Petiţia unei mame, căreia medicii refuză să-i facă ligatură de trompe, din cauza vârstei prea tinere!

Femeia are doi copii și acum este însărcinată cu al treilea, pe parcursul a numai trei ani. Ea spune că a rămas însărcinată, deși a folosit pilule contraceptive. Acum, aceasta este hotărâtă să facă o operație de ligatură a trompelor uterine, însă medicii nu-i permit.

separator

hollyHolly Maitland susține că în curând va fi mama a trei copii și pentru că nu își mai dorește să aibă copii, aceasta vrea să recurgă la ligaturare chirurgicală a trompelor uterine, operație ce nu mai permite să faci niciodată copii.

Medicii refuză însă acest tip de intervenție chirurgicală spunând că femeia este prea tânără. Nici pe soțul ei nu doresc să-l opereze, din același motiv. Indignată de refuzul medicilor, aceasta a inițiat o petiție pentru a cere astfel guvernului australian să emită legi prin care să le dea dreptul femeilor să ia decizii de unele singure atunci când este vorba de trupul lor, de sănătatea lor, fie ea fizică sau mentală.

Holly susține că doar unui singur copil i-a dat naștere planificat, celelalte două sarcini au survenit pentru că pilulele contraceptive nu și-au făcut efectul în cazul ei.

”Ca femei, noi ar trebui să avem drepturi depline asupra deciziilor care privesc sănătatea noastră și dreptul de a ne reproduce, nu-i așa? Din păcate nu avem acest drept. Ni se spune în mod constant de către Departamentul de Sănătate că nu ne este permis să luăm propriile decizii. În fiecare zi femeilor le sunt ignorate deciziile pe care ele le iau pentru ele însele. De exemplu o femeie vrea o ligatură de trompe după ce a devenit deja mamă. Noi toate știm ce implică procedura asta, știm că nu este una reversibilă decât în cazuri foarte rare, dar e decizia noastră. Soților noștri le sunt refuzat operațiile de vasectomie după criterii de vârstă.
De ce? De ce alegerile care ar trebui să ne aparțină sunt în mâinile altora? Eu sper că putem schimba asta. Sper că putem să-i convingem pe ministrul Sănătății și pe primul ministru că este un drept al nostru. Ajutați-mă pe mine, ajutați-vă pe voi și ajutați alte femei și familii care au nevoie să decidă pentru ele însele”, a scris Holly ca argument al petiției pe care a lansat-o.
”Nu mi se pare normal să fiu discriminată pentru că am 22 de ani. Am 22 ani și în curând trei copii. Faptul că sunt tânără mă face să pot lua propriile decizii”, mai spune Holly care speră ca tot mai multe persoane să-i semneze petiția.

Ce este ligatura de trompe?

Ligatura de trompe este o procedură chirurgicală de sterilizare definitivă și ireversibilă. De regulă, la ea recurg femeile care au deja copii, tocmai pentru că după această operație nu mai poți deveni mamă din nou niciodată.

Totuși, medicii sunt foarte rezervați atunci când femeile tinere cer această procedură și nu sunt dispuși să facă astfel de operații înainte ca pacientele să împlinească 30 de ani. Se pare că în Australia există chiar și legi în acest sens.

În schimb, medicii oferă alte alternative de contracepţie la vârstele tinere, cele mai puțin invazive și care pot fi reversibile.

sursa

Nouă perechi de gemeni s-au născut în doar o săptămână la un spital din Capitală. Medicii sunt uimiți!

La Institutul Mamei și Copilului, săptămâna trecută, nouă seturi de gemeni au venit pe lume. Medicii susțin că fenomenul este unul destul de rar întâlnit.

gallery images

Potrivit Institutului, mamele cât și cei 18 nou născuți care au venit pe lume atât pe cale naturală, cât și prin operație cezariană, se simt bine și majoritatea au fost deja externați la domiciliu.

Echipa medicală de la Centrul perinatal nivelul III a IMC a oferit toată asistență înalt specializată și consilierea necesară la naștere.

„Sunt la a doua naștere. Acasă am o fiică în vârstă de patru ani. Este o bucurie imensă că am reușit să aduc pe pe lume doi copii minunați, o fată și un băiat cărora am decis să le punem numele, Vanesa și Damir”, a menționat Larisa, una dintre proaspetele mămici de gemeni. 

Instituția a mulțumit mămicilor au ales anume această maternitate și le-a urat să aibă parte doar de emoții frumoase, alături de minunile ce le-au adus pe lume.

gallery images
gallery images
gallery images

Valentina Naforniță, dezvăluiri despre momentul în care a aflat că va deveni mamă și cum a dat vestea familiei și iubitului ei

După marele anunț că este în așteptarea unui bebeluș, soprana Valentina Naforniță dezvăluie că sarcina a fost și pentru ea o surpriză, nu doar pentru cei din jur.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Neredactat cu Rodica Ciorănică, scrie shok.md.

Sarcina nu a fost una planificată, dar cu siguranță a fost una dorită, spune soprana. „Eu mi-am dorit acest lucru și anul acesta m-a luat prin surprindere, chiar dacă mi-am dorit foarte mult. Lucrurile astea chiar nu ți le poți planifica, țin de mai mult de acea zi, acel moment în care tu ești alesul sau aleasa lui Dumnezeu, de Univers, cum doriți. Ele vin la tine în momentul potrivit”, a precizat Valentina Nafornița.

Aceasta spune că lucrurile s-au aranjat așa încât a aflat vestea frumoasă chiar atunci când nu avea planificate proiecte mari: „Nu mi-a dat niciun plan peste cap, a venit într-un moment potrivit. Acum sunt într-un moment în cariera mea în care am terminat o producție foarte mare. Când începusem eram singură, în Florența și am aflat această noutate, făcând un test, nici nu știam unde să mă duc, eram într-o țară străină. În primul rând m-am bucurat enorm, dar nu credeam. Nu îți vine să crezi, ți se întâmplă un lucru la care ai visat și pe care ți l-ai dorit și el nu a venit atât timp cât chiar ai muncit pentru asta și vine așa, din senin.

Prima care a aflat despre sarcinăa fost sora artistei, Lidia: „Ea e prima persoană, a fost pe 3 martie. I-am spus să nu-i zică mamei, i-am spus pe 8 martie, ca să-i fac un cadou. Ea a început să plângă, să sară în sus, dar eu mă uitam la ea cu ochi mari. Ea nu înțelegea reacția mea, eu mă simțeam un pic singurică, acolo departe. Sunt momente de genul acesta, când ai dori să mergi, să îmbrățișezi, să spui și nu ai cui”.

Motivul din care nu și-a anunțat întâi iubitul despre faptul că vor deveni părinți este unul simplu: „Cristian iubitul meu, avea premieră în ziua respectivă, Romeo și Julieta, balet, la Opera Națională din Cluj. A muncit foarte mult, am fost și eu la repetiții exact înainte de această perioadă și nu puteam să-i spun înainte, pentru că nu știam cum o să reacționeze. Am zis că nu vreau să-i dau acest șoc, i-l voi da după premieră, după ce a trecut de emoțiile lui. Deși, noi vorbisem despre acest lucru. Nu se întâmplă chiar așa, tu vorbești și lași destinul și universul să decidă.

După premieră l-am felicitat și tot îi ziceam să mă sune. Mi-a zis că merge cu regizorul la o șampanie. I-am zis să mă sune când ajunge la restaurant și el tot încerca să se eschiveze, eu știu cum este după premieră, vine și unul și altul să vorbească. I-am spus că vorbim doar un minut, doar i-am arătat testul. Nu s-a stresat, dar sincer, eu i-am dat vestea și atât. Nu-mi făceam grji, principalul că eu sunt fericită.

Valentina Nafornița cunoaște și sexul copilului, dar nu a vrut să facă publică informația: „Păstrez o intimitate până se poate”.

Numărul minorelor și adolescentelor din Moldova care devin mame, de trei ori mai mare decât media europeană

În ultimii zece ani, numărul mamelor adolescente a scăzut în R. Moldova de la 50 până la 27 de nașteri la 1.000 de fete de 15-19 ani, dar este, totuși, aproape de trei ori peste media europeană de zece cazuri.

Bacău, în topul județelor cu cele mai multe mame minore - DeBACAU

Lipsa educației sexuale în școală și în familie este cauza principală, spun experții, transmite moldova.europalibera.org.

Ana (n.r. – nume schimbat) are 17 ani și de jumătate de an este mamă de băiat. Absolvea clasa a IX-a când a aflat că este însărcinată. Fata se afla atunci într-un centru de plasament temporar, după ce tatăl ei a murit, iar mama a ajuns după gratii.

„Mă vedeam cu un băiat de aproximativ jumătate de an și, după primul examen din clasa a IX-a, am aflat că sunt însărcinată. Pe de o parte, mă temeam, pentru că am vrut să termin școala. Pe de alta, parcă voiam un copil. Gândurile mele erau la școală și la ce va spune mama, dar am luat decizia să-l păstrez. M-am gândit că îmi va fi greu, dar că mă voi descurca și așa și este”, povestește tânăra.

Tatăl copilului este și el adolescent. „Suntem de aceeași vârstă, dar nu eram în aceeași clasă. El a acceptat copilul, dar în acest moment noi nu mai suntem împreună. Ne descurcăm și fără el. El mă sună, vizitează copilul, suntem ca doi prieteni. El a terminat școala și vrea să se angajeze. I-am zis că, dacă va dori, poate să ne ajute, eu nu îi voi cere nimic”, afirmă tânăra.

„Dacă este, trebuie să-l iubești și să ai grijă de el”

Ana susține că părinții nu au vorbit cu ea niciodată despre relațiile sexuale, dar știa anumite lucruri de la școală. „Ni s-a spus că, dacă avem relații sexuale, să ne protejăm. La acel moment, nu am reușit, dar… O să-i vorbesc copilului despre asta”, spune ea.

Adolescenta își dorește să-i ofere bebelușului ei toată dragostea de care ea nu a avut parte. „Da, poate este prea devreme, dar, în același timp, sunt bucuroasă, pentru că, dacă o să vreau să mai fac copii, o să pot să o fac. Mulți spun că este greu, dar ori acum, ori mai târziu, tot treci prin asta. Da, eu nu sunt pe picioarele mele, dar mă bucur de aceste momente. Dacă este, trebuie să îl iubești și să ai grijă de el”, spune fata.

Ana și băiețelul ei stau de jumătate de an la centrul de plasament temporar din Chișinău al misiunii sociale „Diaconia”, care găzduiește cuplurile mamă-copil aflate în situații critice. Aici femeile sunt învățate să aibă grijă de copii și sunt ajute să se integreze în societate.

„Ana își dorește să urmeze cursuri de cofetar sau de bucătar, iar noi o vom ajuta. De asemenea, copilul va merge la creșa noastră atunci când ea va învăța și va începe să lucreze”, spune Tatiana Negru, manager de proiect în cadrul programului „În brațele mamei”.

„Discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale cu un an”

Proiectul Strategiei națională de sănătate „Sănătatea 2030”, elaborat de ministerul de profil, arată că, în ultimii ani, R. Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea numărului de nașteri la fetele de 15-19 ani, dar acest nivel este de trei ori mai mare decât media europeană și prezintă o provocare pentru sănătatea populației.

Directoarea Centrului de resurse în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, Galina Leșco, spune că principala cauză este lipsa educației de calitate și, în special, a celei sexuale.

„Este demonstrat că e nevoie de două elemente-cheie pentru un nivel controlat al sarcinilor la adolescente. Asta înseamnă lecții de educație sexuală complexe în programa școlară și abordarea acestor teme în familie, dar și accesul la servicii prietenoase tinerilor. În țările unde aceste programe există, nivelul de nașteri la adolescente este sub 10, adică sub media europeană ”, explică specialista.

În R. Moldova au existat mai multe încercări de a introduce disciplina de educație sexuală în școli, dar toate s-au ciocnit cu un val de opoziție în societate.

„Multă lume confundă programele de educație sexuală cu stimularea activității sexuale precoce. De fapt, cercetările arată că discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale în mediu cu un an”, argumentează Leșco.

Potrivit ei, peste 80% din adolescentele care nasc provin din mediul rural.

„Avem nevoie de programe pentru adolescenți și tineri, în special, pentru cei din mediul rural, pentru fete și băieți. Sarcinile apar acolo unde nu există educație de calitate, în general, și nu există servicii de planificare a familiei. Cu cât fata este mai educată, cu atât ea își poate controla viața”, a mai spus Galina Leșco.

Prohor Shalyapin și Yana Grivkovskaya s-au dezbrăcat într-o ședință foto incendiară!
Articolul anterior
Ciuperca piciorului: cinci reguli pentru a evita infecţia
Articolul următor