Ovulaţia – cum identifici perioada fertilă

Ovulaţia este procesul de eliberare a unui ovul matur în ovar, prin tuburile falopiene. În mod normal, ovulaţia apare la jumătatea unui ciclu menstrual dar poate să întarzie în anumite condiţii (stres, boli, dereglări hormonale). Apare o singură dată în cadrul unui ciclu menstrual şi este momentul în care se poate produce fertilizarea. Acest proces este important de identificat atât pentru femeile care urmăresc metoda calendarului pentru a preveni o sarcină, dar şi pentru femeile care doresc să devină mămici şi doresc să ştie care este cel mai bun moment pentru conceperea unui copil.

separator
metoda-calendarului

Metode de identificare a ovulaţiei
În cazul unui ciclu menstrual regulat care durează 28 de zile, este mai uşor să identificăm perioada ovulaţiei – în a 14-a zi de la prima zi de menstruaţie.  Pot fi însă mai multe perioade în care se încadrează ciclul menstrual – între 21 şi 35 de zile, în consecinţă perioada fertilă poate să fie între a 10-a şi a 16-a zi.

În cazul unui ciclu menstrual neregulat, ovulaţia este mai greu de identificat dar nu imposibil, mai ales dacă se iau în considerare metodele prezentate mai jos.

ciclu_menstrual_neregulat_perioada_fertilaTemperatura bazală
În perioada ovulaţiei, temperatura bazală creşte şi ne poate astfel ajuta să identificăm zilele fertile. Temperatura corpului creşte ca urmare a nivelului ridicat de progesteron care este produs pentru a permite ovulului să coboare înspre uter într-un mediu cât mai fertil.

Un grafic de urmărire pentru temperatura bazală pe câteva luni te ajută să urmăreşti perioada fertilă, fiindcă temperatura creşte după ce ovulul ajunge în uter, adică nu mai poate fi fertilizat. Dacă însă ştii când urmează perioada fertilă poţi să începi perioada de concepţie cu câteva zile înainte. După ovulaţie, temperatura corpului creşte cu cel mult 1 grad.

1328867220_ovulatiePoziţia cervixului şi consistenţa mucusului cervical
Observarea poziţiei cervixului te ajută să identifici ovulaţia. Atât poziţia lui contează, cât şi consistenţa mucusului cervical şi a secreţiilor vaginale.
Pentru a verifica poziţia cervixului, primul pas este să te speli pe mâini şi sa te dezinfectezi, dar şi să te asiguri că nu ai unghii ascuţite sau colţuri care pot răni mucoasa vaginală.
Examinarea trebuie făcută zi de zi pentru a identifica poziţiile acestuia în cadrul unui ciclu. Verifică dacă:

  • Cervixul poate fi uşor de atins
  • Cervixul este moale sau ferm
  • Intrarea de la baza cervixului pare deschisă sau închisă
  • Cervixul este uscat, umed sau foarte umed

În prima jumătate a unui ciclu menstrual, cervixul este uşor de atins şi ferm, ca un vârf de nas. În plus, orificiul care poate fi atins rămâne închis. În timpul ovulaţiei şi câteva zile înainte sau după, cervixul se ridică în partea de sus a vaginului, este umed şi acoperit cu mucus cervical, iar orificiul de la bază este deschis. Toate aceste modificări se întâmplă pentru a menţine un mediu cât mai propice fertilizării ovulului. În plus, cervixul este moale şi fin, iar în punctul maxim al ovulaţiei, cervixul este aproape imposibil de atins. Mucusul creşte în cantitate, este semi-transparent şi are consistenţa unui albuş de ou.
La câteva zile după ovulaţie, cervixul revine la poziţia iniţială, cea de la baza vaginului, devine ferm şi uşor de atins.

o-SEX-FRIEND-facebookCreşterea apetitului sexual
In perioada fertilă, apetitul sexual al femeii creşte dar nu este întotdeauna un indicator exact al ovulaţiei, fiind deseori influenţat de factorii de mediu.

Dureri abdominale şi sensibilitatea sânilor
În ziua ovulaţiei apar dureri abdominale uşoare, uneori însoţite de greaţă, balonare sau chiar dureri în timpul actului sexual. Sânii sunt mai sensibili şi devin chiar uşor dureroşi la palpare.

Identificarea perioadei fertile dintr-un ciclu menstrual ne ajută atunci când dorim să concepem un copil, fiindcă avem şanse mai mari încă din prima lună de încercări.

Sursa

 

Cum arătau vedetele la debut și cum arată acum!
Articolul anterior
Sex oral: 5 boli la care te expui dacă îl practici. Află cum te ferești de ele!
Articolul următor
Alte articole interesante