Semnele din naștere. Care dintre acestea ar trebui să te îngrijoreze?

Unii dintre părinți își fac griji pentru așa-numitele ,,semne din naștere” care pot fi semnalate pe pielea bebelușilor încă de la naștere. Acestea sunt de regulă niște pete de culoare mai închisă, maro sau roșii, apărute pe diverse poțiuni ale pielii. Ce sunt de fapt semnele din naștere și care dintre acestea ar trebui să te îngrijoreze cu adevărat?

separator

Cele mai frecvente întrebări pe care părinții și le pun sunt daca aceste semne vor dispărea, dacă sunt periculoase etc.

Ce sunt semnele din naștere și de ce apar?

Semnele din naștere sunt leziuni prezente pe piele la momentul nașterii sau care apar în primele săptămâni de viață. Majoritatea nu sunt periculoase, dar unele pot necesita tratament din cauze estetice (mai ales cele care se localizeaza la nivelul fetei) sau din cauza cresterii rapide.

Cauza aparitiei semnelor din nastere nu este cunoscuta. Ele sunt determinate genetic, iar apariția lor nu poate fi prevenită. Cele mai multe semne din naștere se împart în două categorii: semne de origine vasculară și semne de origine pigmentară.

Semne de origine vasculară

Semnele de origine vasculară se dezvoltă de la nivelul vaselor de sânge din piele și pot avea aspectul unor pete de culoare roșie sau violet. Apar prin dezvoltarea în exces, fie ca număr, fie ca mărime, a vaselor de sânge de la nivel cutanat, și pot interesa capilare, vene sau artere, sau combinații ale acestora, cum ar fi leziunile arterio-venoase. Pot avea variate forme și dimensiuni. De multe ori se constată o creștere a lor pe parcursul anilor, și unele cazuri ajung să fie de mari dimensiuni. Uneori, după o fază inițială de creștere, unele leziuni involuează de la sine, reducându-și dimensiunile chiar pânaă la disparitie.

,,Pata de somon” reprezintă una sau câteva mici pete foarte discret eritematoase (roz- rosii), mai vizibile în cursul efortului de plâns. Pot avea un aspect de rețea foarte fină. Apar de obicei în regiunea superioară a feței: pe frunte sau pleoape. Dispar în cursul primelor luni de viață, neavând semnificație patologică. Nu necesita tratament.

Hemangioamele infantile – sunt placi elevate, foarte bine delimitate, de culoare roșu intens. Pot apărea oriunde la nivelul corpului. Cu cât sunt mai groase și mai adânci, culoarea se îndreapta către violet-albastru. În primele luni de viață ele pot avea o fază de creștere în dimensiuni, urmată de o faza de involuție, până la dispariție. Faza de involuție este mult mai lentă, putând dura până la câțiva ani. Cu toate acestea, nu toate hemangioamele infantile dispar în totalitate.

Malformatiile capilare – sunt pete vasculare de culoare violet, ce pot avea varia in dimensiuni de la 1-2 cm la câteva zeci de centimetri. Ele cresc în dimensiuni și grosime în primii ani de viață, în unele cazuri existând creșteri lente de-a lungul întregii vieți. Odată cu creșterea, culoarea lor virează către un violet închis. Devin mai evidente la pubertate sau în cursul sarcinii.

Pot aparea pe orice zona a corpului, dar mai frecvent la nivelul feței și toracelui. De obicei sunt unilaterale (afecteaza o singură jumătate a corpului). Ele sunt permanente, nu dispar de la sine. În cazul unei creșteri semnificative în grosime, pot deforma țesuturile de la nivelul unde sunt localizate, cu afectări funcționale (în cazul în care se localizează lângă ochi sau gură). Sunt inestetice și pot duce la sângerări în cazul unor traumatisme. Dar existenta lor nu este amenintățoare pentru viață.

Semnele de origine pigmentară

Aceste formațiuni iau naștere din celulele cu pigment ale pielii, celule care la nivelul zonelor respective sunt mai multe decât în mod normal. Astfel, ele se organizeaza în structuri plane sau elevate, de diferite grosimi, forme și dimensiuni. Culoarea lor variază între nuanțe de brun, până la negru. Nevii congenitali (alunițe prezente pe piele încă de la naștere sau care apar la scurt timp după naștere) trebuie supravegheați dermatologic toata viața.

Petele caffe-au-lait sunt pete de culoare brun deschis, de obicei uniformă, bine delimitate, ce variază în dimesiuni de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Mai rar sunt prezente de la nastere, mai frecvent apar în cursul primelor luni de viață, sau chiar în primii ani. Nu sunt periculoase.

Pot fi unice sau, mai frecvent, multiple. În cazul în care sunt mai numeroase, pot anunța prezenta unor alte afecțiuni care se manifestă cu afectare neurologică sau malformații ale altor organe (spre exemplu, prezenta a peste 6 pete caffe-au-lait se poate întâlni în neurofibromatoza de tip I). Nu necesită tratament.

Sunt semnele din naștere periculoase?

Majoritatea acestor leziuni nu sunt periculoase, în sensul de a pune viața în pericol. Principalul lor inconvenient este acela că sunt inestetice și pot produce diferite grade de disconfort la nivelul zonelor pe care se află. Un grad mai mare de pericol vital prezintă nevii congenitali, care au riscul de a se transforma în cancer de piele de tipul melanomului și din această cauză trebuie monitorizați dermatologic toată viața.

Pentru a afla ce tip de semn din nastere prezinta copilul, este necesar consultul la medicul dermatolog, care va stabili diagnosticul exact și indicatia de tratament, dacă acesta este necesară.

sursa

Activitățile extrașcolare pentru care îți va mulțumi copilul tău

Activitățile extrașcolare trebuie alese corect, în funcție de vârsta și de pasiunile copiilor. Acestea nu trebuie să apară în viaţa copilului ca să „înveţe mai mult”, ci ca să înveţe altfel și să fie stimulat în moduri în care nu e stimulat la şcoală sau acasă.

În ultimii ani, trei din cinci copii frecventează cursurile extrașcolare, iar o tendință tot mai frecventă este să înscrii copilul la cursuri din domeniul tehnologic. În mediu, unul din cinci părinți alege cursurile de programare, robotică, design grafic sau inginerie pentru copilul său, pentru că aceste domenii, deja, sunt cele mai de top și bine plătite profesii din lume și devin tot mai solicitate în Moldova. 

La Tekwill Academy Kids credem că activitățile extrașcolare pot fi un fundament pentru profesia copilului tău și sunt cea mai sigură investiție în viitorul său! 

Tekwill Academy Kids este un centru extrașcolar educațional, pentru copii și adolescenți, specializat în domeniul tehnologiilor informaționale. Timp de 5 ani de activitate, datorită mentorilor noștri, aproape 10000 de copii au absolvit, cel puțin, unul dintre programele noastre și au explorat cele mai importane direcții din domeniului Tehnologiilor Informaționale la Chișinău și Cahul. 

Cursurile noastre sunt gândite în conformitate cu psihologia vârstei și pun accent pe abilitățile esențiale la diferite etape ale vieții, spre exemplu preșcolarii înainte de a merge în clasa întâi, la cursul de robotică:

  • Se obișnuiesc să stea concentrați 45 de min;
  • Învață despre forme și culori într-o formă interactivă și distractivă;
  • Descoperă procesele și fenomenele din jur, învață științele naturii;
  • Pun în aplicare calcule matematice simple.

Multor le pare că robotica presupune doar un set de piese care trebuie asamblat, însă e mai mult de atât! La cursuri e nevoie să asamblezi și programezi, și e nevoie să o faci cu multă creativitate, pentru a găsi soluții, fie în asamblarea, fie în programarea robotului, ca acesta să realizeze sarcinile exact ca-n filme, cu maximă precizie. Copii învață și dezvoltă:

  • motorica fină
  • elemente și noțiuni din fizica: forța, echilibru, viteză, etc.
  • formule de calcul 
  • senzori de culoare, distanță, mișcare 

Toate de la o vârstă fragedă, iar când ajung în clasa a VI-a le este mult mai ușor să asimileze științele exacte.

Orice companie, proiect sau produs are un website, iar aplicațiile mobile sunt în telefonul fiecăruia pentru a afla prognoza meteo, să cumpere bilete la concert sau să comande taxi. La cursurile de programare învățăm copii sa creeze site-uri web, aplicații mobile și să facă primii pași în programare, chiar și pe cei cu zero experiență. 

Acum 10 ani, era din domeniul fantasticului să ai un aspirator robot sau lumina să reacționeze la senzori de mișcare. La cursul de electronică învățăm copiii cum să creeze și să programeze așa obiecte inteligente și să înțeleagă mai bine lumea tehnologiilor. 

Pentru copiii cu o doză mai mare de creativitate, sunt disponibile cursurile de design grafic. Talentul poate deveni o profesie, chiar din adolescență, dacă știi cum să creezi imagini și ilustrații pentru proiecte sau afaceri. Fiecare companie are nevoie de logo, cărți de vizită, postere, etichete și multe altele. La cursuri, copiii vor descoperi și vor folosi programele pe care utilizează specialiștii din domeniu și vor descoperi instrumentele acestei profesii.

Orientarea în carieră trebuie începută de la o vârstă fragedă, iar copilul tău, cu siguranță, îți va mulțumi în momentul când își va alege profesia!

Ajută copilul tău să-și descopere pasiunile și să le transforme în meseria sa de viitor. Poți conta pe sprijinul și experiența echipei Tekwill Academy Kids. Mai multe detalii pe https://tak.md 

Cum pot fi evitate cazurile de dispariție a copiilor. Poliția vine cu recomandări

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă pot fi lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din familie (motivat de consumul de alcool şi comportament amoral al adulţilor) sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Ce trebuie să facă părinţii şi persoanele în grija cărora se află copii:

– manifestați interes permanent faţă de situaţia copilului, încurajaţi-l să aibă încredere în puterile proprii şi menţionaţi orice îmbunătăţire în comportamentul său

– fiți atenți la orice schimbare negativă în comportamentul copilului şi motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă

– discutați cu copilul cât mai frecvent şi stabiliţi un set de reguli de comportament, atunci când se află în stradă

– învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă

– explicaţii că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni. În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext

– asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte

– învăţaţi-l că dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămînă în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil

Solicitați ajutorul specialiştilor din domeniul protecţiei copilului când sesizaţi că situaţia pare a scăpa de sub control (psiholog, profesori, poliţie, autoritatea tutelară locală/teritorială), care vă pot oferi suport în rezolvarea situaţiilor de impas.

În cazul dispariţiei copilului, păstraţi calmul şi sesizați imediat poliţia, apelând la numărul unic 112.

Kătălina Rusu este însărcinată cu al treilea copil

Veste mare printre familiile din showbiz. Kătălina Rusu a anunțat că este însărcinată cu al treilea copil. Artista va aduce pe lume încă o fetiță, iar părinții sunt în culmea fericirii.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, copil, persoane în picioare, balon şi interior

„Când se va naște următorul bebeluș, cred ca Mia va avea în jur de un an și patru, cinci luni. Este o diferență mai mică, decât dintre Melisa și Mia, dar așa a fost să fie. Să fiu eu sănătoasă și copiii să se dezvolte armonios, asta este cel mai important”, a spus interpreta, în cadrul emisiunii O seară perfectă de la postul de televiziune Pro Tv Chișinău, anunță perfecte.md

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, copil, persoane în picioare şi interior

Sute de oameni au rămas blocați într-un tren în Japonia din cauza ninsorilor
Articolul anterior
Un fotograf suedez a surprins în imagini viața copiilor din satele Moldovei
Articolul următor