Naștere: 8 lucruri pe care nu ți le spune nimeni

Multe gravide îşi imaginează că vor naște într-o sală cu multe lămpi deasupra mesei, că doctorii vor fi îmbrăcați în halate albe, imaculate și că totul se va termina foarte repede. O mămică a povestit lucuri despre care nimeni nu ţi le va spune. Asta pentru că deși s-au scris 1001 cărți despre sarcină și naștere, unele lucruri rămân nespuse. Fie pentru că cele care au trecut prin experiență nu vor să le îngrozează pe viitoarele mămici, fie pentru că aspectele neplăcute legate de naștere se estompează foarte repede după ce bebe vine pe lume și nimic altceva nu contează. Oricare ar fi motivele, există câteva lucruri pe care nimeni nu ți le spune despre naștere.

separator
nastere-naturala-300x176

1. Nu vei avea voie să mănânci
Pe durata travaliului nu este recomandat să mănânci. Ți se va permite să bei lichide (supă clară, strecurată), dar mâncarea este contraindicată. Asta pentru ca în cazul în care medicul va fi nevoit să efectueze o operație de cezariană (cu toate că voi ați discutat despre o naștere pe cale naturală), căile respiratorii să nu fie blocate de mâncare. Dacă te gândești că travaliul poate dura ore întregi, ți se pare o măsură cam aspră, dar adevărul este că nu-ți va arde să mănânci, chiar dacă soțul înfulecă vreo pizza lângă tine.

2. S-ar putea să împingi multă vreme
Când cineva ”naște” la televizor, împinge de 2-3 ori, țipă de alte 4 și gata, bebelușul a apărut pe lume. Ei bine, lucrurile nu se desfășoară chiar așa. Cel puțin la prima naștere, s-ar putea să tot împingi 2-3 ore… Îți sunt de folos în timpul travalului exercițiile prenatale (yoga pentru gravide, cursurile Lamaze etc), care te învață să respiri corect și să nu intri în panică în momentul în care durerea din timpul contracțiilor se intensifică.

559553.nastere-home

3 Anestezia nu garantează o naștere fără durere
Tu te bazezi pe epidurală și ai auzit povești despre femei care au spus bancuri în timpul nașterii. Dar sunt cazuri în care anestezia nu funcționează. Unele femei au declarat că au simțit durerea pe o parte a corpului, chiar sub doze mari de anestezic, altele au simțit durere intensă pe anumite perioade din timpul nașterii. Așa că pregătește-te pentru o doză de durere (pe care femeile spun că o uiți după naștere și deși pare de necrezut, așa este), chiar dacă vei naște sub anestezie.

4. Multă lume îți va vedea părțile cele mai intime
Uneori, poți fi doar cu medicul, anestezistul și o moașă/asistentă. Alteori s-ar putea să ai parte de o armată întreagă de rezidenți, studenți, medici de gardă și alți membri ai personalulului medical. Personal, am născut într-o cameră mai mică decât sufrageria mea, cu ușa dată pe perete și geamul, în fața căruia fumau două asistente, larg deschis…

5 Inima bebelușului poate bate mai rar
În timpul travaliului, cordonul ombilical se întinde și se tensionează mult, ceea ce afectează ritmul bătăilor inimii bebelușului. Dacă ești conectată la un monitor fetal, aparatul va scoate sunete de alarmă care îți vor induce o stare de panică, mai ales dacă 10 oameni intră brusc peste tine în cameră. Vorbește cu medicul tău, să știi dinainte ce situații pot apărea, pentru a evita un stres suplimentar.

6 Este foarte posibil să faci… pe masă. În timp ce naști
Din cauza efortului, este foarte posibil ca în timpul nașterii să împingi și materiile fecale. De cele mai multe ori, ți se administrează o clismă înainte de naștere, dar uneori nu mai e timp și pentru asta. Chiar dacă tu ești îngrozită la gândul că ți s-ar putea întâmpla și ție, medicii consideră perfect normal asta și, spun ei, chiar mămicile care ar vedea ”accidentul” (deși, din poziția aceea nu prea au cum) nu se sinchisesc în acel moment atât de tare.

7 S-ar putea să te umfli
Pentru a preveni deshidratarea, ți se va administra o perfuzie în timpul travaliului. Așa că este posibil ca imediat după naștere să fii încă foarte umflată (fața, gleznele etc) din cauza suplusului de lichide. Vei vedea însă că la scurt timp după naștere vei transpira și vei simți nevoia să mergi la baie des, tocmai pentru a elimina lichidele în plus.

nasterea-2

8 Nașterea a fost partea ușoară
Oricât de îngrozită ai fost de naștere, greul de-abia începe. Cele mai multe femei se concentrează atât de mult pe sarcină și naștere, încât uită că bebelușul trebuie îngrijit continuu din momentul în care este adus pe lume. Partea grea, dar și tare frumoasă, de-abia după naștere începe, de fapt!

Sursa

Proiect foto inedit: Și bărbații din Moldova pot fi stilați cu bani puțini!
Articolul anterior
Și-a lăsat prietenii fără cuvinte! A încăput într-o rochie mulată după ce a slăbit 82 de kilograme
Articolul următor
Alte articole interesante