Lista grădiniţelor ce vor fi renovate din banii acordaţi de Guvernul României

83 de grădiniţe din R. Moldova, inclusiv din municipiile Chișinău și Bălți, vor fi renovate cu suportul Guvernului României din ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat Republicii Moldova.

separator

ssssAcordul a fost semnat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova la Bucureşti, pe 27 aprilie 2010. Valoarea totală a proiectelor constituie 3.000.000 de euro.

Guvernul României a alocat, în ultimii doi ani, zeci de milioane de euro, bani care au fost utilizați pentru reparația a cel puțin 832 de grădinițe din R. Moldova, ceea ce constituie mai mult de jumătate din numărul total de instituții preșcolare din stânga Prutului.

Iată lista celor 83 de grădiniţe ce vor fi renovate:

Municipiul Chişinău

1. Băcioi – Grădiniţa Nr. 140
2. Sîngera – Grădiniţa Nr. 202
3. Cruzeşti – Grădiniţa Nr. 224

Sectorul Buiucani 

4. Grădiniţa Nr. 26
5. Grădiniţa Nr. 145
6. Grădiniţa Nr. 157

Centru

7. Grădiniţa Nr. 6
8. Grădiniţa Nr.78
9. Grădiniţa Nr.7

Botanica

10. Grădiniţa Nr.44
11. Grădiniţa Nr.49

Râşcani

12. Grădiniţa Nr. 81

Anenii Noi

13. S. Geamăna – Grădiniţa Nr. 2
14. s. Cobuşca Veche – grupa Clopoţel

15. Basarabeasca

16. Balţi – Grădiniţa Nr. 3

Cahul

17. s. Tătăreşti
18. s. Lebedenco

Cantemir, s. Goteşti

19. Grădiniţa Nr.1,
20. Grădiniţa Nr.2,
21. Grădiniţa Nr.4,
22. s. Pleseni

23. Călăraşi, s. Sipoteni

Căuşeni

24. s. Tocuz
25. s. Circăieştii Noi

26. Cimişlia, s. Porumbei

Criuleni

27. s. Boşcana
28. Grădiniţa ,,Mesteacănul”

Donduşeni

29. s. Tîrnova
30. s. Rediul Mare

31. Drochia, s. Pelinia

32. Făleşti, s. Iscalău

Floreşti

33. Grădiniţa Nr. 7
34. s. Mărculeşti
35. s. Gura Camencii
36. s. Napadova
37. s. Ghineşti
38. s. Vertiujeni
39. s. Putineşti
40. s. Temeleuţi
41. s. Ciripcău
42. s. Japca

43. Glodeni, s. Cobani

Hânceşti

44. s. Dancu
45. s. Caţeleni

Ialoveni

46. s. Bardar
47. s. Ruseştii Noi
48. s. Cangura
49. s. Nimoreni
50. s. Mileştii Mici

51. Leova

Nisporeni

52. s. Grozeşti
53. s. Bolţun
54. s. Soltăneşti
55. s. Vînători
56. s. Valea Trestieni
57. s. Mileşti
58. s. Şişcani
59. s. Brătuleni
60. s. Bălăneşti
61. s. Balaureşti
62. s. Iurceni
63. s. Bursuc
64. s. Ciuteşti
65. s. Selişte
66. s. Boldureşti
67. s. Cristeşti
68. s. Barboieni

69. Ocniţa, s. Bîrnova

Orhei

70. s. Vatici
71. s. Morozeni
72. s. Breanova

Rezina

73. s. Saharna,
74. s. Mateuţi
75. s. Ghinduleni

76. Soroca, s. Zastînca

Străşeni

77. s. Pănăşeşti
78. s. Vainova
79. s. Ghelauza
80. s. Cojuşna
81. s. Rădeni

82. Şoldăneşti, s. Căuzeni

83. Taraclia, s. Aluatu.

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Sex în bucătărie. Cinci poziții pentru un orgasm garantat
Articolul anterior
Vinete grătinate cu roșii și brânzeturi rase
Articolul următor