Menstruaţia după naştere

Ce este normal şi când trebuie să avem motive de îngrijorare? Cum se manifestă prima menstruaţie după naştere şi ce măsuri de igienă trebuie să adoptăm? Când se produce ovulaţia şi cum afli dacă poţi rămâne din nou însărcinată? Iată câteva întrebări la care îţi răspundem prin intermediul acestui articol.

separator
Newborn baby with mother

Când apare prima oara menstruaţia după naştere?

În cazul mămicilor care nu alăptează bebeluşul, prima menstruaţie apare la 10-12 săptămâni după naştere. Ciclul menstrual nu este regulat încă de la început iar prima menstruaţie este în general mai abundentă. La 6 luni de la naştere, ciclul tău menstrual trebuie să revină la normal. Fiindcă nu alăptează, în acest caz sunt permise analgezice care să calmeze durerile menstruale. O dată cu menstruaţia, are loc şi reglarea ovulaţiei, de aceea este posibil să rămâi însărcinată.

Dacă alăptezi bebeluşul, menstruaţia dupa sarcina poate să întârzie chiar mai mult de 4-5 luni, dar în acest caz fiecare organism este diferit şi ciclul menstrual se reglează în mod specific fiecărei femei. Deşi durerile menstruale pot fi puternice, nu sunt recomandate analgezicele decât prescrise de medic, fiindcă pot afecta bebeluşul dacă alăptezi. Prima menstruaţie va fi abundentă iar dacă ai de obicei un ciclu menstrual regulat, este posibil ca la început să apară menstre neregulate.

Absenţa menstruaţiei nu înseamnă că ovulaţia nu are loc, de aceea este necesară o metoda de contracepţie pentru a preveni apariţia unei sarcini. Ideea că în perioada alăptării o femeie nu poate rămâne gravidă este greşită. În cazul femeilor care alăptează, măsurile contraceptive trebuie indicate de medic fiindcă o parte din ele sunt interzise în perioada alăptării bebeluşului.

01menstruatie02
h=”500″ />

Perioada de lăuzie
Perioada imediat următoare naşterii se cheamă perioada de lăuzie care se manifestă prin pierderi de sânge asemănătoare unei menstruaţii. Aceste scurgeri de sânge se cheamă lohii şi în primele zile au o culoare roşie intensă, ulterior devin rozalii şi spre finalul perioadei devin maronii şi scad în abundenţă. Uterul revine la normal prin contracţii ce se manifestă la 2-6 zile după naştere. Secreţia eliminată vaginal poate fi mai abundentă la început, mai ales după o naştere naturală care necesită o epiziotomie, de aceea igiena intimă este esenţială pentru o bună sănătate a organismului.

Igiena intimă după naştere
În perioada de lăuzie este extrem de importantă igiena intimă, pentru a preveni infecţiile şi pentru a ajuta uterul să se recupereze cât mai repede. In primele zile vei avea nevoie de tampoane medicinale speciale pentru perioada de lăuzie, tampoane care trebuie schimbate cât mai des. Fiindcă sângerarea este abundentă, se recomandă purtarea de chiloţi de unică folosinţă fiindcă îndepărtarea lor este mai uşoară (se aruncă împreună cu tamponul). Trebuie urmărit şi conţinutul lichidului eliminat – dacă apare o secreţie care miroase sau sunt semne de infecţie, trebuie anunţat medicul.

pijn-tijdens-menstruatie

Odihna este importantă şi la fel şi hidratarea fiindcă în primele 3 săptămâni se pierde o cantitate mare de sânge. Uneori este nevoie de perfuzii sau chiar transfuzii dacă au loc sângerări prea mari.

Activitatea sexuală poate fi reluată doar la recomandarea medicului şi folosind metoda contraceptivă adecvată. Ideea că dacă nu se produce menstruaţia nu există ovulaţie este greşită şi poţi astfel să rămâi din nou însărcinată după naştere, dacă nu te protejezi.

Probleme legate de menstruaţia după naştere
În general, dacă o femeie a avut un ciclu menstrual regulat, nu va avea probleme după naştere fiindcă organismul se reglează din punct de vedere funcţional. Totuşi, uneori pot să apară dezechilibre hormonale şi femeile să aibă un ciclu neregulat după prima naştere. Alteori, lucrurile se întâmplă chiar invers şi mămicile cu ciclu neregulat constată cu surprindere că au menstre regulate după o sarcină.

În cazul unor complicaţii apărute la naştere, pot să apară fibroamele uterine manifestate prin menstruaţii abundente sau chisturi ovariene.

Alteori, infecţiile sunt cel mai mare pericol. Cele mai frecvente sunt endometrita – o infecţie uterină apărută după operaţia de cezariană şi care se manifestă prin febră, frisoane, lohii urât mirositoare, uter mărit – şi trombolfebita. In cazul unei epiziotomii există riscul apariţiei unei infecţii la nivelul perineului. Infecţiile afectează menstruaţia dacă nu sunt tratate la timp sau uneori din cauza medicamentelor.

Sursa

alte Articole interesante