Multe femei au avort menstrual fără să ştie

Avortul spontan este atunci când o sarcină este pierdută înainte de 20 de săptămâni de sarcină. Dacă sarcina este pierdută înainte de 12-14 săptămâni se cheamă avort spontan precoce. Din nefericire avorturile spontane precoce sunt destul de frecvente. De multe ori se întâmplă ca o femeie să piardă sarcina înainte ca ea măcar să știe că este însărcinată. Șansele unui avort spontan, în cazul în care un test de sarcină a ieșit pozitiv, sunt de 20%, adică una din cinci femei pierd sarcina până în săptămâna 12.

separator

1-avort-spontan-2-50-b

Care sunt cauzele unui avort spontan

Avortul spontan precoce se întâmplă cel mai adesea din cauza faptului că embrionul nu s-a dezvoltat așa cum ar fi trebuit. Problemele cromozomiale sunt cele mai comune, iar aceste probleme nu au o cauză anume. Pentru a se dezvolta corespunzător fătul are nevoie de 23 de cromozomi de la mamă și 23 de la tată. Anomaliile pot împiedica fătul din a se dezvolta normal. Ele pot apărea din cauza unui număr greșit de cromozomi sau din cauza unor schimbări survenite la nivelul cromozomilor.
Avortul spontan după săptămâna 14 de sarcină apare mai ales din cauza unor probleme de sănătate pe care femeia le are, dar acest lucru nu este valabil în 100% din cazuri.

Femeile care pierd mai multe sarcini la rând ajung să fie disperate și vor să știe cu orice preț care este cauza, însă de foarte multe ori nu există una care poate fi determinată de medic. Speranța constă în faptul că trei sferturi din femeile care au suferit de avort spontan recurent au ajuns într-un final să aibă un copilaș sănătos.

Cu cât o femeie rămâne însărcinată la o vârstă mai înaintată cu atât șansele unei anomaliile cromozomiale sunt mai mari. La vârsta de 30 de ani, spre exemplu, riscul este de 20%. La 42 de ani, riscul crește la 50%. De asemenea, unele anomalii ale uterului pot fi cauza unui avort spontan. Și infecțiile pot cauza un avort spontan, printre cele mai frecvente numărându-se listeria și toxoplasmoza. La fel și bolile cu transmitere sexuală, precum sifilisul, sau unele care le afectează pe femei la nivel hormonal- precum ovarele polichistice- sunt de asemenea posibile cauze ale unui avort spontan.

Avortul menstrual- cum știu când am un avort spontan?

Cel mai evident semn al pierderii unei sarcini este sângerarea. În multe cazuri apare ceea ce se cheamă avort menstrual, când femeile resimt simptomele unei menstruații- dureri și sângerări- și cred că este vorba despre o menstruație întârziată, însă este de fapt vorba despre un avort menstrual, unul precoce. În aceste situații se întâmplă ca o femeie să piardă sarcina înainte de a ști că este însărcinată.

Unele avorturi spontane nu sunt descoperite decât dacă se fac ecografiile de început de sarcină, când medicul descoperă că sacul embrionar este gol, fără embrion. Șocul este cu atât mai mare pentru femeile care nu au avut deloc simptome, căci acest lucru este, din păcate, posibil.

Câteodată, în cazul unui avort spontan, nivelul hormonilor caracteristici sarcinii scade și femeia va scăpa instantaneu de grețuri și de greutatea din sâni. Totuși, dispariția acestor simptome este absolut normală după 12-13 săptămâni de sarcină.
Avortul spontan care intervine după săptămâna 14 de sarcină este însă o experiență dificilă și foarte neplăcută. Apar sângerări abundente și, câteodată, chiar se rupe apa. Acestea sunt însoțite de dureri intense asemănătoare celor din timpul travaliului. Sunt însă și cazuri când această durere nu apare sau nu este atât de intensă.

Un avort spontan este o experiență grea pentru orice femeie care își dorește un copil. Pierderea unei sarcini este tragică indiferent de vârsta sarcinii. Cele care trec prin asta trebuie să-și acorde timpul necesar, în care să-și permită să plângă, să se descarce.

Sursa

Menține-ți formele în timpul sarcinii cu 5 exerciții eficiente!
Articolul anterior
7 exerciții pentru un spate sănătos!
Articolul următor
Alte articole interesante