Semnele din naștere. Care dintre acestea ar trebui să te îngrijoreze?

Unii dintre părinți își fac griji pentru așa-numitele ,,semne din naștere” care pot fi semnalate pe pielea bebelușilor încă de la naștere. Acestea sunt de regulă niște pete de culoare mai închisă, maro sau roșii, apărute pe diverse poțiuni ale pielii. Ce sunt de fapt semnele din naștere și care dintre acestea ar trebui să te îngrijoreze cu adevărat?

separator

Cele mai frecvente întrebări pe care părinții și le pun sunt daca aceste semne vor dispărea, dacă sunt periculoase etc.

Ce sunt semnele din naștere și de ce apar?

Semnele din naștere sunt leziuni prezente pe piele la momentul nașterii sau care apar în primele săptămâni de viață. Majoritatea nu sunt periculoase, dar unele pot necesita tratament din cauze estetice (mai ales cele care se localizeaza la nivelul fetei) sau din cauza cresterii rapide.

Cauza aparitiei semnelor din nastere nu este cunoscuta. Ele sunt determinate genetic, iar apariția lor nu poate fi prevenită. Cele mai multe semne din naștere se împart în două categorii: semne de origine vasculară și semne de origine pigmentară.

Semne de origine vasculară

Semnele de origine vasculară se dezvoltă de la nivelul vaselor de sânge din piele și pot avea aspectul unor pete de culoare roșie sau violet. Apar prin dezvoltarea în exces, fie ca număr, fie ca mărime, a vaselor de sânge de la nivel cutanat, și pot interesa capilare, vene sau artere, sau combinații ale acestora, cum ar fi leziunile arterio-venoase. Pot avea variate forme și dimensiuni. De multe ori se constată o creștere a lor pe parcursul anilor, și unele cazuri ajung să fie de mari dimensiuni. Uneori, după o fază inițială de creștere, unele leziuni involuează de la sine, reducându-și dimensiunile chiar pânaă la disparitie.

,,Pata de somon” reprezintă una sau câteva mici pete foarte discret eritematoase (roz- rosii), mai vizibile în cursul efortului de plâns. Pot avea un aspect de rețea foarte fină. Apar de obicei în regiunea superioară a feței: pe frunte sau pleoape. Dispar în cursul primelor luni de viață, neavând semnificație patologică. Nu necesita tratament.

Hemangioamele infantile – sunt placi elevate, foarte bine delimitate, de culoare roșu intens. Pot apărea oriunde la nivelul corpului. Cu cât sunt mai groase și mai adânci, culoarea se îndreapta către violet-albastru. În primele luni de viață ele pot avea o fază de creștere în dimensiuni, urmată de o faza de involuție, până la dispariție. Faza de involuție este mult mai lentă, putând dura până la câțiva ani. Cu toate acestea, nu toate hemangioamele infantile dispar în totalitate.

Malformatiile capilare – sunt pete vasculare de culoare violet, ce pot avea varia in dimensiuni de la 1-2 cm la câteva zeci de centimetri. Ele cresc în dimensiuni și grosime în primii ani de viață, în unele cazuri existând creșteri lente de-a lungul întregii vieți. Odată cu creșterea, culoarea lor virează către un violet închis. Devin mai evidente la pubertate sau în cursul sarcinii.

Pot aparea pe orice zona a corpului, dar mai frecvent la nivelul feței și toracelui. De obicei sunt unilaterale (afecteaza o singură jumătate a corpului). Ele sunt permanente, nu dispar de la sine. În cazul unei creșteri semnificative în grosime, pot deforma țesuturile de la nivelul unde sunt localizate, cu afectări funcționale (în cazul în care se localizează lângă ochi sau gură). Sunt inestetice și pot duce la sângerări în cazul unor traumatisme. Dar existenta lor nu este amenintățoare pentru viață.

Semnele de origine pigmentară

Aceste formațiuni iau naștere din celulele cu pigment ale pielii, celule care la nivelul zonelor respective sunt mai multe decât în mod normal. Astfel, ele se organizeaza în structuri plane sau elevate, de diferite grosimi, forme și dimensiuni. Culoarea lor variază între nuanțe de brun, până la negru. Nevii congenitali (alunițe prezente pe piele încă de la naștere sau care apar la scurt timp după naștere) trebuie supravegheați dermatologic toata viața.

Petele caffe-au-lait sunt pete de culoare brun deschis, de obicei uniformă, bine delimitate, ce variază în dimesiuni de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Mai rar sunt prezente de la nastere, mai frecvent apar în cursul primelor luni de viață, sau chiar în primii ani. Nu sunt periculoase.

Pot fi unice sau, mai frecvent, multiple. În cazul în care sunt mai numeroase, pot anunța prezenta unor alte afecțiuni care se manifestă cu afectare neurologică sau malformații ale altor organe (spre exemplu, prezenta a peste 6 pete caffe-au-lait se poate întâlni în neurofibromatoza de tip I). Nu necesită tratament.

Sunt semnele din naștere periculoase?

Majoritatea acestor leziuni nu sunt periculoase, în sensul de a pune viața în pericol. Principalul lor inconvenient este acela că sunt inestetice și pot produce diferite grade de disconfort la nivelul zonelor pe care se află. Un grad mai mare de pericol vital prezintă nevii congenitali, care au riscul de a se transforma în cancer de piele de tipul melanomului și din această cauză trebuie monitorizați dermatologic toată viața.

Pentru a afla ce tip de semn din nastere prezinta copilul, este necesar consultul la medicul dermatolog, care va stabili diagnosticul exact și indicatia de tratament, dacă acesta este necesară.

sursa

Sute de oameni au rămas blocați într-un tren în Japonia din cauza ninsorilor
Articolul anterior
Un fotograf suedez a surprins în imagini viața copiilor din satele Moldovei
Articolul următor
Alte articole interesante