Considerăm că adolescenţii şi tinerii sunt dependenţi de telefoane, computere, tablete şi alte dispozitive. Din păcate, se întâmplă destul de frecvent să vedem oameni pe stradă, în mijloacele de transport sau oriunde în altă parte, absorbiţi de ceea ce văd pe telefoanele sau tabletele lor, fiind absenţi la ceea ce se întâmplă în jur. Părinţii se pare că nu sunt o excepţie, dar atunci când folosirea tehnologiei consumă prea mult din timpul şi energia acestora, copiii sunt neglijaţi, notează npr.org.

Dr. Jenny Radesky, medic pediatru, a observat acest fenomen şi a decis să analizeze comportamentul părinților și al copiilor. Ea și alţi doi cercetători au observat timp de o vară perechi de părinţi şi copiii lor, în timp ce luau masa la restaurante. Majoritatea dintre aceste perechi îşi petreceau aproape tot timpul cu telefonul, fiind mai captivaţi de acesta decât de copiii lor. În timpul experimentului, au observat o mamă care pusese telefonul mobil în căruciorul bebelușului ei. Acesta zâmbea și gângurea la ea, fără ca mama să-l observe însă. Era prea ocupată cu vizionarea unui videoclip.
Din observațiile și pregătirea ei în domeniul pedriatic, a concluzionat că acest comportament este greşit, deoarece părinţii sunt prima şi poate cea mai importantă sursă de informații pentru copii. Aceştia învaţă de la părinţi cum să vorbească și cum să se comporte, iar dacă timpul în care părinţii ar putea să interacţioneze cu copiii este folosit pentru altceva, copiii vor acuza în timp o mare pierdere în ceea ce priveşte dezvoltarea lor. Mai mult decât atât, neglijenţa părinţilor îi determină pe copii să caute o metodă de a le atrage atenţia, fie strigând, vorbind tare, făcând năzbâtii, lucruri pentru care mai apoi sunt şi certaţi.
Psihologul Catherine Steiner-Adair, autoarea cărţii The Big Disconnect: Protecting Childhood and Family Relationships in the Digital Age, spunea că, atunci când părinţii sunt mai atenţi şi mai concentraţi la viaţa lor digitală decât la cea a copiilor lor, aceştia din urmă pot suferi probleme emoţionale puternice. Prin comportamentul părinţilor, copiii înţeleg că orice este mai interesant sau mai important decât ei. Steiner-Adair, în cadrul cercetării pe care a realizat-o, a intervievat 1.000 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani. Aceştia au fost întrebaţi depre comportamentul părinţilor în ceea ce priveşte telefoanele mobile şi felul în care se simțeau ei. Majoritatea au răspuns că se simţeau singuri, furioşi, plictisiţi, supăraţi atunci când părinţii lor își petreceau timpul cu telefoanele.
Mai mult decât atât, psihologul Aric Sigman spunea că părinţii care folosesc în mod excesiv telefonul mobil sau tableta îi influenţează atât de mult pe copii, încât şi aceştia vor deveni dependenţi de aceste dispozitive. El vorbeşte despre nevoia de înlăturare a „paternităţii pasive” prin îndepărtarea lucrurilor care răpesc timpul şi împiedică dezvoltarea unei relaţii sănătoase. Steiner subliniază faptul că rezultatele de până acum sunt parțiale în ceea ce priveşte deconectarea părintelui de copil din cauza tehnologiei, dar recomandă mai mult timp şi mai multă atenţie dedicate copiilor.