Naşterea prin cezariană: la ce să te aştepţi şi cât timp durează recuperarea postoperatorie

Nașterea prin cezariană este o metodă diferită de cea naturală şi cu siguranță eşti interesată de modificările pe care această intervenţie le produce asupra organismului. Află mai multe detalii despre naşterea prin cezariană şi procesul de recuperare postoperatorie de la specialistul obstetrician-ginecolog.

separator

sfaturi-pentru-nastere-2Ce presupune nașterea prin cezariană?

,,Nașterea prin cezariană presupune o metodă de încheiere a sarcinii, nu pe cale naturală, ci artificială. Aceasta se face după anumite indicații și nu trebuie să constituie un moft al femeilor, cu toate că deseori, întâlnim cazuri când mămicile sunt foarte insistente și își doresc să aducă copilașul lor pe lume anume prin această metodă”, spune medicul Vera Melniciuc, specialist în ginecologie.

Femeile trebuie să țină cont de următorul lucru: în cazul în care există indicații pentru o naștere prin cezariană, atunci excludem din start nașterea pe cale naturală, pentru a nu pune în pericol viața  mamei şi a fătului.

ccc

,,Se întâmplă uneori să apară complicații în timpul nașterii naturale și trebuie să continuăm procesul prin cezariană, dar aceasta constituie o acțiune de urgență. În acest caz, medicii trebuie să dea prioritate anesteziei epidurale, deoarece, anestezia generală ar putea prezenta un pericol pentru mămică, astfel, trebuie să o evităm pe cât se poate de posibil”, dezvăluie medicul.

La ce să te aştepţi dacă naşti prin cezariană?

În general, viitoarea mămică știe din timp că va naște prin cezariană, iar în acest caz aceasta are nevoie de susţinerea medicului, dar şi a soţului, rudelor.

,,În cazul în care mama nu este pregătită, atunci nu se declanșează nici mecanismele care o ajută pe parcursul nașterii fie naturale, fie artificiale”, subliniază specialistul.

landscape-1445872865-bellyCe complicații pot surveni în timpul naşterii prin cezariană?

,,Nu doar cezariana, dar și orice altă intervenție chirurgicală poate duce la complicații. În ceea ce privește nașterea prin cezariană, ne putem referi la pericolele anesteziei. Anestezia generală încetinește multe din funcțiile normale ale organismului, cum sunt cele care controlează respirația, pulsul, circulația sanguină, tensiunea arterială, tranzitul intestinal și chiar reflexele de la nivelul gâtului cum sunt înghițitul și tușitul ce previn materiale străine să fie aspirate pulmonar”.

Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă acest tip de anestezie. Anestezia epidurală reduce riscul apriției unor complicații.

,,Un alt risc îl constituie apariția unei hemoragii și a complicațiilor septico-purulente. Este posibil ca hemoragia să apară în momentul operației, mai târziu cu câteva ore și chiar câteva zile. Dar, pentru a evita toate acestea, este primordial ca femeia să meargă pregătită la naștere. Să-și păstreze igiena pentru a evita apariția unor infecții”.

Exercițiile respiratorii sunt și ele binevenite pentru a ajuta la contractarea uterului și la întărirea mușchilor abdominali. Mișcarea este necesară atât în timpul nașterii, cît și după ea.

Când poţi practica sportul după naştere?

Revenirea la antrenamente după naștere trebuie să aibă loc treptat, acest proces fiind individual, de la câteva săptămâni până la câteva luni e nevoie ca organismul să se refacă. Înainte de a începe practicarea sportului, consultă medicul, pentru a confirma că procesul de recuperare a avut loc cu succes și practicarea sportului nu este contraindicată.

,,Este foarte important ca în perioada postoperatorie, femeia să ducă un mod de viață activ. Când zic activ, nu vorbesc de antrenamentele agresive în sălile de sport, ci de plimbări la aer liber, plimbările ajută la evitarea cheagurilor de sânge și grăbesc vindecarea, alimentație echilibrată și sănătoasă. Mai mult, tot aici mă refer și la alăptarea bebelușului”.

Cât timp durează recuperarea după o naștere prin cezariană?

,,Evident că recuperarea după o naștere prin cezariană durează mai mult decât în cazul celei naturale, dar nu axagerat de mult. Aceasta variază în dependență de fiecare femeie în parte. Pentru vindecarea totală e nevoie în jur de 2-3 luni. Vă puteți aștepta să simțiți o oarecare amorțeală în zona respectivă până când nervii au șansa să se regenereze, ceea ce se întâmplă de obicei după șase-nouă luni de la cezariană, și de asemenea, ar trebui să vă așteptați și să aveți mâncărimi la început”.

incizie20cezariana-Ce se întămplă cu cicatricea după naștere?

La puțin timp după operație, incizia va fi proeminentă, ușor umflată și mai închisă la culoare decât restul pielii. Cam dupa 6 săptămâni, cicatricea începe să se retrangă. Pe măsură ce porțiunea pielii care a sferit intervenția se vindecă, culoarea inciziei se va apropia foarte mult de cea naturală a pielii.

,,Este posibil să ajungă a fi abia vizibilă, pentru că, astăzi, inciziile se fac cât mai aproape de zona pubiana, tocmai pentru a putea fi ascunse ușor după naștere. De asemenea, mulți medici folosesc ațe biodegradabile, ce ulterior nici nu trebuiesc scoase”.

Sunt femei la care cicatricea se sudează mai greu din cauza unor probleme de sănătate anterioare, dar, totuși, aceasta se regenerează. Important este ca femeia să nu facă efor fizic intens, pentru ca incizia să nu să se redeschidă.

Cum este influenţat procesul de alăptare al copilului?

Multe mame care fac cezariană sunt îngrijorate că vor avea probleme cu alăptarea şi chiar se întreabă dacă vor putea să alăpteze. Ei bine, spre liniştea tuturor, răspunsul este DA! Nu există niciun motiv pentru care nu ai putea să alăptezi cu succes, indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană.

,,Alăptarea face parte din legătura profundă care se creează între mamă și copil imediat după naştere. Indiferent de tipul de anestezie de care ai parte, aceasta nu ar trebui să intervină în procesul de alăptare al copilului, deoarece cantitatea de anestezic care ajunge în lapte nu este semnificativă”, afirmă specialistul.

Does-Breastfeeding-Weaken-Your-Bones-370x208Ce alte lucruri ar trebui să știe femeile ce nasc prin cezariană?

Toate femeile ce nasc prin cezariană trebuie să știe că durează mai mult să vă reveniți după nașterea prin cezariană, este normal să simțiți dureri în jurul operației în primele săptămăni după naștere, este posibil să simțiți și dureri provocate de gazele intestinale.

La început ar putea apărea disconfort atunci când vă veți urina, iar în pimele zile după naștere poate fi mai greu să găseşti o poziție comodă pentru a alăpta copilul.

Sfaturi pentru femeile ce nasc prin cezariană

Astfel, acestea ar trebui să respecte recomandările medicului:

,,Femeia care a născut prin cezariană, este obligatoriu să se prezinte peste două sau patru  săptămâni la ginecolog.

Să utilizeze metode de contracepție stabilite împreună cu medicul, pentru a avita o altă naștere în următorii doi ani. În general, corpul femeii după o astfel de intervenție este gata pentru o altă naștere după 3-4 ani. Dacă survine o sarcină prea degrabă s-ar putea să ne confruntăm cu o ruptură de uter pe cicatrice. În acest caz femeia se expune unui risc neargumentat.

Recomand femeilor după o astfel de naștere un mod de viață activ și să alimenteze copilul la sân.

Un alt lucru pe care îl recomand este: respectarea strictă a igienei personale.

În cazul în care apar schimbări cu care nu sunteți obișnuite, apelați la ajutorul medicului, și nu a internetului, rudelor sau a  vecinilor”.

sursa: eumama.md

Pentru prima oară mămică! Rihanna a născut

Rihanna și A$AP Rocky au devenit părinți. Artista a născut un băiețel, potrivit The Independent.

Rihanna Becomes Barbados Ambassador for Education, Tourism | Time

Rihanna a născut pe 13 mai, potrivit unui raport TMZ publicat joi. Postul afirmă că cei doi artiști și-a întâmpinat primul copil în Los Angeles.

Deocamdată, nici Rihanna, nici rapperul nu au confirmat vestea despre sosirea bebelușului și nici nu au împărtășit numele fiului lor.

Pregnant Rihanna Rocks Leather Mini Dress During Fashion Show in Paris |  PEOPLE.com

Cuplul a dezvăluit că așteaptă un copil împreună în ianuarie, în timpul unei ședințe foto în Harlem, New York City. Cântăreața a purtat atunci o jachetă puf lung, roz, care a fost descheiată pentru a-și scoate în evidență burtica de gravidă.

Rihanna Is Pregnant, Expecting First Child with Boyfriend A$AP Rocky
Rihanna Welcomes First Baby with A$AP Rocky | PEOPLE.com
Rihanna and radical pregnancy fashion – how the Victorians made maternity  wear boring
Rihanna Gives Birth to Baby Boy | Vanity Fair

Fetița de 7 ani din Chișinău, dată dispărută, a fost găsită

Actualizare: Minora de 7 ani, dispărută ieri 18 mai, a fost găsită de polițiștii capitalei la domiciliul unei colege de clasă, după câteva ore de căutări.

Știre inițială: O fetiță din clasa I, din Chișinău, cartierul Telecentru, este de negăsit.

Ea are 7 ani. Fetița a fost văzută ultima dată astăzi, 18 mai, în jurul orei 13:00. Ea a spus că fratele ei a venit după ea. Acasă nu a ajuns.

Semne: rochie portocalie, colanti usori.

Poate că fetița a mers în vizită la unul dintre prietenii ei, colegii de clasă, sau poate a fost văzută la locurile de joacă.

Se cunoaște faptul că fetița a fost observată cu un adolescent de 15-16 ani, pe șoseaua Hâncești 62/3, transmite stiri.md.

Înălțimea fetiței e de 120 cm, complexitate medie, păr castaniu, ochi căprui de nuanță deschisă.

Era îmbrăcată într-o rochie de culoare galbenă-oranj și colanți/pantaloni albi, cu rucsac roz, încălțată în ghete albe.

Oricine are informații despre fata dispărută este rugat să sune la 112, 079 61 63 81 sau 068 48 40 90.

Chiar acum, o echipă de voluntari se adună la Liceul Siberian pentru a ajuta în căutarea fetiței. Cei care vor să se alăture, pot contacta coordonatul – 079 616 381.

În Republica Moldova ar putea fi deschise minicreșe

Începând cu anul viitor, în Republica Moldova ar putea fi deschise minicreşe, iar activitatea bonelor va fi reglementată prin lege. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale lucrează la elaborarea unui astfel de proiect.

8 exerciții pentru bebeluși – Copii și Părinți

Din septembrie, familiile cu copii, incluse în Programul social, vor beneficia de ajutoare sociale mai mari din partea statului, transmite tvrmoldova.md.

Potrivit statisticii, 52 la sută dintre familiile sărace din Republica Moldova sunt familiile cu copii. Pentru a le sprijini, statul a decis să opereze modificări la sistemul de ajutor şi să majoreze, din septembrie, alocaţiile sociale. Asta va duce şi la creşterea numărului de beneficiari incluşi în Program.

DAN PERCIUN, deputat, preşedintele Comisiei protecţie socială: „Cu tot suportul care vine din partea statului noi nu reuşim să scoatem aceste familii din sărăcie. Ele continuă să fie acolo, în special cele cu trei şi mai mulţi copii, şi atunci am considerat că este important să punem asta ca prioritate. 

Reforma a fost pornită şi ea o să se finalizeze în luna septembrie, când nemijlocit o să intre primele plăţi majorate. În mediu o plată de ajutor social este de 600 de lei, dar va fi semnificativ mai mare, practic dublu de ceea ce este la moment”.

În Parlament a fost înregistrat recent un proiect de lege care prevede extinderea perioadei în care poate fi oferit concediul de paternitate de la 56 de zile până la un an. Proiectul prevede şi crearea unui program flexibil de muncă pentru părinţi. 

Ministerul Muncii a anunţat că lucrează la elaborarea unui proiect care prevede deschiderea minicreşelor şi reglementarea activităţii bonelor. Asta în condiţiile în care rata de acoperire cu servicii de creşă pentru copiii sub trei ani în Republica Moldova este sub 20 la sută, iar în Chişinău – de doar 12 la sută.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Elaborăm un cadru mai flexibil, dar securizat pentru apariţia unor minicreşe sau pentru a reglementa activitatea bonelor la domiciliu, inclusiv a bonelor care primesc la ele acasă copii. O persoană va putea să se înregistreze în calitate de îngrijitor pentru copii de vârstă timpurie, dacă este certificată şi dacă se înregistrează oficial.”

Ministerul intenţionează să creeze şi un Fond public de finanţare a creşelor şi un mecanism de acordare a tichetelor de creşă.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Dacă standardele vor funcţiona, de ce să nu subvenţionăm aceste minicreşe? Astfel de soluţii există la nivel internaţional, în Germania se numesc mame de zi”.

Fondul ONU pentru Populaţie salută iniţiativele legislative propuse şi cele aprobate recent de autorităţile de la Chişinău.

NATALIA PLUGARU, reprezentantă UNFPA Moldova: „Fiind întrebată populaţia Republicii Moldova în ce măsură reușeşte să combine viaţa de familie şi cea profesională, doar 5% au spus că reușesc să facă acest lucru. Ceea ce indică că există un teren foarte mare de lucru.  

Atunci când ţările oferă şansa de partajare a concediului de îngrijire a copiilor, ore flexibile de muncă, toate acestea pe termen lung au un impact foarte benefic asupra dezvoltării cognitive a copiilor, asupra relaţiilor pozitive în cuplu”.

În prezent, sunt în proces de elaborare standardele de ocupare pentru bone. De la 1 septembrie vor fi organizate cursuri pentru certificarea profesională a acestora.

Cel mai bun antiinflamator natural, pentru dureri reumatice şi prevenirea aterosclerozei!
Articolul anterior
Cele mai ciudate boli din lume! Ce trebuie să faci pentru a sta departe de ele
Articolul următor