Poţi umbla dezbrăcat în faţa copilului? Ce spun experţii

Mulţi dintre părinţi pot ajunge în situaţia în care să se dezbrace în faţa copiilor şi, probabil, nu sunt puţini cei care se întreabă dacă este potrivit să îşi arate goliciunea de faţă cu cel mic ori de la ce vârstă a copilului este bine să evite cu totul acest lucru. În cea mai mare parte, răspunsul experţilor, la aceste întrebări, coincide.

separator

p_100943679Pâna la vârsta de doi ani, este puţin probabil ca un copil să facă diferenţa dacă eşti îmbrăcat sau gol. După această vârstă, însă, copilul începe să devină conştient de părţile anatomice ale corpului, inclusiv de organele sale intime. Întrebarea este dacă şi tu te simţi confortabil atunci când copilul te vede dezbrăcat, opinează Susanne Ayers Denham, psiholog.

,,Unii părinţi sunt foarte deschişi în privinţa nudităţii faţă de copii, văzând acest lucru ca pe o modalitate de a-i învăța să accepte propriile lor trupuri. Unii, consideră că este bine copii să-şi vadă părinţii de acelaşi sex dezbrăcaţi, în timp ce alții cred că orice nuditate este problematică, întrucât ar putea transmite copilului mesaje cu conotaţii sexuale sau să stimuleze prematur sexualitatea la copii’’, relatează specialistul pentru portalul babycenter.com.

În jurul vârstei de 3,5 – 4 ani, copilul începe să facă diferenţă între corpul tatălui şi cel al mamei. Apoi, mai există şi curiozitatea, dar şi zecile de întrebări care îţi sunt adresate zilnic, pe diferite subiecte.

,,Odată ce copilul începe să manifeste interes pentru propriile părţi ale corpului, este probabil momentul să eviţi să-i schimbi scutecul ori să-l dezbraci în pielea goală în public. În acest moment este bine să înveţi copilul că nudititatea în public nu este un lucru politicos şi nu face parte din regulile unei societăţi contemporane”, sugerează psihologul.
,,În acelaşi timp, dacă copilul începe să reacționeze la goliciunea ta cu semne de jenă, cum ar fi zâmbete stupide, chicoteli, să-şi astupe ochii cu mâna sau să manifeste un interes sporit, este tocmai momentul oportun să nu îţi mai arăţi goliciunea în faţa lui’’, este de părere specialista.

Psohologul mai este de părere că nu ar trebui să te forţezi să adopţi nuditatea în familie dacă te simţi ciudat atunci când te expui gol în faţa copilului. În plus, poate că nu ai vrea ca cel mic să povestească prietenilor săi despre cum arată părinţii săi dezbrăcaţi. Deci, puţină discreţie nu strică niciodată, chiar dacă ai o viziune mai libertină în această privinţă.

Testul rapid care îţi dezvăluie dacă ai carenţe de vitamine B în organism
Articolul anterior
Câteva dovezi ştiinţifice uimitoare despre ovule!
Articolul următor
Alte articole interesante