Poziţia de dormit recomandată gravidelor

 Nu toate poziţiile de somn sunt potrivite pe perioada sarcinii. Află de la medicii experţi obstetricieni care este poziţia de dormit indicată gravidelor.

separator
posisi-tidur-untuk-ibu-hamil

Este firesc ca în timpul sarcinii să te afli adesea în căutarea unei poziţii de somn mai confortabile, întrucât burtica creşte, iar felul în care obişnuiai să dormi până să devii însărcinată poate să nu mai fie potrivit. Unele poziții de dormit te pot ajuta să ai un somn bun şi odihnitor, inclusiv, pe perioada sarcinii.

Cum slăbeşti după naştere fără să afectezi procesul de lactaţie

Din ce cauză poţi simţi disconfort în timpul somnului fiind însărcinată? Creşterea burticii, durerile la nivelul spatelui, arsurile esofagiene, respirațiile scurte, insomniile sunt motive pentru care alegi anumite poziţii de somn mai confortabile.

Poziţia de dormit recomandată gravidelor

Cea mai bună poziţie de somn în timpul sarcinii este poziţia „SOS” (sleep on side – somn pe partea laterală), informează medicii experţi obstetricieni potrivit americanpregnancy.org. Dormitul pe partea stângă este poziţia cea mai recomandată, întrucât, potrivit medicilor, acesta asigură o mai bună circulaţie a sângelui la nivelul placentei, iar substanţele nutritive din sânge ajung astfel eficient la placentă şi bebeluş.

Collage2

În plus, poziția de dormit pe stânga poate preveni compresia ficatului de către uter, mai ales în ultimele luni de sarcină.

Dacă ai dureri de spate

Ţine picioarele și genunchii îndoiți și pune o pernă între picioare dacă te confrunţi cu dureri de spate. Foloseşte poziţia „SOS” și încearcă să pui, de asemenea, perna sub abdomen.

Collage44

Dacă ai arsuri la stomac

Dacă te confrunţi cu arsuri la stomac în timpul nopții, încearcă să ridici partea superioară a corpului, rezemând trunchiul pe perne mai înalte.

beautiful young pregnant woman sleeping in bed at home

Dacă îţi este greu să respiri

În ultima perioadă a sarcinii este posibil să ai dificultăți de respirație. Încearcă să te culci pe partea laterală ori sprijinită de perne mai înalte.

Collage1

Este posibil ca în timpul nopţii să fii nevoită să variezi poziţiile de somn, acest lucru fiind o normalitate.

Ce trebuie să ştii despre sportul în timpul sarcinii

Poziţii de somn pe care să le eviţi în timpul sarcinii

Dormitul pe spate: poate să îţi cauzeze dureri de spate, respiraţie dificilă, arsuri esofagiene, incitarea hemoroizilor, tensiune arterială scăzută, determinând reducerea fluxului sanguin spre inima ta şi scăderea circulație sângelui la nivelul placentei şi corpului bebeluşului, din cauza compresiunii abdomenului asupra intestinelor şi vaselor de sânge mari din spatele uterului (aorta şi vena cavă inferioară).

imagbes

Dormitul pe burtă: creşte riscul de compresie a bebeluşului în a doua jumătate a sarcinii.

imaaageszz

sursa

Activitățile extrașcolare pentru care îți va mulțumi copilul tău

Activitățile extrașcolare trebuie alese corect, în funcție de vârsta și de pasiunile copiilor. Acestea nu trebuie să apară în viaţa copilului ca să „înveţe mai mult”, ci ca să înveţe altfel și să fie stimulat în moduri în care nu e stimulat la şcoală sau acasă.

În ultimii ani, trei din cinci copii frecventează cursurile extrașcolare, iar o tendință tot mai frecventă este să înscrii copilul la cursuri din domeniul tehnologic. În mediu, unul din cinci părinți alege cursurile de programare, robotică, design grafic sau inginerie pentru copilul său, pentru că aceste domenii, deja, sunt cele mai de top și bine plătite profesii din lume și devin tot mai solicitate în Moldova. 

La Tekwill Academy Kids credem că activitățile extrașcolare pot fi un fundament pentru profesia copilului tău și sunt cea mai sigură investiție în viitorul său! 

Tekwill Academy Kids este un centru extrașcolar educațional, pentru copii și adolescenți, specializat în domeniul tehnologiilor informaționale. Timp de 5 ani de activitate, datorită mentorilor noștri, aproape 10000 de copii au absolvit, cel puțin, unul dintre programele noastre și au explorat cele mai importane direcții din domeniului Tehnologiilor Informaționale la Chișinău și Cahul. 

Cursurile noastre sunt gândite în conformitate cu psihologia vârstei și pun accent pe abilitățile esențiale la diferite etape ale vieții, spre exemplu preșcolarii înainte de a merge în clasa întâi, la cursul de robotică:

  • Se obișnuiesc să stea concentrați 45 de min;
  • Învață despre forme și culori într-o formă interactivă și distractivă;
  • Descoperă procesele și fenomenele din jur, învață științele naturii;
  • Pun în aplicare calcule matematice simple.

Multor le pare că robotica presupune doar un set de piese care trebuie asamblat, însă e mai mult de atât! La cursuri e nevoie să asamblezi și programezi, și e nevoie să o faci cu multă creativitate, pentru a găsi soluții, fie în asamblarea, fie în programarea robotului, ca acesta să realizeze sarcinile exact ca-n filme, cu maximă precizie. Copii învață și dezvoltă:

  • motorica fină
  • elemente și noțiuni din fizica: forța, echilibru, viteză, etc.
  • formule de calcul 
  • senzori de culoare, distanță, mișcare 

Toate de la o vârstă fragedă, iar când ajung în clasa a VI-a le este mult mai ușor să asimileze științele exacte.

Orice companie, proiect sau produs are un website, iar aplicațiile mobile sunt în telefonul fiecăruia pentru a afla prognoza meteo, să cumpere bilete la concert sau să comande taxi. La cursurile de programare învățăm copii sa creeze site-uri web, aplicații mobile și să facă primii pași în programare, chiar și pe cei cu zero experiență. 

Acum 10 ani, era din domeniul fantasticului să ai un aspirator robot sau lumina să reacționeze la senzori de mișcare. La cursul de electronică învățăm copiii cum să creeze și să programeze așa obiecte inteligente și să înțeleagă mai bine lumea tehnologiilor. 

Pentru copiii cu o doză mai mare de creativitate, sunt disponibile cursurile de design grafic. Talentul poate deveni o profesie, chiar din adolescență, dacă știi cum să creezi imagini și ilustrații pentru proiecte sau afaceri. Fiecare companie are nevoie de logo, cărți de vizită, postere, etichete și multe altele. La cursuri, copiii vor descoperi și vor folosi programele pe care utilizează specialiștii din domeniu și vor descoperi instrumentele acestei profesii.

Orientarea în carieră trebuie începută de la o vârstă fragedă, iar copilul tău, cu siguranță, îți va mulțumi în momentul când își va alege profesia!

Ajută copilul tău să-și descopere pasiunile și să le transforme în meseria sa de viitor. Poți conta pe sprijinul și experiența echipei Tekwill Academy Kids. Mai multe detalii pe https://tak.md 

Cum pot fi evitate cazurile de dispariție a copiilor. Poliția vine cu recomandări

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă pot fi lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din familie (motivat de consumul de alcool şi comportament amoral al adulţilor) sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Ce trebuie să facă părinţii şi persoanele în grija cărora se află copii:

– manifestați interes permanent faţă de situaţia copilului, încurajaţi-l să aibă încredere în puterile proprii şi menţionaţi orice îmbunătăţire în comportamentul său

– fiți atenți la orice schimbare negativă în comportamentul copilului şi motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă

– discutați cu copilul cât mai frecvent şi stabiliţi un set de reguli de comportament, atunci când se află în stradă

– învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă

– explicaţii că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni. În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext

– asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte

– învăţaţi-l că dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămînă în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil

Solicitați ajutorul specialiştilor din domeniul protecţiei copilului când sesizaţi că situaţia pare a scăpa de sub control (psiholog, profesori, poliţie, autoritatea tutelară locală/teritorială), care vă pot oferi suport în rezolvarea situaţiilor de impas.

În cazul dispariţiei copilului, păstraţi calmul şi sesizați imediat poliţia, apelând la numărul unic 112.

Kătălina Rusu este însărcinată cu al treilea copil

Veste mare printre familiile din showbiz. Kătălina Rusu a anunțat că este însărcinată cu al treilea copil. Artista va aduce pe lume încă o fetiță, iar părinții sunt în culmea fericirii.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, copil, persoane în picioare, balon şi interior

„Când se va naște următorul bebeluș, cred ca Mia va avea în jur de un an și patru, cinci luni. Este o diferență mai mică, decât dintre Melisa și Mia, dar așa a fost să fie. Să fiu eu sănătoasă și copiii să se dezvolte armonios, asta este cel mai important”, a spus interpreta, în cadrul emisiunii O seară perfectă de la postul de televiziune Pro Tv Chișinău, anunță perfecte.md

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, copil, persoane în picioare şi interior

Un alt bebeluş român internat cu sindrom hemolitico-uremic la spitalul din Florenţa! Brânza de oaie contaminată cu E.Coli este cauza îmbolnăvirii
Articolul anterior
Cele mai populare mituri despre colesterol dezvăluite de către medici. Cum poţi cădea în capcana înşelătoriilor informaţionale
Articolul următor