Psihologii vorbesc despre fenomenul de manipulare psiho-emoțională prin mediul online! Află cum să-ți protejezi copilul

Impactul devastator, pe care anumite aspecte ale spațiului virtual îl exercită asupra copiilor, determină specialiștii din domeniu să cerceteze problema, să tragă un semnal de alarmă, să ofere sfaturi utile părinților și soluții eficiente pentru a-și proteja copiii. Deoarece identificarea cauzei unei probleme presupune să atingi mai mult de jumătate din reușita soluționării ei, iar ca să înțelegi cum a apărut un conflict trebuie să-i identifici mecanismele de dezvoltare, să-i afli detaliile practice, mai mulți specialiști din domeniu au recunoscut, în mod indirect, că au fost curioși să afle ce se ascunde în spatele unor așa-zise ,,jocuri ale morții” de pe internet, care perindă pe rețelele de socializare.

separator
iii

Cu atât mai mult, trebuie să recunoaștem, până acum, mulți dintre părinți nu aveau habar de aceste aspecte urâte de pe internet, chiar dacă ele au mișunat constant prin fața adolescenților, mult prea informați despre acestea. În situația creată, este firesc ca adulții înșiși să devină extrem de interesați de detaliile din spatele acestor jocuri ciudate, pe care specialiștii le atribuie fenomenului de manipulare psiho-emoțională prin mediul online.

Pentru a cerceta îndeaproape problema, psihologul Adriana Boros, cofondator la Clubul Parintilor Constienti, și-a dorit să afle, la modul practic, ce cunosc niște adolescenți curioși, bine-informați, lucizi despre jocurile sinistre care circulă în spațiul virtual și iată ce a aflat atunci când a inițiat o discuție deschisă cu ei.

,,Am vorbit cu nepoții mei adolescenți, (de 15 și 18 ani), despre balena albastra. Știau de acest joc cu mult înainte ca noi adulții să avem habar despre ce se întâmplă. Sunt video pe youtube despre cum se joacă, ce se întâmplă acolo. Au studiat, s-au uitat. Știu despre adolescenții care se sinucid. Faptul că ne ascundem în birouri, nu rezolvă nimic. Mi-au demonstrat teoria că nu mediatizarea pe facebook sau în presă îi aduce pe copii în contact cu acest joc. Ce am înțeles eu de la ei?
– există deja foarte multe ajutoare ale celui care a creat jocul, camere pe rețelele de socializare în care se întâmplă tot felul de lucruri (dacă e adevărat, nu știu, dar ei asta știu);
– când i-am întrebat de ce cred ei că se întâmplă asta, mi-au spus că acei copii care ajung să se sinucidă sunt sensibili și ei cred că este vina părinților – pentru că nu au văzut semnele (acolo în joc la un moment dat este instrucțiune să te tai cu lama pe mâini). Ei spuneau că nu înteleg cum părinții nu au văzut mâinile copiilor, faptul că se trezesc la 4 dimineața, că ascultă nu știu ce muzică etc…, foarte interesantă perspectiva lor;
– mi-au spus că jocul este o tâmpenie și că nu au încercat să joace, dar au fost curioși să studieze ce presupune și stiu tare bine toate detaliile;
– de la ei am aflat că cei care se sinucid sunt amenințați înainte că dacă nu fac asta, cei dragi lor vor suferi.
– am aflat că la unul dintre ei a fost un psiholog la școală. Nu stiu cine este, dar mi se pare total aiurea să faci o întâlnire cu copiii și să vorbești doar tu. Și să le povestești despre cât de nebun e cel care a facut acest joc… Asta nu este nici prevenție, nici intervenție, dragilor.

Am purtat discuția lejer. Și am simțit că doresc să vorbeasca despre asta mai mult. Așa că vom mai discuta. I-am lăsat să îmi spună ce vor ei, despre acest subiect. Nu m-am apucat să îi învăț nimic. Că deocamdată nu am ce. Viziunea lor este poate mult mai sănătoasă ca a multor experți”.

Potrivitul psihologului Adriana Boros, discuția deschisă pe care a avut-o cu adolescenții i-a părut interesantă din perspectiva viziunii lor, întrucât conversația a fost un moment de încurajare care vine să accentueze ideea că, atunci când relațiile sunt „clădite” frumos în sânul unei familii, iar copiii înțeleg că părinții sunt, undeva acolo, ca să îi ajute și să îi protejeze, vigilența lor îi poate salva. ,,Am văzut un parteneriat sănătos pe care ei îl înțeleg și de care simt că au nevoie pentru a naviga în această lume”, susține psihologul.

Pe de altă parte, Tatiana Buianina, fost specialist la Centrul Internațional ,,La strada”, dezvăluie detalii dintr-un alt caz, cu care experta s-a confruntat în activitatea sa profesională:

,,Am avut ocazia să studiez aproximativ 500 de pagini, o conversație (predominant nocturnă) a unei fetițe de 14 ani cu un tânăr de 21 ani, jumătate din discuție adulțul încuraja copilul să dezvolte atitudine negativă față de părinți (divortați). Ambii părinti s-au implicat pentru a susține copila, au ajuns să și discute cu abuzatorul, orice încercare a părinților de a restricționa comunicarea erau interpretate indirect ca egoism, refuzul de a acorda libertate copilului (argument adaugător pentru a pleca de acasă); în cazul în care părinții intrau în joc, abuzatorul atenționa copilul că aceștia încearcă să fie șmecheri astfel controlând copila (motiv în plus să se separe de părinți prin a pleca de acasă de la părinții nerespectuoși și manipulativi), etc. De asemenea, am ascultat și interviurile cu părinții ai căror copii s-au sinucis, poate unii au fost neglijenți, însă mulți zic că au observat și au încercat să înțeleagă prin ce trece copilul. Anchetatorii ruși ar fi descoperit că abuzatorii virtuali le dădeau copiilor răspunsuri despre ce să zică atunci când sunt întrebați de către adulți despre *zgaraiturile* de pe mână. Mecanismele din spatele jocului sunt subtile, complicate, multi adulți ar nimeri în plasa acestei scheme manipulative.

În viziunea mea, este bine ca atât părinții cât și copiii să fie informați/ învățați să recunoască manipularea psiho-emoțională care se întâmplă în spațiul virtual.

Din materialele avute la dispoziție (conversația on-line) am identificat mai multe strategii de manipulare psiho-emoțională utilizate de individ; scopul manipulării a fost înfrângerea voinței, a gândirii critice a copilului, determinarea la fuga de acasă, era prezentă, indirect, și determinarea spre suicid (argumentul fiind semantic construit tare iscusit). Deoarece copila, inițial, avea relații bune, democratice cu părinții, abuzatorul a depus efort considerabil pentru a înstrăina copila față de părinți, spre sfârșitul conversației, care s-a desfășurat timp de câteva luni, relația cu părinții se afla între 35-70% înstrăinare.

Sursele rusești, despre autorul balenei, citează că una dintre strategii era trezitul la 4:20, individul fiind conștient că oboseala psihică diminuează vigilența cognitivă sporind nivelul de sugestibilitate, etc.
Ar fi prea simplu de a spune că părinții sunt de vină.

Sunt de acord cu necesitatea școlii parentale, dar, din experiența care am avut-o în ultimii 5 ani, indiferent de mediul de proveniență (relație cu părinții) virtual orice copil (în particular în jurul vârstei de 13-16 ani) poate deveni victima manipulării psiho-emoționale în spațiul virtual. Cei cu care m-am întâlnit (copii) rareori vor discuta deschis despre relația cu abuzatorul, pentru ei, cei din afara relației, sunt rău-intenționați. Respectiv, apare necesitatea de a învăța copiii cum să recunoască, să reacționeze, să raporteze manipularea psiho-emoțională”, susține Tatiana Buianina.

Specialiștii sunt de părere că ceea ce se întâmplă, la ora actuală, în spațiul virtual, acesta fiind mult accesibil adolescenților, comportă aspecte deloc de neglijat:

,,Manipularea psiho-emoțională virtuală, la modul practic, se produce foarte subtil și complicat. Și de cele mai multe ori intervenția părinților este refuzată și copilul nu pare să poată fi ajutat. Ceea ce eu cred, este faptul că ei sunt așa de rezistenți pentru că acesta este modelul primit până atunci. Nu poți să te aștepți să oferi un model care să fie utilizat doar de tine, dar dacă e utilizat de alții copilul să refuze. Pentru că, se știe, la 14 ani are loc o mutare a autorității. Copilul caută mediul extern, dintr-o dorință firească de a se desprinde de părinți. Acest model este transmis inconștient. Prin acțiuni care ni se par la început nesemnificative, dar care luate împreună modelează o anumită percepție a realității”, susține psihologul Adriana Boros.

,,Care sunt caracteristicile emoționale ale acestor copii? Pentru că eu nu cred că oricine poate deveni victima unui abuz online. Cred că această viziune ne oferă o anumită fugă de responsabilitate. Pentru că nu poți evalua relația cu părintele doar uitându-te la ce se întâmplă acum. Cel puțin, psiho-neurologia deja recunoaște impactul major al relaționării în primii 7 ani de viață și modul în care se construiește atunci viziunea asupra lumii, începe să se materializeze în adolescență. Și această susceptibilitate la manipulare posibil că vine de acolo. Din perioada aceea, în care am stabilit cum funcționează autoritatea, când am făcut anumite alegeri de gestionare a situației. Atunci când, prin comportamentul nostru, am anihilat barometrul intern, moral al copilului și i-am luat locul. Gândirea critică, inteligența emoțională, toate își au originea acolo. În interacțiunile primare. O familie, este important să fie funcțională și din punct de vedere psiho-emoțional, nu doar al normelor sociale”, mai adaugă expertul.

Având în vedere că au apărut multe discuții despre cum ar trebui să comunice părinții cu adolescenții, dar și ce ar trebui să facă adulții pentru a le oferi sprijin copiilor, specialiștii în psihologie Adriana Boros și Polina Hapco au realizat un material în care enunță mai multe direcții importante de comunicare cu copiii.

Important! Independența nu se măsoară în cât de departe stă copilul adolescent de părinte, dar se măsoară în cât de capabil este copilul să analizeze critic situațiile, să ia decizii conștiente și cât de capabil este să își gestioneze stările emotive.

Cum vorbim cu adolescentul din casa noastră?

De ce unii copii sunt parcă mai predispuși către situații periculoase și stări depresive?

Specialiștii Adriana Boroș și Polina Hapco își manifestă certitudinea că mulți dintre părinți vor găsi utile sfaturile practice și directivele prezentate în articol. Află toate detaliile pe parinticonstienti.com.

O femeie a născut într-un magazin din Piatra Neamț. Susține că nu știa că e însărcinată

O femeie în vârstă de 40 de ani a născut în toaleta unui magazin alimentar din Piatra Neamț, vineri, 24 martie.

Aceasta le-a spus cadrelor medicale ajunse la fața locului că nu știa că este însărcinată, a transmis Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ.

„Sarcina nu era luată în evidenţă. Pacienta susţine că nu ştia că este însărcinată. A născut în toaleta „Cherhana Precista” un băiețel de aproximativ 3 kilograme”, au declarat reprezentanţi ai SAJ Neamţ, conform Agerpres.

Pacienta şi nou-născutul au fost preluaţi de un echipaj şi transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, secţia Obstetrică-Ginecologie.

Interpreta Luciana Spînu a născut: ,,O dată semnificativă și puternica emoțional pentru mine”

Interpreta Luciana Spînu a devenit mămică a doua oară. Ieri, 23 martie, ea a adus pe lume un băiețel sănătos. Soția regretatului muzician Dorin Ieșeanu a făcut anunțul astăzi, pe pagina sa de socializare, mărturisind că micuțul a venit pe lume ,,într-o dată semnificativă și puternică emoțional” pentru ea.

Tânăra interpretă Luciana Spînu a dezvăluit detalii despre relația cu  actualul său partener de viață | Unica.md

,,E minunat cum ne poate uimi Universul!
❤️❤️❤️ 23.03.23 ❤️❤️❤️
A venit pe lume copilașul nostru minune.
Mult mai devreme decât ne-am așteptat, însă a ales o dată semnificativă și puternică emoțional pentru mine. Nu o să intru în detalii pentru că cine trebuie înțelege despre ce vorbesc.
Va îmbrățișez pe toți cei cu inima curată și sinceră și vă mulțumesc pentru că ne sunteți alături în cele mai grele, dar și în cele mai deosebite momente din viața noastră.
,, Câinii latră, ursul merge”, iar îngerul nostru de sus ne este mereu protector!
Apropo, nu uitați că omul dă ce are-n suflet!
Nu uitați să fiți buni și să trăiți fiecare clipa, pentru că nu știm niciodată ce surprize ne pregătește viata. Mulțumesc celor ce își fac griji pentru noi… suntem bine…”, a dezvăluit interpreta, pe Instagram.

În urmă cu doi ani, pe 24 martie 2021, Luciana Spînu a rămas singură, cu un copil de doar câțiva anișori. Soțul interpretei, muzicianul Dorin Ieșeanu, s-a stins la doar 33 de ani, în urma complicațiilor cauzate de Covid-19.

După o durere imensă, interpreta și-a dat o nouă șansă pentru ea și fiul ei, Stelian. Mai jos, video emoționant publicat de tânăra mămică:

Țara din Europa care interzice părinților să distribuie fotografiile copiilor lor pe rețelele de socializare

Părinților dintr-un puternic stat european li se va interzice să distribuie fotografii cu copiii lor pe rețelele de socializare, după ce parlamentarii au aprobat o lege care vizează protejarea vieții private a minorilor pe internet.

parinti, copii, fotografie

Așadar, parlamentarii din Franța au votat în unanimitate pentru adoptarea unor noi legi care vor împiedica părinții din această țară să posteze fotografii ale copiilor lor pe rețelele de socializare.

Deputatul Bruno Studer, din partidul Renaissance al președintelui francez Emmanuel Macron, a prezentat propunerea legislativă la începutul acestei luni la l’Assemblée Nationale (Adunarea Națională).

Studer a declarat pentru Radio France Internationale că legea are ca scop „să le dea putere părinților” și să le arate tinerilor că „părinții lor nu au un drept absolut asupra imaginii lor”, informează protv.ro, conform LAD Bible.

„Un copil de 13 ani are în medie 1.300 de imagini cu el însuși care circulă pe internet. Acestea sunt fotografii care pot fi folosite în mod abuziv pentru pornografie infantilă sau care pot duce la hărțuire în mediul școlar”, a declarat Struder într-un interviu pentru cotidianul Le Monde.

Proiectul de lege afirmă că 50% dintre fotografiile schimbate pe forumurile de pornografie infantilă au fost postate inițial de părinți pe rețelele de socializare.

„Primele două articole urmăresc să stabilească protecția vieții private ca fiind una dintre responsabilitățile părinților în calitate de titulari ai autorității părintești, pentru care trebuie, evident, să implice copilul. În cazurile cele mai extreme, se prevede că judecătorul de familie poate, dacă este necesar, să facă o delegare parțială forțată a autorității părintești pentru cazul specific al unui exercițiu al dreptului la imagine”, a adăugat Struder.

Struder este membru al delegației pentru drepturile copilului, înființată în septembrie 2022.

Directorul și fondatorul l’Observatoire de la Parentalité et de l’Education Numérique, Thomas Rohmer, a declarat că noile legi merg „în direcția bună”, dar a adăugat că „nu merg suficient de departe”.

„Vorbim mult despre drepturile de imagine, dar nu și despre demnitatea copiilor. Când vezi că unii părinți influenceri își câștigă existența aruncând o lingură de piure în fața copilului lor, putem vorbi în mod legitim despre indignare”, a declarat el pentru Le Monde.

Rohmer s-a referit în special la influencerul francez și fostă vedetă de reality TV Jessica Thivenin, care a fost criticată pe scară largă după ce a întins ciocolată pe mâinile și pe fața fiului său de patru ani și i-a spus că sunt fecale.

Actele care au ca scop să sperie sau să facă farse copiilor pot duce la un sentiment de „trădare” și la o lipsă de încredere în adulți, a declarat psihologul clinician Vanessa Lalo pentru Le Monde.

O femeie de 39 de ani din Capitală, lovită mortal pe trecerea de pietoni
Articolul anterior
Secretele de frumusețe ale Adrianei Ochişanu
Articolul următor