Medic kinetoterapeut, despre hernia de disc în sarcină

Durerea de spate poate fi considerată o problemă a secolului XXI. Medicul kinetoterapeut, Vladimir Botezatu, susţine că: „Nu există persoane care să nu prezinte dureri de spate. Cei care infirmă acest lucru, pur și simplu nu vor să recunoască”.

separator

12208715_522140244629433_8480138416321871294_n_2

Iată câteva sfaturi de la medicul kinetoterapeut pentru mămici cu burtici.

Potrivit statisticilor, în cele mai dese cazuri, protruziile (început de hernie) și hernia de disc se întâlnesc la oamenii cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani. În special, în cazul femeilor, specialistul spune că absolut toate fetele trebuie privite ca viitoare mame, iar grija pentru sănătatea spatelui trebuie să fie sporită. Altfel, putem ajunge la situația în care, pe timpul sarcinii, coloana vertebrală să nu facă față cerințelor. În timpul gravidității, organismul suportă multiple schimbări la nivel sangvin, hormonal, limfatic. Mai mult, bazinul suferă o rotație anterioară cu până la 45 grade, din această cauză au loc anumite modificări pe toată coloana vertebrală, inclusiv regiunea cervicală (tendința de orizontalizare).

dureri-de-spate-in-sarcina

Dacă ai hernie, sunt mari șanse să duci o sarcină grea. Fizic, poate să fie tot în regulă: să crească burtica bine, să adaugi kilograme, dar se pot acutiza simptomele herniei de disc: dureri lombare, sacrale, iradiere pe traiectul nervului sciatic (fesa, coapsa, gamba, de obicei unilateral). Pe timpul sarcinii, hernia poate să evolueze, astfel încât, după naștere, din păcate, să fie necesară intervenția chirurgicală.

Însă, poți să previi această situație:

• Pregatirea fizică bună. Hernia nu va evolua dacă corsetul muscular la nivel de spate este bine lucrat. Până la sarcină, o dată la jumătate de an, e nevoie de o corecție musculară a spatelui. Aceasta contribuie la menținerea coloanei vertebrale într-o stare adecvată. Adresează-te la specialist: masor, kinetoterapeut.
• Practică sportul. Dar nu toate tipurile de sport îți fac bine. Cere sfatul medicului și instructorului.
• Trebuie să ai un kinetoterapeut de încredere, la care să mergi cu regularitate.
• Nu uita de detoxifierea organismului. Toxinele reprezintă una din cauzele apariției herniei de disc.
Sursa: eumama.md

alte Articole interesante

Alte Articole interesante