Ovulaţia – cum identifici perioada fertilă

Ovulaţia este procesul de eliberare a unui ovul matur în ovar, prin tuburile falopiene. În mod normal, ovulaţia apare la jumătatea unui ciclu menstrual dar poate să întarzie în anumite condiţii (stres, boli, dereglări hormonale). Apare o singură dată în cadrul unui ciclu menstrual şi este momentul în care se poate produce fertilizarea. Acest proces este important de identificat atât pentru femeile care urmăresc metoda calendarului pentru a preveni o sarcină, dar şi pentru femeile care doresc să devină mămici şi doresc să ştie care este cel mai bun moment pentru conceperea unui copil.

separator
metoda-calendarului

Metode de identificare a ovulaţiei
În cazul unui ciclu menstrual regulat care durează 28 de zile, este mai uşor să identificăm perioada ovulaţiei – în a 14-a zi de la prima zi de menstruaţie.  Pot fi însă mai multe perioade în care se încadrează ciclul menstrual – între 21 şi 35 de zile, în consecinţă perioada fertilă poate să fie între a 10-a şi a 16-a zi.

În cazul unui ciclu menstrual neregulat, ovulaţia este mai greu de identificat dar nu imposibil, mai ales dacă se iau în considerare metodele prezentate mai jos.

ciclu_menstrual_neregulat_perioada_fertilaTemperatura bazală
În perioada ovulaţiei, temperatura bazală creşte şi ne poate astfel ajuta să identificăm zilele fertile. Temperatura corpului creşte ca urmare a nivelului ridicat de progesteron care este produs pentru a permite ovulului să coboare înspre uter într-un mediu cât mai fertil.

Un grafic de urmărire pentru temperatura bazală pe câteva luni te ajută să urmăreşti perioada fertilă, fiindcă temperatura creşte după ce ovulul ajunge în uter, adică nu mai poate fi fertilizat. Dacă însă ştii când urmează perioada fertilă poţi să începi perioada de concepţie cu câteva zile înainte. După ovulaţie, temperatura corpului creşte cu cel mult 1 grad.

1328867220_ovulatiePoziţia cervixului şi consistenţa mucusului cervical
Observarea poziţiei cervixului te ajută să identifici ovulaţia. Atât poziţia lui contează, cât şi consistenţa mucusului cervical şi a secreţiilor vaginale.
Pentru a verifica poziţia cervixului, primul pas este să te speli pe mâini şi sa te dezinfectezi, dar şi să te asiguri că nu ai unghii ascuţite sau colţuri care pot răni mucoasa vaginală.
Examinarea trebuie făcută zi de zi pentru a identifica poziţiile acestuia în cadrul unui ciclu. Verifică dacă:

  • Cervixul poate fi uşor de atins
  • Cervixul este moale sau ferm
  • Intrarea de la baza cervixului pare deschisă sau închisă
  • Cervixul este uscat, umed sau foarte umed

În prima jumătate a unui ciclu menstrual, cervixul este uşor de atins şi ferm, ca un vârf de nas. În plus, orificiul care poate fi atins rămâne închis. În timpul ovulaţiei şi câteva zile înainte sau după, cervixul se ridică în partea de sus a vaginului, este umed şi acoperit cu mucus cervical, iar orificiul de la bază este deschis. Toate aceste modificări se întâmplă pentru a menţine un mediu cât mai propice fertilizării ovulului. În plus, cervixul este moale şi fin, iar în punctul maxim al ovulaţiei, cervixul este aproape imposibil de atins. Mucusul creşte în cantitate, este semi-transparent şi are consistenţa unui albuş de ou.
La câteva zile după ovulaţie, cervixul revine la poziţia iniţială, cea de la baza vaginului, devine ferm şi uşor de atins.

o-SEX-FRIEND-facebookCreşterea apetitului sexual
In perioada fertilă, apetitul sexual al femeii creşte dar nu este întotdeauna un indicator exact al ovulaţiei, fiind deseori influenţat de factorii de mediu.

Dureri abdominale şi sensibilitatea sânilor
În ziua ovulaţiei apar dureri abdominale uşoare, uneori însoţite de greaţă, balonare sau chiar dureri în timpul actului sexual. Sânii sunt mai sensibili şi devin chiar uşor dureroşi la palpare.

Identificarea perioadei fertile dintr-un ciclu menstrual ne ajută atunci când dorim să concepem un copil, fiindcă avem şanse mai mari încă din prima lună de încercări.

Sursa

 

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Cum arătau vedetele la debut și cum arată acum!
Articolul anterior
Sex oral: 5 boli la care te expui dacă îl practici. Află cum te ferești de ele!
Articolul următor