Mituri despre dinţii de lapte: Este inutil să-i tratezi!

Copy-of-IMG_-007
Lucia Fala,
medic stomatolog

Mulți părinți nu acordă o atenție deosebită dințișorilor copiilor din mai multe motive. Vom analiza câteva concepții false despre afecţiunile dinţilor de lapte și consecințele acestora asupra danturii permanente.
Mitul 1: Dinții de lapte nu sunt importanți pentru că vor fi schimbați cu cei permanenți

De fapt, dinții de lapte afectaţi de carie influențează direct calitatea celor permanenți. Mai multe boli care nu sunt tratate la timp se vor transmite dinților permanenți. Deci, trebuie să ai grijă de starea de sănătate a dinților micuțului din primele zile de viață.

slider-pe-site11

Mitul 2: Dinții copilului pot fi tratați și de un stomatolog pentru maturi
În realitate, cabinetele stomatologice de specialitate pentru copii au alt tip de abordare, iar medicii din aceste instituții au pregătire specială în pediatria stomatologica, luând în considerare toate particularitățile specifice organismului unui copil. Mai mult, procedurile sunt mai puțin dureroase.
Un stomatolog-pediatru trebuie să fie și un bun psiholog pentru a găsi limbă comună cu micuțul.

dintisori-de-lapte-copii-MM

Mitul 3: Este inutil să tratezi dinții de lapte cariați
A fost demonstrat că eliminarea timpurie a dinților de lapte duce la probleme grave. În primul rând, este vorba despre dificultăţi la masticaţie şi probleme cu sistemul gastro-intestinal. În al doilea rând apar dificultăţi asociate cu erupția dinților permanenți. După îndepărtarea dintelui cariat, dinții adiacenți încep să se deplaseze, încercând să umple spațiul gol. Mai târziu, dinții permanenți pot erupe în locul greșit. Lipsa dinților de lapte poate perturba dezvoltarea ocluziei și a scheletului facial. De aceea, ar fi mai bine să tratați cariile.

dinti-de-lapte

Mitul 4: Copilul își poate spăla dinții cu orice tip de pastă
În realitate, dinții micuțului trebuie curățați cu pastă pentru copii, special concepute pentru dinții de lapte. Acestea au un gust plăcut și, cel mai important, conțin o compoziție minerală de protecție.
Dinții copilului trebuie să fie spălați îndată după ce au apărut. La început cu o perie de silicon, pe care o îmbrăcați pe deget, iar mai târziu cu o periuță pentru copii în formă de jucărie. Cel mai importat este să îți deprinzi piciul să-și spele dinții calitativ dimineața și seara.

Mitul 5: Aparatele dentare arată ridicol, iar colegii vor face glume de prost gust pe seama copilului
Stomatologii au încetat de mult să aplice brackeți greoi și urâți. Aparatele dentare moderne sunt drăguțe, iar adolescenții le poartă cu plăcere, fără teama de a arăta ridicoli în fața colegilor. În plus, acum copilul poate alege culoarea dorită a brakeților, îi poate picta în diferite nuanțe sau poate opta pentru o pereche incoloră. Aparatele dentare sunt realizate din diferite materiale, prin urmare, arată și au grade de eficacitate diferite. Majoritatea părinților aleg brackeții din metal deoarece sunt și calitativi, și ieftini.

felluci copyFelluci
bd. Moscovei 15/3, of. 1, Chişinău, Moldova.
Recepţie: (+373 22) 491-490
Oficiu: (+373 22) 311-233
Mobil: (+373) 79 46 40 04

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Andra, tunsă băiețește. Iată din ce cauză!
Articolul anterior
Nicolae Glib va fi, din nou, bunel! Nepotul se va naște în America!
Articolul următor