Protestele continuă: părinții cer săpun lichid și hârtie igienică în grădinițe!

Părinții au ieșit și astăzi la proteste, nemulțumiți de situația creată în grădinițe. Ei sunt obligați să dea bani pentru hârtie igienică și săpun, dar consideră că aceste atribuții ar trebui să le revină autorităților. Părinții cer condiții igienice decente pentru copii în grădinițe.

separator

Potrivit conducătoarei asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, grădinițele din Chișinău nu sunt asigurate cu săpun lichid și nici cu hîrtie igienică.

„Ni se spune că din bugetul Primăriei se alocă foarte puțini bani. Nu știm cum sînt utilizate fondurile, dar părinților li se spune să strîngă bani pentru aceste produse”, a menționat Ala Revenco.

Lidera asociației „Părinți Solidari” mai spune că la sate se strâng cam 20 de lei pentru produsele de igienă în grădinițe, iar în capitală aceste sume ajung pînă la 400 de lei.

„Părinții nu pot să nu participe la aceste colectări, fiindcă copiii nu au cu ce-și spăla mîinile, iar alți părinți le vor reproșa că ei cumpără săpun și pentru copiii lor”, a spus Ala Revenco.

Una din fondatoarele grupului „Părinți solidari”, Iulia Nazaria, a spus că organizația a dat startul unei campanii ce ține de igiena în grădinițe, pentru că este o problem generală. „Cu părere de rău, și chiar și în Chișinău există  băi, WC-uri care sînt într-o stare deplorabilă. Copiii au dreptul să aibă o baie decentă. Am venit cu niște hîrtie igienică. Dacă tot ne ducem cu săpunul și cu hîrtia igienică la grădiniță, dam decis să le aducem și la Primărie. Sperăm că aleșii locali vor pune această problemă pe agendă”, a menționat Iulia Nazaria.

Carolina Chirilenco, părinte, a spus că problema igienei în grădinițe persistă de mult timp. „Tindem spre o republică europeană, dar avem normative sovietice. De 31 de ani nu au fost schimbate normativele. În aceste normative nu a fost inclusă hîrtia igienică. Nu s-a făcut un calcul cît trebuie pentru un copil, săpun lichid, hîrtie igienică etc.”, a remarcat Carolina Chirilenco.

Potrivit organizatorilor manifestației,  suma necesară pentru rezolvarea problemelor legate de igiena în grădinițe este de 7 milioane de lei. După acțiunea de la Primărie, părinții s-au îndreptat și la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, și la Direcția generală educație, tineret și sport, pentru a transmite același mesaje autorităților, transmite ipn.md.

alte Articole interesante