Ce părinte nu doreşte reuşita şi succesul copilului său? Ceea ce mulţi părinţi omit sau uită este că perioada copilăriei şi a adolescenţei sunt echivalentul unui antrenament pentru viaţă, iar de modul în care părintele reuşeşte să-şi pregătească copilul depinde succesul lor în viaţă.

Se pune foarte mult accent pe încrederea în sine şi pe nevoia de mulţumire a copilului. Părintele spune: „E mic, are nevoie de ajutorul, susţinerea mea. Are nevoie ca dorinţele să-i fie împlinite.” Bill Gates, unul din cei mai bogaţi oameni şi în mod cert unul din oamenii care a reuşit în viaţa susţine că regulile de aplicat în educaţia copilului ar trebui pliate după alte criterii şi după alte principii.
„Sentimentul de automultumire şi învăţăturile corecte din punctul de vedere al politicilor educaţionale au creat o generaţie de copii lipsită de noţiunea de realitate şi incapabila sa infrunte esecul din lumea reala„, spune Bill Gates. Din puctul lui de vedere regulile unei educaţii solide care să-i ducă spre succes trebuie să abordeze următoare principii:
Regula nr. 1: Viaţa nu e dreaptă – obişnuieste-i cu ideea!
Regula nr. 2: Lumii prea puţin îi pasă de stima ta de sine. Lumea se aşteaptă să realizezi ceva înainte de a te lăuda.
Regula nr. 3: Nu vei câştiga 60.000$ pe an de îndată ce părăseşti băncile şcolii. Nu vei fi vicepreşedintele vreunei companii cu telefon în maşină decât atunci când vei fi muncit un deceniu înainte, pentru asta.
Regula nr. 4: Dacă crezi că profesorul tău e sever, aşteaptă să-l cunoşti pe primul tău sef!
Regula nr. 5: A lucra într-un fast-food nu este sub demnitatea ta. Bunicii tăi numeau asta ŞANSĂ!
Regula nr. 6: Dacă o dai în bară, nu e vina părinţilor tăi! Nu te lamenta pentru greşelile comise, învaţă din ele.
Regula nr. 7: Înainte de a te fi născut, părinţii tăi nu erau atât de plicticoşi ca acum. Au ajuns aşa din cauza că trebuie să-ţi plătească cheltuielile, să-ţi spele hainele şi să te asculte pe tine spunându-le cât de grozav te crezi. Aşa că înainte de a te porni să salvezi jungla de paraziţii generaţiei părinţilor tăi, încearcă să-ţi despăduchezi propriul dulap.
Regula nr. 8: Poate că şcoala ta a scăpat de învingători şi învinşi, însă viaţa NU. În unele şcoli s-au abolit corigenţele şi elevul poate încerca de câte ori vrea el să dea răspunsul corect la o întrebare. Asta nu seamănă cu nimic din viaţa reală. În viaţa reală ai dreptul la un singur răspuns.
Regula nr. 9: Ce vezi la televizor nu e viaţa reală. Ce vezi în filme nu este viaţă reală. Viaţa reală este mereu mult mai simpla în general, dar infinit mai complicată pentru fiecare în parte.
Regula nr. 10: Fii amabil cu tocilarii. Există şansa ca în viitor să lucrezi pentru vreunul dintre ei.