O experiență care nu se uită niciodată: o mamă vorbește deschis despre chinurile nașterii

După ce a devenit mama unui băiețel sănătos, o femeie și-a făcut curaj să povestească, fără ascunzișuri, detalii din timpul celei dintâi nașteri. Dezvăluirile părintelui au emoționat mai multe mămici, care și ele s-au confruntat cu chinurile nașterii, întrucât travaliul se desfășoară în mod individual și se știe că aducerea pe lume a unui copil presupune sacrificiu și multă responsabilitate înainte de a-ți strânge comoara la piept. Iată ce povestește femeia?

separator

,,Am împins din nou, simt cum mi se rupe toată zona pelvisului, de parcă s-ar desface în bucăți. Mi se întunecă ochii. Împingeam deja de aproximativ douăzeci de minute. Însă medicilor le era clar, nu ne mișcăm deloc. Am simțit o frică puternică, nu pentru mine, ci pentru fiul meu. Era blocat undeva în oasele mele pelviene, iar eu, o mamă fără puteri, nici nu puteam să-l împing afară. În curând au apărut câteva persoane în camera de nașteri. Printre ei, un anestezist pediatru. Medicii șușoteau între ei, iar eu am înțeles că ceva nu e în regulă și se poate întâmpla o tragedie dacă nu mă iau în mâini imediat.

La capul meu s-a apropiat una dintre femeile care intraseră recent și m-a apucat de mână.

– De ce nu naștem? m-a întrebat cu blândețe.

– Eu nasc, dar nu-mi reușește. Am răspuns printre lacrimi.

– Copilul tău nu poate depune efort singur, înțelegi? El vrea să-și vadă mama, el încearcă să iasă, dar tu îl ții în bazinul tău, lui îi este dureros, încă puțin și el va fi sleit de puteri, înțelegi? Ritmul inimii va scădea, va începe asfixierea. Vrei să naști un copil sănătos?

– Da! – am țipat eu.

– Atunci împinge! Împinge din toate puterile! El te așteaptă!

– Cum?

– Gândește-te la copilul tău, la cât îi este de greu și împinge, sprijină-te cu picioarele și împinge…

A început o contracție. Am închis ochii și mi l-am imaginat pe fiul meu, în acel spațiu umed, întunecat, apăsat de oasele tari… El de parcă mă implora „mamă, ajută-mă”. Se pare că am depus un efort neomenesc și am început să împing. După prima încercare,am auzit vocile încântate ale medicilor…

– Haide, haide… corect.

Din a doua încercare a ieșit capul, iar la următoarea fiul meu a apărut pe lume, avea o culoare mov-albăstruie. Mi l-au pus pe piept, el nu țipa. Se uita la mine și îmi spunea „mulțumesc”. Am izbucnit în lacrimi de fericire – fericirea nemărginită de a fi mamă. Noi, împreună cu fiul meu, am depășit acest obstacol. Iar acum el este culcat pe mine și respiră cu același aer ca și mine…

M-am uitat prin sală, iar acea femeie deja plecase. Am găsit-o doar peste o zi de la naștere. De fapt, ea era salvatorul unor astfel de mame care nu pot naște la fel ca mine. Ea nu este medic, nici moașă. Este o simplă infirmieră care, la fel ca mine, era cât pe ce să-și piardă copilul.

Acum, băiatul meu are trei ani, dar până în prezent noi menținem legătura cu ea. Îi mulțumesc la nesfârșit pentru că mi-a dat voință să nasc”.

sursa

Un copil din Moldova a făcut stop cardiac după o extracție dentară și s-a aflat câteva luni în comă

O nouă acuzație contra Republicii Moldova a ajuns pe masa magistraților Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO). Părinții unui copil de 8 ani acuză neglijență medicală după ce feciorul lor a făcut stop cardiac și a ajuns în comă în urma unei extracții dentare.

La 3 mai 2022, CtEDO a comunicat Guvernului Republicii Moldova cauza de încălcare a drepturilor omului. În fața Înaltei Curți, reclamanții sunt reprezentați de către avocații Asociației Promo-LEX, care susțin că totul s-a întâmplat pe 29 noiembrie 2011, iar copilul a rămas cu leziuni neurologice grave și paralizie completă după ce i-a fost aplicată anestezia generală.

Urmărirea penală, începută la cererea mamei pe 18 septembrie 2012, a fost întreruptă de mai multe ori, pe motiv că nu ar fi fost comisă nici o infracțiune, iar cauza a fost redeschisă de fiecare dată de către judecătorul de instrucție, care a constatat deficiențe în anchetă. Ultima redeschidere a fost dispusă pe 17 februarie 2017.

În fața Curții, reclamanții au invocat că starea de sănătate a copilului a fost grav afectată din cauza neglijenței medicale. Totodată, reclamanții susțin că nu au dispus nici de un remediu efectiv prin care să își exercite drepturile în cadrul procedurii civile.

„Ar fi putut acum juca fotbal, care era pasiunea lui, sau ar fi putut trece prin prima dragoste sau merge la facultate. Însă erorile și lacunele sistemului medical i-au furat aceste oportunități. Practicile abuzive care tratează uneori pacienții ca pe obiecte pe conveier, procedurile efectuate fără pregătirea prealabilă necesară și impunerea abuzivă a pacienților (sau în acest caz părinților) de a semna acorduri la intervenții fără a li se explica clar riscurile, toate elemente ale acestui caz și simptome ale unui sistem medical deficient. Iar ineficiența sistemului de justiție de a investiga și sancționa astfel de cazuri vorbește despre un cerc vicios, în care nimeni nu este protejat.”, susține avocatul Dumitru Sliusarenco.

În cele ce urmează, CtEDO a invitat Guvernul Republicii Moldova să furnizeze informații cu privire la îndeplinirea cerințelor procedurale ale articolelor 3 și/sau 8 din Convenție referitor la ancheta efectuată de organele de drept din Republica Moldova, dar și asupra căilor de atac oferite reclamanților de către legislația națională, potrivit Promo-LEX. În același timp, judecătorii solicită Guvernului să prezinte copii ale documentelor relevante în cazul reclamanților, precum și alte informații cu privire la utilizarea halotanului (preparat anestezic), dar și poziția experților în materie din Republica Moldova.

sursa: www.realitatea.md

Tatiana Heghea a devenit mămică a treia oară

Tatiana Heghea a născut în această dimineață. Intepreta l-a adus pe lume pe cel de-al treilea copil al cuplului.

Artista nu a dezvăluit deocamdată sexul bebelușului. Ea a publicat imagini emoționante cu bebelușul nou-născut în timpul primei alăptări.

Amintim că Tatiana Heghea și soțul ei cresc deja o fată și un băiețel.

Pentru prima oară mămică! Rihanna a născut

Rihanna și A$AP Rocky au devenit părinți. Artista a născut un băiețel, potrivit The Independent.

Rihanna Becomes Barbados Ambassador for Education, Tourism | Time

Rihanna a născut pe 13 mai, potrivit unui raport TMZ publicat joi. Postul afirmă că cei doi artiști și-a întâmpinat primul copil în Los Angeles.

Deocamdată, nici Rihanna, nici rapperul nu au confirmat vestea despre sosirea bebelușului și nici nu au împărtășit numele fiului lor.

Pregnant Rihanna Rocks Leather Mini Dress During Fashion Show in Paris |  PEOPLE.com

Cuplul a dezvăluit că așteaptă un copil împreună în ianuarie, în timpul unei ședințe foto în Harlem, New York City. Cântăreața a purtat atunci o jachetă puf lung, roz, care a fost descheiată pentru a-și scoate în evidență burtica de gravidă.

Rihanna Is Pregnant, Expecting First Child with Boyfriend A$AP Rocky
Rihanna Welcomes First Baby with A$AP Rocky | PEOPLE.com
Rihanna and radical pregnancy fashion – how the Victorians made maternity  wear boring
Rihanna Gives Birth to Baby Boy | Vanity Fair

Atenție, chișinăuieni! Vor avea loc schimbări de itinerar a transportului public în următoarele două zile
Articolul anterior
Acesta este cel mai popular nume de fetiță din lume!
Articolul următor