare de a provoca alergii, în special dacă copiii sunt sensibili la factorii alergeni. În ultima vreme, pediatrii și-au mai schimbat atitudinea, în sensul că recunosc faptul că, indiferent cât amâni introducerea în alimentația copilului alimentele alergene probabil ca alergiile se vor dezvolta oricum la un copil predispus la această problemă.

Cu toate acestea, este înțelept introduci orice aliment nou gradat, câte unul nou pe săptămână, ca ai timp observi orice potențială reacție a copilului la acel aliment, dacă are alergie la el, daca îl tolerează bine din punct de vedere gastric.

Dacă suspectezi că ai putea avea probleme de alergie alimentara la copil, discută cu pediatrul cum este mai bine îi introduci alimentele alergene precum ouăle, laptele, căpșunele, fructele de pădure, nucile, alunele, peștele și fructele de mare.

sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Prima doamnă a Franței ocolește rujurile în culori stridente și oja colorată
Articolul anterior
O femeie a vrut să nască acasă, în apă, însă e îngrozitor ce i s-a întâmplat
Articolul următor