Regulile de introducere a alimentelor complementare în regimul bebelușului

Tot ce este nou pare la început dificil și ridică multe semne de întrebare. Nici începutul diversificării nu este o excepție de la regulă. Nu este suficient să știți ce anume să oferiți copilului Dvs., dar și cum să o faceți. Pentru a începe corect diversificarea la copil, trebuie să respectați următoarele reguli.

separator

Regula de bază – nu vă grăbiți! Primele produse complementare va familiariza copilul cu noi arome și gusturi, iar sistemul digestiv al acestuia – cu alimente necunoscute. Oferiți organismului copilului posibilitatea de a se adapta la schimbările alimentare, fiți atentă și răbdătoare.

Când este timpul potrivit pentru începerea diversificării? Dacă bebelușul Dvs. a atins vârsta de 6 luni, greutatea lui este de două ori mai mare decît la naștere, ține capul cu încredere, este mai activ, energic și duce totul la guriță – este momentul potrivit pentru introducerea alimentelor complementare solide.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă până la vîrsta de 6 luni.
Compania NESTLE susține această recomandare.

Diversificarea trebuie începută doar în condițiile în care bebelușul este complet sănătos. Se recomandă ca inițierea diversificări să nu coincidă cu alte schimbări majore în viața copilului. Vaccinarea, schimbarea locului de trai, îmbolnăvirea mamei (în cazul alăptării), înlocuirea formulei de bază – toate acestea sînt factori din cauza cărora trebuie să amînați diversificarea pentru timpuri mai stabile. În caz contrar, mamei îi va fi dificil să înțeleagă ce anume a provocat reacția negativă la copil.

Medicii pediatri recomandă începerea diversificării alimentației bebelușului cu terciuri monocomponente sau piureuri dintr-o singură legumă. Citiți cu atenție informația de pe ambalaj: terciul nu trebuie să conțină lapte și gluten, iar piureul de legume – zahăr, sare, suc de fructe sau alte adaosuri.

Dacă sistemul digestiv al copilului funcționează bine, iar scaunul este regulat, oferiți-i terci fără gluten, de exemplu terciul de hrișcă sau orez. În cazul bebelușului predispus constipației se recomandă a începe diversificarea cu piure de dovlecel sau conopidă. Este recomandabil să utilizați o linguriță moale din plastic. Aproximativ în această perioadă are loc erupția primilor dinți, iar gingiile devin foarte sensibile. O linguriță din material dur poate cauza durere, iar ca rezultat, bebelușul poate refuza mîncarea oferită.

Introduceți alimentele complementare dimineața, după 2 – 2,5 ore de la prima masă matinală de lapte. Bebelușul ușor înfometat va încerca noile alimente cu mai mult interes, iar Dvs. veți avea la dispoziție o zi întreagă să urmăriți reacția la noul produs. În prima zi, porția produsului solid nu trebuie să depășească ¼ de linguriță. Dacă totul decurge normal, în următoarea zi puteți să-i propuneți bebelușului 1-2 lingurițe, iar timp de o săptămână să măriți treptat porția până la norma corespunzătoare vârstei.

Dacă în timpul introducerii alimentelor complementare bebelușul acuză o stare de neliniște, tulburări intestinale, iritații cutanate sau alte reacții adverse, trebuie să renunțați la diversificare, și să așteptați pînă cînd toate simptomele vor dispărea și să-i propuneți alt produs alimentar. Anunțați neîntîrziat medicul pediatru despre experiența nereușită de începere a diversificării. Abia peste 1,5 – 2 luni puteți reveni la același produs.

Acordați bebelușului cîte o săptămînă pentru a accepta gustul fiecărei legume noi sau terci necunoscut. Se recomandă ca piureul de fructe să fie inclus în meniul bebelușului după 7 luni, cînd acesta se va obișnui cu terciurile și legumele.
nestlebaby.promo.md/ro

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Deserturi tradiţionale delicioase din 24 de ţări ale lumii! Iată ce să încerci atunci când călătoreşti
Articolul anterior
Cum arată Andreea Bănică însărcinată în 9 luni
Articolul următor