Orice copil poate avea succese mari la învățătură dacă beneficiază de o abordare potrivită. Psihologii susțin că anumite strategii îl pot ajuta pe cel mic să însușească mai ușor. Iată cum poți îmbunatăți memoria și capacitatea de învățare a copilului tău în fiecare zi.
Cercet. dr. Horațiu Albu susține că memoria de lucru se referă la manipularea informațiilor pe care memoria le stochează pe termen scurt.
,,Este o abilitate pe care copiii o folosesc pentru a învăța. Este necesară pentru îndeplinirea multor sarcini școlare cum ar fi atingerea unor obiective printr-o gândire în mai multe etape sau rezolvarea mentală a unei probleme de matematică sau de logică. Vă puteți ajuta copilul să-și îmbunătățească această funcție prin construirea unor stimulente de memorie de lucru în viața de zi cu zi”, spune specialistul.
Iată cum îi poți îmbunătăți memoria și capacitatea de învățare a copilului tău în fiecare zi:
Lucrează cu abilitățile lui de vizualizare
Încurajează-ți copilul să creeze o imagine în mintea sa despre ceea ce tocmai a citit sau a auzit. De exemplu, dacă i-ai spus să pregatească locul de joacă pentru cinci persoane, cerei-i să vină cu o imagine mentală despre cum ar trebui să arate acesta. Apoi îl poți pune să deseneze acea imagine. Pe măsură ce se va obișnui, el va putea descrie imaginea în loc să fie nevoit să o deseneze.
Învață de la copil
Capabilitatea lui de a-ți explica cum să faci ceva presupune înțelegerea și memorarea de către el a informației. Dacă copilul învață o abilitate, cum ar fi mersul pe bicicleta, cere-i să te învețe și pe tine și să-ți explice. Mulți învățatori occidentali și în totalitate cei japonezi se bazează foarte mult pe această metodă!
Alege-i jocuri care utilizează memoria vizuală
Exist o mulțime de jocuri potrivite fiecărei dintre vârste care pot ajuta copilul să lucreze cu memoria vizuală. De asemenea, există materiale care conțin imagini și texte, foarte utile pentru a le dezvolta celor mici memoria. Aceste exerciții îl pot ajuta și la școală, atunci când i se explică lecția.
Încurajează-l să citească
Există un motiv pentru care marcajele, sublinierile și notițele sunt atât de agreeate de către cei care învață mult! Acestea pot ajuta să se păstreze informațiile în minte suficient de mult timp pentru a răspunde la întrebări despre tema respectivă! Învățatul cu voce tare și ascultarea lecției după ce a fost citită, pot fi și acestea metode de a reține mult mai ușor informațiile. Strategiile active de citire pot contribui și la formarea amintirilor pe termen lung. Toate sunt valabile în cazul copiilor!
Împărțirea lecturii
Te-ai întrebat de ce numerele de telefon au cratime, puncte sau spații între ele? Pentru că este mai ușor să îți amintești câteva grupuri mici de numere decât un șir lung de numere. Ține cont de acest lucru atunci când trebuie să indici instrucțiunile copilului în mai multe etape. Scrie-le sau dă-i-le pe rând! De asemenea, lecțiile pentru școala pot fi împărțite pentru a-i ușura munca și a-i îmbunătăți memoria.
Ajută-l să realizeze conexiuni
Găsirea modalităților de interconectare a informațiilor ajută la formarea și recuperarea memoriei pe termen lung. De asemenea, ajută la memoria de lucru, ceea ce folosește pentru a ține, a compila și compara amintirile noi și vechi. Asocierile dintre imagini și text sau alte strategii de conexiune îl vor ajuta să rețină mai ușor și să-și amintească mai repede informațiile necesare.
Trucurile și jocurile de stimulare a memoriei sunt doar câteva dintre modalitățile de a-ți ajuta copilul să învețe. De asemenea, o alimentație potrivită, un mediu de lucru plăcut sunt cheia pentru ca cel mic să aibă succes în tot ceea ce va face, atunci când trebuie să se bazeze și pe memorie.