O mamă refuză să-și învețe copilul să scrie și să citească. Cum își explică decizia?

O comediantă celebră a explicat într-o postare ce a motivat-o să ia decizia asta, de a nu-și învăța copilul să citească sau să scrie, pentru a fi pregătit când merge la școală. Femeia a creat o reală controversă în mediul virtual, după ce a dezvăluit că ea și soțul ei nu intenționează să își învețe copilul de 5 ani să citească prea curând, în schimb face alte lucruri cu el.

separator


„Nu mă înțelegeți gresit, îi citim cărți tot timpul. Ne-am imaginat deja în Fabrica de Ciocolată a lui Willy Wonka și am ajuns la pagina 170 din al doilea volum Harry Potter. Îl învățam să se bucure de povești, să se piardă în aventura personajelor.
Dar nu-l învățam încă să citească. Nu încă. E ocupat să învețe multe alte lucruri acum.
Învață cum să fie bun, cum să îți aștepte rândul în parcul de distracții și cum să nu se laude când primește înghețata înaintea surioarei lui.
Învață cum să construiască. Cu bete, cuburi, Lego, simte greutatea diferitelor materiale cu degetelele lui și analizează cât de solide sunt diferite structuri pe care reușește să le construiască.
Învață să facă mișcare. Aleargă dupa câine, se joacă leapsa, se cațără în locurile de joacă, dansează (bine!) și practica karate (slab).
Va avea nevoie de corpul lui pentru mult timp, așa ca și-l dezvolta prin activități fizice, în loc să stea la un birou toată ziua.
Învață cum să aibă grijă de lucrurile lui. Pe sistemul „din greseli învățăm” (Doamne, câte greșeli!) a luat seama ce se întâmplă dacă lasă o carte afară în ploaie, sau o gramadă de plastelină pe masă, peste noapte.
Învață că nu e bine să te iei la joacă agresivă cu un pechinez de 4 kg.
Învață despre ecosisteme. Se uită la gândaci, flori și observă furtuni. Ia seama cum fauna și flora din lumea în care trăim sunt interdependente.
Învață cum cheia fericirii e să te concentrezi pe ceea ce ai, decât să te plângi toată ziua legat de ce nu ai.
Învață cum să își ceară scuze. Cum să treacă peste sentimente rănite și să empatizeze cu alți copii când intră într-un conflict.
Învață cum să ierte. Să înțeleagă că toți oamenii fac greșeli și că poate iubi alți oameni, în ciuda defectelor.
Învață lecții importante în fiecare zi, dar nu învăța să citească.
Și deși nu va apărea în prima zi de gradiniță cu cunoștințe avansate de citit, va intra în clasă cu multe altele:
• Cu abilitatea de a încerca lucruri noi fără a fi frustrat.
• Cu abilitatea de a își face prieteni, deși uneori ei te pot dezamăgi.
• Cu abilitatea de a îi asculta pe ceilalși și a urma indicații.
• Cu abilitatea de a rezolva probleme apărute și de a se concentra pe o sarcină trasată.
• Sunt multe alte lucruri pe care copiii le pot învăța, ce nu sunt măsurate de un test standardizat.
Și desi știm ca într-o zi, orele lui vor fi pline de diftongi, triftongi și fractii, nu ne îngrijorăm legat de asta, azi.
Azi are lucruri mai importante de învățat!”

Sursa

Anunț! Copiii din raioanele Telenești și Sângerei pot beneficia de Servicii stomatologice gratuite

Copiii din localitățile rurale ale Republicii Moldova pot beneficia gratuit și în acest an de servicii stomatologice acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Astfel, în perioada 6-10 februarie, echipele mobile de medici specialiști se vor afla în mai multe localități din raioanele Telenești și Sângerei.

Potrivit CNAM, în perioada sus-menționată echipele se vor afla în următoarele localități:

– în zilele de 6-8 februarie – în Bănești, r-nul Telenești;
– în perioada 6-10 februarie – în Heciul Nou, r-nul Sângerei;
– pe 9 și 10 februarie – în Coropceni, r-nul Telenești.

Pentru prestarea serviciilor medicale stomatologice de către echipele mobile de medici specialiști, în fondul măsurilor de profilaxie pentru 2023 au fost planificate peste patru milioane de lei.

Anul trecut, aproape 19 mii de copii din diverse localități rurale ale țării au beneficiat gratuit de servicii stomatologice în valoare de peste 3,7 milioane de lei.

O femeie de 33 de ani a murit la trei zile după ce a născut acasă

O femeie de 33 de ani, dintr-un sat izolat din Munții Apuseni, România, care născuse în urmă cu trei zile, a murit la scurt timp după ce a fost preluată de o ambulanță.

Femeii i s-a făcut rău în această dimineață și rudele sale au cerut ajutorul ambulanței la 112, întrucât femeia era inconștientă.

ISU Alba a trimis un medic de la Serviciul de Ambulanţă cu o autoşenilată în localitatea Scărişoara.

„Duminică, un echipaj SMURD din cadrul Staţiei de pompieri Câmpeni şi un echipaj cu medic de la Serviciul ambulanţă intervin în localitatea Scărişoara, unde s-a solicitat ajutor medical pentru o persoană inconştientă. Cadrele medicale ajunse la pacientă au constatat că este vorba despre o femeie de 33 de ani, care a născut în urmă cu trei zile, fiind a şaptea sarcină.

Ea este inconştientă, însă are funcţii vitale. Femeia a fost preluată de către pompierii militari şi predată echipajelor medicale. Şi bebeluşul a fost preluat de către echipajul SMURD Câmpeni în vederea evaluării medicale. Din cauza drumului greu accesibil şi a zonei înzăpezite, salvatorii folosesc o autoşenilată pentru facilitarea accesului echipajelor medicale la locul solicitării şi transportul persoanei la ambulanţă”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Tânăra mămică a intrat în stop cardio-respirator. Din nefericire, femeia nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul, a anunţat ISU Alba.

Sugarul, care nu avea probleme medicale, a fost transportat la Centrul de Primiri Urgențe Câmpeni.

Te topești! Vezi cum arăta Anastasia Fotachi în copilărie

Anastasia Fotachi este în așteptarea primului ei bebeluș. Și pentru că va deveni mamă în curând, tânăra fotomodel s-a lăsat cuprinsă de nostalgie și a împărtășit cu urmăritorii săi câteva fotografii cu ea când era mică.

În imagini, Anastasia apare în primele luni de viață, alături de tatăl și fratele său.

Modelul nu a ezitat să facă haz pe seama unor fotografii: ,,Aici am o lună, zici că eram țigancă” sau “Bantul mai mare ca capul”.

Cert este că Anastasia avea o frumusețe răpitoare și în copilărie. Prietenii virtuali au apreciat pozele și postarea modelului.

mamaplus

Anastasia Fotachi este căsătorită cu omul de afaceri Gabriel Stati. Cei doi sunt în așteptarea unui băiețel, primul copil comun al cuplului.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare, floare şi interior

Tot mai multe gravide din Moldova consumă alcool. Copiii se nasc prematur sau cu diverse malformații
Articolul anterior
Adriana Ochișanu, despre fiica ei Mihaela
Articolul următor