Menstruația după sarcină. Află când revine și de ce trebuie să ții cont!

Manifestările ciclului menstrual după naștere este un subiect care interesează pe deplin proaspetele mămici. Când revine menstruaţia? Trebuie să încetez să mai alăptez copilul odată cu apariția ciclului? Dacă alăptez pot lua contraceptive? Apar schimbări în ciclul menstrual după naştere? Află mai multe răspunsuri de la medicul specialist.

separator

Newborn yawning child with motherCând revine menstruația după sarcină?

,,Nu există un termen de revenire a ciclului menstrual după o naștere fiziologică. Prima menstruație poate să apară imediat ce s-a încheiat eliminarea lohiilor, sau poate apărea și la 12 luni după naștere, explică medicul Sabina Demineț, specialist obstetrician-ginecolog.

Este un mecanism ce se declanșează la fiecare organism în mod individual, atunci când acesta se apropie de starea de echilibru hormonal, pe care îl avea înainte de sarcină.

Revenirea menstruației poate dura mai mult sau mai puțin timp, în funcție de numeroși factori, unul dintre aceștia fiind și alăptarea.

Legătura dintre alăptare și revenirea menstruației

Alăptarea este determinată de cantitatea crescută dintr-un hormon denumit prolactina. Atunci când prolactina are concentrații crescute în organism, ea are capacitatea de a inhiba ovulația. De aceea, în primele luni după naștere majoritatea femeilor, care alăptează, nu au menstruație.

bebelusImportant! Femeile trebuie să conștientizeze faptul că ciclul menstrual nu trebuie stimulat, el revine de la sine.

Perioada de lăuzie

Sângerările vaginale imediat după naștere nu prezintă menstruație! Perioada imediat următoare nașterii se numește perioada de lăuzie și se manifestă prin pierderi de sânge asemănătoare unei menstruații. Inițial scurgerile au o culoare roșie intensă, ulterior devin rozalii și spre finalul perioadei devin maronii și scad în abundență. După această perioadă flora vaginală revine la starea fiziologică normală.

Perioada de lăuzie durează circa 40 de zile. În acest timp sunt contraindicate relațiile sexuale!!!

Alăptarea poate fi considerată un mod de contracepție sau este doar un mit?

,,Se speculează faptul că pe fond de alăptare o eventuală sarcină nu poate surveni. De fapt, această părere este total greșită”, spune specialistul.

Alăptarea nu este o metodă de contracepţie sigură!

„Proaspetele mămici trebuie să renunțe la ideea că alăptatul în sine reprezintă o metodă contraceptivă naturală”, menţionează medicul Sabina Demineț.

alaptareImportant! Absența menstruației nu înseamnă că ovulația nu are loc, de aceea este necesară o metodă de contracepție pentru a preveni apariția unei sarcini.

În cazul femeilor care alăptează, măsurile contraceptive trebuie indicate de medic, fiindcă o parte din ele sunt interzise în perioada alăptării bebelușului. Contraceptivele orale, ce au în compoziție progesteron, sunt permise în perioada alăptării.

Unii specialiști nu interzic prezervativul, implanturile și injecțiile, dispozitivele intrauterine, diafragma, legarea trompelor, în cazul în care nu îţi mai doreşti să ai și alți copii. Reține! Este indicat să consulți un medic pentru a afla care este cea mai potrivită și sigură metodă de contracepție pentru tine.

O sarcină survenită la mai puțin de 6-8 luni de la nașterea anterioară poate fi riscantă atât pentru femeie, cât și pentru viitorul copil.

Există de asemenea mitul că…

Odată venită prima menstruație, cantitatea de lapte va scădea considerabil. Laptele nu va mai fi bun, bebelușul îl va refuza. Acest lucru este total greșit!

alaptare6-1Scăderea laptelui nu mai depinde doar de stimularea hormonală, ci și de stimularea sânului de către bebeluș. Dovadă sunt femeile care alăptează până la 2 ani sau chiar mai târziu.

După sarcină ciclul menstrual suferă modificări?

,,Dacă vorbim la general atunci, NU. Însă, în unele cazuri se poate instala un ciclu scurt. De exemplu: dacă la unele femei până la naștere ciclul lunar era de 28 de zile, după naștere poate să se scurteze la 21-24 de zile sau poate să se lungească la 32-34 de zile”.

Multe femei confundă ciclul menstrual cu menstruația, de fapt sunt doi termeni total diferiți. Ciclul menstrual prezintă totalitatea fenomenelor fiziologice care apar lună de lună în corpul unei fete sau al unei femei. Acesta durează între 21 și 35 de zile, cel mai frecvent fiind de 28 de zile.

Menstruația este sângerarea propriu-zisă. Alte modificări ale menstruației: poate să fie abundentă sau sărăcăcioasă, dureroasă, din cauza faptului că uterul încă se contractă.

Igiena intimă după naștere

În perioada de lăuzie este extrem de importantă igiena intimă, pentru a preveni infecțiile și pentru a ajuta organismul să se recupereze.  Fiindcă sângerarea este abundentă, se recomandă schimbarea absorbantelor la fiecare 30-60 de minute.

Dușurile zilnice sunt esențiale! Lenjeria intimă trebuie să fie neapărat din bumbac și cât mai lejeră.

Informaţiile prezentate în acest articol nu pot substitui recomandările medicului.

sursa: eumama.md

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Cum purtăm corect o tiară? Cu ce fel de coafuri se „asortează”
Articolul anterior
Cum s-a transformat această tânără după o ședință de make-up!
Articolul următor