Premieră medicală în Moldova! O femeie cu transplant renal a născut un copil sănătos

Lacrimi de bucurie pentru o tânără din raionul Strășeni! Acum trei ani femeia se afla pe pragul morții, întrucât suferea de insuficiență renală. Astăzi, aceasta ține în brațe un copil. Transplantul renal pe care l-a efectuat i-a salvat viața, iar între timp tânăra a devenit mamă.

separator

Elena Șchiopu, în vârstă de 31 de ani, este din orașul Strășeni.

mama-600x338În 2013, femeia a fost diagnosticată cu insuficiență renală, în urma unei complicații provocate de amigdalită. Timp de nouă luni, aceasta a fost dependentă de aparatul de dializă.

Ulterior însă tânăra a fost supusă unei operații de transplant renal, primind un rinichi sănătos de la tatăl său.

După transplant, s-a întâmplat o minune în viața Elenei, care a scăpat de problemele grave de sănătate.

Mai mult, Elena a devenit mamă. Ea a născut pe cale naturală un băiețel sănătos, de 3,4 kg, în data de 24 decembrie, în ajun de Crăciunul pe stil nou.

Micuțul poartă numele Mihai, în cinstea bunelului donator.

„Mi-a fost teamă de complicații, dar a meritat riscul. Am avut mare noroc de medici buni care mi-au monitorizat sarcina și care mi-au dat cele mai bune sfaturi”, a povestit emoționată Elena pentru e-medicina.md.
„Sarcina a decurs normal. Atât mama, cât și copilul sunt sănătoși. Cu toate acestea vor mai rămâne la spital pentru câteva zile. Din cauza problemelor de sănătate pe care le-a avut, mama nu are voie să alăpteze. Întreaga echipă îi mulțumește domnului că s-a reușit nașterea unui copil sănătos”, a dezvăluit medicul obstetrician-ginecologul Vadim Scarlat, de la Institutul Mamei și Copilului.

Medicul Igor Codreanu, care este și șeful Agenției de Transplant din Moldova spune că, în Moldova, această minune s-a produs pentru prima oară.

,,Am demonstrat că se poate și la noi, mai ales când există dorință atât din partea mamei, a familiei, cât și a medicilor. Elena și-a dorit imediat după operația de transplant să conceapă un copil. Am îndemnat-o să aibă puțină răbdare, întrucât este interzis acest lucru imediat după intervenția chirurgicală. Dar iată că am reușit să obținem rezultate frumoase. Era necesar ca toți cei implicați să-și asume niște responsabilități pentru binele pacientului. Suntem mulțumiți că am reușit să facem față”.

10 șmecherii pentru o manichiură de efect
Articolul anterior
Țara cu cel mai înalt brad din lume
Articolul următor
Alte articole interesante