Năsucul înfundat la bebeluşi şi copii reprezintă un simptom de răceală, gripă sau alergie extrem de inconfortabil. Congestia nazală împiedică copilul să respire liber determinându-l să respire pe guriţă şi provocându-i dureri de gât, uscarea gurii, dar mai ales imposibilitatea de a se odihni pe timpul nopţii. Iată cele mai bune trucuri şi metode de desfundare a nasului, fără a folosi medicaţie.
Umidificarea aerului
Umdificarea aerului este cea mai utilizată metodă de desfundare a năsucului, atunci când blocarea căilor nazale este cauzată de aerul prea uscat din încăperile în care stă copilul.
Vaporizatorul de aer cald sau umidificatorul de aer creează un nivel de umditate al aerului propice pentru ca micuţul tău să respire liber.
Instilaţii cu ser fiziologic
Pune într-o seringă ser fiziologic şi picură-i bebeluşului în nări 1-2 picături pentru a umezi mucozităţile şi pentru a putea fi aspirate mai uşor. Foloseşte o seringă fără ac sau pompiţă de nas pentru a aspira secreţiile nazale.
Extracţia mucozităţilor nazale cu seringa
Seringa poate fi de un real ajutor în desfundarea năsucului micuţilor. Ea are un rol multiplu: ajută şi la punerea de picături saline sau de ser fiziologic în năsuc şi are şi funcţia de a extrage secreţiile nazale. Foloseşte seringi din cauciuc pentru a aspira mucozităţile bebeluşului.
Pernuţa de somn
Bebeluşii pot să folosească pernuţa de dormit abia după vârsta de 2 ani, spun experţii. La această vârstă te poţi folosi de pernuţa de bebeluş pentru a desfunda căile nazale ale micuţului şi pentru a-l ajuta să doarmă mai bine.
Pernuţa îl ajută pe copil să ţină capul un pic mai sus decât restul corpului şi să împiedice înfundarea nasului. Mucusul este eliminat în afara năsucului şi nu mai este deplasat în interiorul căilor respiratorii provocând dificultăţi în somnul bebeluşului.
Aspirarea cu pompa de nas
Pompiţele nazale sunt dispozitive speciale pentru extragerea mucozităţilor din năsucul bebeluşilor.
Micuţii nu sunt apţi să sufle nasul atunci când acesta este plin de mucus, de aceea este nevoie de un instrument care să ajute la extragerea lor. În acest scop s-au creat pompiţele de nas pentru aspirare nazală care se găsesc în toate magazinele de specialitate.
Băile de abur
Dă drumul la apă fierbinte în baie şi închide uşa! Lasă să se facă suficient abur! Apoi intră cu copilul înăuntru şi lasă ca vaporii să desfunde nasul micuţului. Atenţie, nu sta foarte mult timp, pentru a nu crea probleme respiratorii micuţului.
Eucaliptul
Câteva picături de ulei de eucalipt puse în apă în care îi faci băiţă poate ajuta la desfundarea nasului copiilor. De asemenea, ungerea unei porţiuni a pielii copilului cu acest ulei poate emana vapori care ajută căile respiratorii să se elibereze. Nu da cu ulei de eucalipt în zone în care micuţul ar putea pune guriţa.
Picăturile saline
Pentru că bebeluşii nu au voie să folosească medicamente pentru desfundarea nasului, picăturile saline pot fi pregătite şi în casă din apă şi sare şi pot fi puse în nări pentru a umezi secreţiile nazale întărite. În acest fel, se elibereaza căile respiratorii ale micuţului.
Trebuie să ţii bebeluşul cu capul între picioarele tale, să vorbeşti tot timpul cu el pentru a-i capta atenţia şi pentru a se mişca cât mai puţin şi îi poţi turna cu o pipetă 1-2 picături în fiecare nară, ţinându-l câteva secunde cu capul aplecat un pic mai jos.
După ce secreţiile s-au umezit şi înmuiat este indicat să foloseşti o seringă sau o pompă nazală pentru a extrege secreţiile.