Lista alimentelor interzise copiilor mici în funcție de vârstă

Părinții se ghidează de regulă după indicația medicului, însă unii dintre ei, după ce își văd copilul deja ridicat la nivelul pătuțului, crescut în greutate și că mai merge prin casă, fie de-a bușilea, fie ținut de mănuță, gata, îl consideră „om mare” și îi mai dau și alimente interzise pentru vârsta sa, fără mai consulte medicul.

separator

Însă, părinții trebuie fie vigilenți cu privire la alimentele pe care copilul le consumă întrucat neatenția poate avea urmări grave, de la indigestii, intoleranțe, până la alergii. Așadar, orice părinte trebuie aibă notată lista alimentelor interzise copiilor în funcție de vârsta lor, ca evite problemele pentru sistemul lor digestiv insuficient dezvoltat.

De evitat, de la naștere până la 4-6 luni

Toată hrana solidă. Copilul trebuie hrănit numai cu lapte de la sân sau cu formula până la 6 luni (unii pediatri încep diversificarea de la 4 luni, însă vârsta de 6 luni este mai sigură).

De evitat, între 4 și 12 luni

Mierea: Mierea poate conține sporide Clostridium botulinum, care provoacă boala numita botulism. Tractul intestinal al unui adult poate preveni creșterea acestor spori, dar la copilul până într-un an, ei pot crește și pot provoca toxine care amenință sănătatea și chiar viața.

Laptele de vacă: Copilul mic nu poate digera proteina din laptele de vacă, oricum nu are toți nutrienții necesari și conține minerale în cantitate prea mare care îi pot afecta rinichii.

De evitat, între 12 și 24 luni

Pe măsură ce copilul crește, el va fi dornic și curios guste din farfuria ta, iar tu vei fi nerăbdătoare îi introduci cât mai multe mâncăruri noi în alimentație. Dar în continuare nu toate produsele sunt sigure pentru copilul tău. Unele în continuare prezintă riscul de a se îneca cu ele.

Laptele degresat: Majoritatea copiilor până în 2 ani au nevoie de grăsimea și de caloriile din laptele integral pentru creșterea și dezvoltarea lor armonioasă, în special a creierului. După ce copilul împlinește 2 ani și dacă el are probleme de creștere, îi poți da lapte cu o concentrație mai mică de grăsime dacă așa dorești (laptele 1,5% sau 1,8%). Dacă copilul are probleme de obezitate sau de inimă, oricum medicul îți va introduce laptele semi-degresat mai devreme de vârsta de 2 ani.

Atenție la ce mestecă până la 24 luni!

Bucîțele mari de mestecat: Cel mai sigur este ca ceea ce are de mestecat nu depașească dimensiunea unei boabe de mazăre, astfel nu există riscul rămână blocată mâncarea în gâtul său. Legume precum morcov, salata, fasole verde trebuie gătite și sfărâmate foarte bine și fin. Taie în bucăți cât mai mici strugurii, roșiile tip cherry sau cubulețele de pepene înainte i le dai, nu i le servi întregi, chiar dacă le vezi micuțe. Taie carnea sau brânza în bucăți foarte mici sau pasează-le.

Mâncarea mică și tare: nucile, floricele de porumb, pastile de supt pentru durere de gât, bomboane tari, stafide sau alte fructe mici uscate sau semințe – toate reprezintă un mare risc de a se îneca cu ele. Deci nu i le incluzi în alimentație.

Alimente moi și fine: produse tip jeleu sau bezele pot rămâne lipite pe gâtul copilului, deci nu are voie le mănânce.

De evitat, între 24 și 36 luni

Copilul tău este de acum capabil sa mănânce, însă tot sunt șanse se înece cu mâncare. Continuă eviți îi dai produsele interzise până la 2 ani cu care se poate îneca și dezcurajează-l mănânce în timp ce vorbește, merge, se uită la tv sau face orice altceva care îi mută atenția de la masă și mâncare.

De evitat, de la 3 ani în sus

Deși copilul tău se descurcă de minune mănânce de acum, tot trebuie fii atentă la dimensiunea bucăților de mâncare pe care le duce la gură. Continuă îi tai mâncarea din farfurie în bucăți foarte mici. Continuă eviți nucile, alunele, migdalele, etc., floricelele, guma de mestecat și învață copilul nu mai mănânce atunci când ceva îi distrage atenția.

Atenție la alergia la alimente

Medicii pediatri preferă ca cel mic depășească vârsta de 1 an sau chiar mai mult înainte de a permite introducerea alimentelor cu risc mare de a provoca alergii, în special dacă copiii sunt sensibili la factorii alergeni. În ultima vreme, pediatrii și-au mai schimbat atitudinea, în sensul că recunosc faptul că, indiferent cât amâni introducerea în alimentația copilului alimentele alergene probabil ca alergiile se vor dezvolta oricum la un copil predispus la această problemă.

Cu toate acestea, este înțelept introduci orice aliment nou gradat, câte unul nou pe săptămână, ca ai timp observi orice potențială reacție a copilului la acel aliment, dacă are alergie la el, daca îl tolerează bine din punct de vedere gastric.

Dacă suspectezi că ai putea avea probleme de alergie alimentara la copil, discută cu pediatrul cum este mai bine îi introduci alimentele alergene precum ouăle, laptele, căpșunele, fructele de pădure, nucile, alunele, peștele și fructele de mare.

sursa

Elevii claselor primare vor putea primi abonamentele de călătorie anuale săptămâna viitoare

Primarul Capitalei, Ion Ceban, anunță că până la sfârșitul săptămânii curente, 35 de mii de abonamente pentru elevii claselor 1-4 vor fi repartizate la toate instituțiile de învățământ, iar elevii vor intra în posesia acestora începând cu săptămâna viitoare.

Totodată, edilul Capitalei anunță că de mâine, 6 iulie, vor fi disponibile în vânzare alte 20 mii de abonamente de călătorie de tip G-6, pentru călătorii generali, cu perioada de valabilitate de 6 luni, aceste abonamente fiind cele mai solicitate de către călători.

„Prețul acestora este de 972 lei și vor fi accesibile în toate punctele de vânzare anunțate anterior – rețeaua „Moldpresa” și parcurile de autobuze și troleibuze. 

Stocul de abonamente pentru 1 lună și 3 luni este suficient.

Iată unde pot fi procurate abonamentele în funcție de categoria de beneficiar:

Călătorii generali, studenții și elevii claselor 5-12 procură abonamentele pentru călătorie la punctele de vânzare din rețeaua „Moldpresa” și la parcurile de troleibuze și autobuze.

Pentru a beneficia de facilități, studenții și elevii prezintă carnetul de student/elev.

Elevii claselor 1-4 vor ridica abonamentele anuale în cadrul instituțiilor de învățământ în care studiază. Până vor primi abonamentele, aceștia vor circula gratuit.

Pensionarii, dar și celelalte categorii de populație care beneficiază de călătorii gratuite, conform legislației în vigoare, vor călători gratuit în transportul public, la prezentarea documentului permisiv.

Personalul din domeniul medical, care activează în instituțiile medicale municipale, solicită abonamentele de la instituțiile în care activează.

Personalul din domeniul învățământului, care activează în instituțiile municipale, solicită actul permisiv la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, în baza căruia pot procura abonamentul cu preț redus de la Regia Transport Electric Chișinău.

Capii de familii monoparentale solicită actul permisiv la Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în baza căruia vor procura abonamentul cu preț redus de la Regia Transport Electric Chișinău.

Familiile cu mulți copii (3 și mai mulți copii minori) solicită actul permisiv la Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în baza căruia vor procura abonamentul cu preț redus de la Regia Transport Electric Chișinău. 

Agenții economici vor face comandă prealabilă la Regia Transport Electric Chișinău, până în data de 10 a fiecărei luni, care precedă perioada solicitată de valabilitate a abonamentului”, a scris pe Facebook Ion Ceban.

sursa: www.stiri.md

O mamă a născut pe marginea șoselei, s-a urcat în mașină și a condus acasă cu bebelușul încă atașat de cordonul ombilical

Cine se mai îndoiește că mamele au superputeri, nu o va mai face după ce va citi povestea unei mame care a născut în mașină și apoi, cu nou-născutul ei încă atașat de cordonul ombilical, a plecat acasă pentru că o așteptau ceilalți copii să vină cu mâncare de la cumpărături.

mama care a nascut pe marginea drumului cu familia ei

O mamă din Kentucky, SUA, a ajuns să țină subiectele publicațiilor din întreaga lume după ce a dat naștere singură celui de-al șaselea copil al ei în mașină. Heather Skaats (34 de ani) era deja la a șasea sarcină și, cunoscându-și bine corpul, deși avea mici contracții și mai ales pentru că avea data estimativă a nașterii peste trei săptămâni, își vedea de viața ei obișnuită, având grijă de cei cinci copii ai ei și hrănindu-și caii de la fermă. Așa că atunci când a plecat la cumpărături duminică alături de copiii ei nu și-a imaginat nicio secundă că nașterea în apă acasă, așa cum și-o plănuise, nu va mai avea loc.

Heather povestește pentru Today că a început să resimtă contracțiile din ce în ce mai puternice în timp ce conducea și, gonind a să ajungă acasă cât mai repede, a simțit că nu mai poate și a tras pe dreapta. Și-a calmat copiii spunându-le că va fi totul bine, și-a sunat soțul și apoi s-a dus în iarbă și s-a lăsat pe vine. ”Mi-am pus mâna jos și i-am simțit capul copilului. Nici măcar nu a fost nevoie să împing. Eram la telefon cu Nick, soțul meu și 20 de secunde mai târziu, iată-l, era acolo! Fiul nostru!”

A prins bebelușul de 3200 de grame, care a deschis ochii și a început să plângă. Cu placenta încă atașată, mama a intrat în mașină și le-a prezentat copiilor noul frățior. Copiii cu vârste între 2 și 13 ani au fost șocați. Acasă, fiica cea mare a ajutat-o să elimine placenta până ce a venit și moașa. Heather povestește că îți amintește cum moașa, șocată și ea, aduna firele de iarbă de pe bebeluș.

”Ei bine, aveam plănuită încă o naștere în apă acasă, așa cum mai făcusem. Dar nu a mers conform planului. Conduceam, cu toți copiii în mașină, și am simțit că trebuie să opresc. Am coborât din mașină, m-am dus în iarbă pe partea cealaltă și am făcut un bebeluș, la propriu. A fost atât de repede. Credeam că asta se întâmplă numai în filme! Am condus înapoi acasă cu bebelușul atașat la cordonul ombilical, unde moașele au venit 10 minute mai tîrziu și au cules firele de iarbă de pe el. Sunt încă în stare de șoc că am npscut pe marginea șoselei. Soțul meu nu este prea încântat că nu a fost prezent, dar măcar eram cu el la telefon când l-am sunat și i-am spus că voi naște copilul pe marginea drumului. Și 5 secunde mai târziu asta am făcut. Eram în grajduri hrănind caii și 20 de minute mai târziu aveam un nou-născut în brațe. Încă nu i-am ales un nume. Însă soțul meu zice să îi spunem The Flash! 😂”, scrie fericita mamă pe contul ei de Facebook.

Heather spune că este convinsă că procesul a fost fără evenimente periculoase, pentru că toate celelalte nașteri ale ei au fost acasă, în apă, și că asta a ajutat-o să fie calmă și să aibă încredere în corpul ei și în procesul natural al nașterii. 

sursa

Vloggerița Katy Black a aflat sexul celui de-al treilea copil! Ce surpriză îi așteaptă pe tinerii părinți?

Vloggerița Katy Black este însărcinată pentru a treia oară, iar zilele trecute tânăra mămică și soțul său, Cristian, au aflat sexul celui de-al treilea copil. Părinții ai doi băieței vor mai avea un fiu!

 (video) „Eu m-am străduit”. Katy Black a aflat sexul celui de-al treilea copil: Nu ne-am așteptat

Katy Black și soțul ei au organizat o mică petrecere la care au invitat cei mai apropiați prieteni. Anunțul despre sexul bebelușului a fost dezvăluit după ce părinții au spart un balon în care se ascundeau confetii de culoare albastră. Așa cei prezenți au aflat că în burtică un bebeluș de sex masculin așteaptă să vină pe lume.

Katy Black a publicat o secvență video pe contul său de Instagram, urmărit de peste 400 de mii de abonați.

,,Nu ne-am așteptat…”, a menționat ea. ,,Mulțumim lui Dumnezeu pentru încă un băiețel 💙👶🏻. Mulțumesc tuturor pentru această sărbătoare minunată. A fost o zi de neuitat datorită oamenilor prezenți la eveniment”, a spus Ecaterina.

Ecaterina și soțul său, Cristian Cebotari cresc împreună doi băieți, pe nume Simon și Eugen.

Prima doamnă a Franței ocolește rujurile în culori stridente și oja colorată
Articolul anterior
O femeie a vrut să nască acasă, în apă, însă e îngrozitor ce i s-a întâmplat
Articolul următor