Nașterea prin cezariană este o metodă diferită de cea naturală şi cu siguranță eşti interesată de modificările pe care această intervenţie le produce asupra organismului. Află mai multe detalii despre naşterea prin cezariană şi procesul de recuperare postoperatorie de la specialistul obstetrician-ginecolog.
Ce presupune nașterea prin cezariană?
,,Nașterea prin cezariană presupune o metodă de încheiere a sarcinii, nu pe cale naturală, ci artificială. Aceasta se face după anumite indicații și nu trebuie să constituie un moft al femeilor, cu toate că deseori, întâlnim cazuri când mămicile sunt foarte insistente și își doresc să aducă copilașul lor pe lume anume prin această metodă”, spune medicul Vera Melniciuc, specialist în ginecologie.
Femeile trebuie să țină cont de următorul lucru: în cazul în care există indicații pentru o naștere prin cezariană, atunci excludem din start nașterea pe cale naturală, pentru a nu pune în pericol viața mamei şi a fătului.
,,Se întâmplă uneori să apară complicații în timpul nașterii naturale și trebuie să continuăm procesul prin cezariană, dar aceasta constituie o acțiune de urgență. În acest caz, medicii trebuie să dea prioritate anesteziei epidurale, deoarece, anestezia generală ar putea prezenta un pericol pentru mămică, astfel, trebuie să o evităm pe cât se poate de posibil”, dezvăluie medicul.
La ce să te aştepţi dacă naşti prin cezariană?
În general, viitoarea mămică știe din timp că va naște prin cezariană, iar în acest caz aceasta are nevoie de susţinerea medicului, dar şi a soţului, rudelor.
,,În cazul în care mama nu este pregătită, atunci nu se declanșează nici mecanismele care o ajută pe parcursul nașterii fie naturale, fie artificiale”, subliniază specialistul.
Ce complicații pot surveni în timpul naşterii prin cezariană?
,,Nu doar cezariana, dar și orice altă intervenție chirurgicală poate duce la complicații. În ceea ce privește nașterea prin cezariană, ne putem referi la pericolele anesteziei. Anestezia generală încetinește multe din funcțiile normale ale organismului, cum sunt cele care controlează respirația, pulsul, circulația sanguină, tensiunea arterială, tranzitul intestinal și chiar reflexele de la nivelul gâtului cum sunt înghițitul și tușitul ce previn materiale străine să fie aspirate pulmonar”.
Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă acest tip de anestezie. Anestezia epidurală reduce riscul apriției unor complicații.
,,Un alt risc îl constituie apariția unei hemoragii și a complicațiilor septico-purulente. Este posibil ca hemoragia să apară în momentul operației, mai târziu cu câteva ore și chiar câteva zile. Dar, pentru a evita toate acestea, este primordial ca femeia să meargă pregătită la naștere. Să-și păstreze igiena pentru a evita apariția unor infecții”.
Exercițiile respiratorii sunt și ele binevenite pentru a ajuta la contractarea uterului și la întărirea mușchilor abdominali. Mișcarea este necesară atât în timpul nașterii, cît și după ea.
Când poţi practica sportul după naştere?
Revenirea la antrenamente după naștere trebuie să aibă loc treptat, acest proces fiind individual, de la câteva săptămâni până la câteva luni e nevoie ca organismul să se refacă. Înainte de a începe practicarea sportului, consultă medicul, pentru a confirma că procesul de recuperare a avut loc cu succes și practicarea sportului nu este contraindicată.
,,Este foarte important ca în perioada postoperatorie, femeia să ducă un mod de viață activ. Când zic activ, nu vorbesc de antrenamentele agresive în sălile de sport, ci de plimbări la aer liber, plimbările ajută la evitarea cheagurilor de sânge și grăbesc vindecarea, alimentație echilibrată și sănătoasă. Mai mult, tot aici mă refer și la alăptarea bebelușului”.
Cât timp durează recuperarea după o naștere prin cezariană?
,,Evident că recuperarea după o naștere prin cezariană durează mai mult decât în cazul celei naturale, dar nu axagerat de mult. Aceasta variază în dependență de fiecare femeie în parte. Pentru vindecarea totală e nevoie în jur de 2-3 luni. Vă puteți aștepta să simțiți o oarecare amorțeală în zona respectivă până când nervii au șansa să se regenereze, ceea ce se întâmplă de obicei după șase-nouă luni de la cezariană, și de asemenea, ar trebui să vă așteptați și să aveți mâncărimi la început”.
Ce se întămplă cu cicatricea după naștere?
La puțin timp după operație, incizia va fi proeminentă, ușor umflată și mai închisă la culoare decât restul pielii. Cam dupa 6 săptămâni, cicatricea începe să se retrangă. Pe măsură ce porțiunea pielii care a sferit intervenția se vindecă, culoarea inciziei se va apropia foarte mult de cea naturală a pielii.
,,Este posibil să ajungă a fi abia vizibilă, pentru că, astăzi, inciziile se fac cât mai aproape de zona pubiana, tocmai pentru a putea fi ascunse ușor după naștere. De asemenea, mulți medici folosesc ațe biodegradabile, ce ulterior nici nu trebuiesc scoase”.
Sunt femei la care cicatricea se sudează mai greu din cauza unor probleme de sănătate anterioare, dar, totuși, aceasta se regenerează. Important este ca femeia să nu facă efor fizic intens, pentru ca incizia să nu să se redeschidă.
Cum este influenţat procesul de alăptare al copilului?
Multe mame care fac cezariană sunt îngrijorate că vor avea probleme cu alăptarea şi chiar se întreabă dacă vor putea să alăpteze. Ei bine, spre liniştea tuturor, răspunsul este DA! Nu există niciun motiv pentru care nu ai putea să alăptezi cu succes, indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană.
,,Alăptarea face parte din legătura profundă care se creează între mamă și copil imediat după naştere. Indiferent de tipul de anestezie de care ai parte, aceasta nu ar trebui să intervină în procesul de alăptare al copilului, deoarece cantitatea de anestezic care ajunge în lapte nu este semnificativă”, afirmă specialistul.
Ce alte lucruri ar trebui să știe femeile ce nasc prin cezariană?
Toate femeile ce nasc prin cezariană trebuie să știe că durează mai mult să vă reveniți după nașterea prin cezariană, este normal să simțiți dureri în jurul operației în primele săptămăni după naștere, este posibil să simțiți și dureri provocate de gazele intestinale.
La început ar putea apărea disconfort atunci când vă veți urina, iar în pimele zile după naștere poate fi mai greu să găseşti o poziție comodă pentru a alăpta copilul.
Sfaturi pentru femeile ce nasc prin cezariană
Astfel, acestea ar trebui să respecte recomandările medicului:
,,Femeia care a născut prin cezariană, este obligatoriu să se prezinte peste două sau patru săptămâni la ginecolog.
Să utilizeze metode de contracepție stabilite împreună cu medicul, pentru a avita o altă naștere în următorii doi ani. În general, corpul femeii după o astfel de intervenție este gata pentru o altă naștere după 3-4 ani. Dacă survine o sarcină prea degrabă s-ar putea să ne confruntăm cu o ruptură de uter pe cicatrice. În acest caz femeia se expune unui risc neargumentat.
Recomand femeilor după o astfel de naștere un mod de viață activ și să alimenteze copilul la sân.
Un alt lucru pe care îl recomand este: respectarea strictă a igienei personale.
În cazul în care apar schimbări cu care nu sunteți obișnuite, apelați la ajutorul medicului, și nu a internetului, rudelor sau a vecinilor”.
sursa: eumama.md