Lista secţiilor din Chişinău la care poţi înscrie copilul gratuit

Mulţi dintre părinţi optează pentru centre private atunci când doresc să implice copilul în diverse activităţi extraşcolare. Totuşi, în Capitală există şi centre gratuite de dezvoltare pentru copii, în mare parte acestea fiind finanţate din bani proveniţi de la bugetul de stat. Iată câteva centre la care îţi poţi duce copilul gratuit, dar şi activităţile pe care le desfăşoară.

separator

dezvoltarecopiisCentrul orășenesc de creativitate tehnică pentru elevii din Chișinău

Modelare aeronave, rachete, maşini auto, nave maritime; instruire în domeniul fizicii şi a mecanicii, design vestimentar.

Centrul este deschis în zilele lucrătoare, dar şi sâmbăta şi duminica; pot frecventa copiii de la 6 ani. Telefon: (0-22) 54 36 22, str. Iancu, 29.

Centrul de Artă pentru Copii „Floarea Soarelui”

Dans contemporan, dans popular, dans modern, arte plastice, broderie, folclor, teatru, origami, quilling, ceramică, instrumente muzicale (pian, acordeon, chitară, fluer, vioară), lecţii de vocal, floristică, macrame.

Program de lucru: de la 9.00 la 19.45, inclusiv în zilele de weekend, pentru toţi copiii cu vârsta mai mare de 5 ani. Telefon: (0-22) 28 78 49, str. A. Mateevici, 21.

Centrul Politehnic

Modelare auto, aeronave, rachete spaţiale, cercul amatorilor radio, karting, informatică, pictură, lucru în lemn, design vestimentar. Centrul este deschis în fiecare zi, de luni până vineri – de la 14.00 la 19.00, sâmbăta și duminica – între orele 10.00 – 15.00. Telefon: (0-22) 27 00 63, str. Iurie Gagarin, 4.

Şcoala de box și kickboxing

Se acceptă copiii de la vârsta de 10 ani. Activităţile sunt gratuite. Şcoala are program în zilele de lucru, în după-amiaza. Telefon: (0-22) 43 89 26, str. A. Doga, 26.

Centrul de activități extrașcolare „Curcubeul”

Lecţii de vocal, instrumente muzicale, dans modern, dans popular, pictură, sculptură, ansamblul folcloric, actorie, pictură pe sticlă, lemn, lucru cu o varietate de materiale naturale. Orele sunt ţinute inclusiv în zilele de weekend. Telefon: (0-22) 44 00 50, str. Branishtov 5.

danscopii2Centrul de educație artistică „Lăstărel”

Coregrafie, muzică, arte plastice, teatru, pian, lecții de vocal. Sunt primiţi copii de la 7 ani.

Centrul de creație pentru copii „Ghiocel”

Creativitate tehnică pentru copii. Secții de dans, pentru copii cu vârsta mai mare de 7 ani.

Centrul Republican pentru Copii și Tineret „Artico”

Muzică (folclor, cor, muzica pop), dans (modern sport, popular, balet, balet modern și dansuri ale popoarelor lumii, flamenco, dans neo-clasic), teatru (muzică, teatru de moda ecologic), tehnologia informației, arte vizuale (desen, design, sculptură în lemn, ceramica, mărgele), studio de dezvoltare personală, studio de dezvoltare emoțională, gândirea creativă prin desen și sculptură, origami, quilling, dezvoltarea vorbirii prin muzică (tratamentul balbismului), judo, box, tenis de masă, șah, turism.

Centrul este deschis în zilele lucrătoare, începând cu ora 14.30. Telefon: (0-22) 85 62 00, str. Ștefan cel Mare, 169.

Şcoala republicană de hipism şi pentatlon modern

Telefon: (022) 46-84-13; (022) 46-84-12. Şcoala se află pe strada Calea Orheiului, 90.

Şcoala de scrimă pentru copii

Poţi afla mai multe detalii la numărul de telefon 079 181 326. Adresa: Str. A.Doga, 26.

Centrul ,,CeCeFel”

Jocuri, teatru, ore de desen, sculptură, dans. Sarcina principală a instituției este să înveţe părinții să-şi înțeleagă copiii, să negocieze cu ei de la o vârstă fragedă. De aceea, de două ori pe lună, părinții pot consulta psihologul centrului. Centrul oferă cursuri pentru copii de la 7 luni la 7 ani, însoțiți de către un adult. Cursurile gratuite pot fi frecventate doar timp de 3 luni, de două ori pe săptămână.

Program de lucru: de marți până vineri, de la 9.00 la 17.00. Telefon: (0-22) 28 70 93, str. Asaka, 49-A.

vvvCentrul de creație pentru copii „Luceafărul”

Inițierea copiilor în bazele artei, predarea artei teatrale copiilor, dansuri moderne și clasice, arte și meserii, ceramică, tricotat și cusut jucării, mărgele, dans modern, instrumente muzicale (pian, fluer, chitară), lecţii de vocal. Centrul acceptă copii de la 6 ani.

Deschis – de luni până vineri, între orele 13.00-18.00. Telefon: (0-22) 77 89 29; (0-22) 77 04 41, str. Valea Crucii 2.

Centrul orășenesc al tinerilor naturaliști

Floricultură şi compoziţie floristică, cercul zoologic, acvarii, îngrjirea iepuraşilor, cerc „Natura și imaginaţia”, arhitectura verde – design gazon, horticultură, viticultură, cerc ,,Tânărul naturalist” și „Tânărul ecologist”, excursii la grădinile botanice, grădina zoologică, dendrariu, muzee, precum și excursii pe teren.

Centrul este deschis de luni până sâmbătă, cu începere de la ora 14.00, pentru copii de la 6 ani. Telefon: (0-22) 56 45 20; (0-22) 76 35 66, str. Traian, 3.

Centrul pentru copii și tineret Convorbitorul

Cerc Frivolite, împletitură, dantelă, croşetare, mărgele, ansamblu muzical, teatru, șah, dans, origami.

Program de lucru: Luni-Sâmbătă, în zilele de lucru – de la 13.00 la 19.00, sâmbăta – de la 10.00 la 15.00, pentru copii mai mari de 6 ani. Telefon: (0-22) 33 14 52, str. Mircea cel Bătrân 7.

vvvvvvIstoria artei pentru copii în cadrul Muzeului Național de Artă

Excursii cu copiii, familiarizarea cu diverse genuri de pictură, desen, modelare tehnică, artă scenică, grafică, ceramică, sculptură, tur prin sălile muzeului, cunoaşterea operelor de artă originale, vizionarea documentarelor dedicate artei, picturii. O dată pe săptămână se organizează o lecţie de arte plastice la Muzeul Național de Artă.

Centrul acceptă copii de vârstă preșcolară (5 ani) și copiii de școală primară (clasele 1-4). Telefon: (0-22) 24 13 12; 079 436 158, str. 31 august 1989, 115.

Centrul de familie pentru copii și adolescenți „Pro-Familia”

Servicii de logopedie, consultarea psihologului, kinetoterapeutului, activități educative și creative, pentru copii de la 6 luni.

Centrul comunitar „Meteora”, clubul de copii „Baby Land” și „Madagascar”

În cadrul programului clubului pentru copii sunt incluse jocuri active, forme de meșteșugărit, învățarea cântecelor, vizionarea desenelor animate, audierea poveștilor și lecții instructive, pentru copii de toate vârstele.

Școala Sportivă Speranța

Secţie de baschet, volei, gimnastică și sport, pentru copii de la 5 ani. Orele sunt predate de 3-4 ori pe săptămână, în după-amiaza. Antrenamentele durează 1-1,5 ore.

Școala este deschisă între ora 8.00 şi 20.00. Telefon: (0-22) 74 65 19, str. Ion Creangă, 47/2.

Notă: pentru mai multe detalii privind activitatea centrelor este bine să luaţi legătura cu personalul secţiilor. De asemenea, părinţii trebuie să cunoască că centrele gratuite sunt, de obicei, foarte solicitate, motiv pentru care înscrierea copiilor la aceste centre trebuie să se facă din timp or, în anumite cazuri, copiii ar putea fi nevoiţi să aştepte o perioadă, până le soseşte rândul.

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Xenia Deli a postat un filmuleț interzis din dormitor. E doar în lenjerie intimă
Articolul anterior
Cartofi copți cu bacon și brânză
Articolul următor