Sfaturi pentru alegerea corectă a încalţămintei la copil

Atunci când alegi încălţămintea copilului ţine cont de câteva sfaturi utile în acest sens, întrucât este foarte important ca micuţul tău să se simtă confortabil în noua lui încălţăminte, iar aceasta să nu deformeze în niciun caz degetele şi oasele plantei.

separator
Aapr

Un studiu efectuat în Germania a constatat că cei mai mulţi copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani aveau încălţămintea aleasă greşit şi riscau deformarea oaselor. ,,Cu cât sunt mai scurţi pantofii, cu atât mai mare este unghiul de deformare al degetelor’’, spune dr. Wieland Kinz.

Deci, ce tebuie să cunoşti ca să nu dai greş atunci când cumperi papuci copilului:

Încălţămintea trebuie să fie cu 1-1,3 cm mai mare decât lungimea tălpii copilului

Este bine să compari amprenta lăbii piciorului desenată pe un carton cu interiorul pantofului. La aceasta se adaugă 12-13 mm pentru degetul cel mai lung. Diferenţa este necesară, întrucât în timpul mersului talpa flexibilă a copilului se lungeşte. În plus, piciorul are nevoie de spaţiu ca să crească. Prin urmare, ar trebui să existe un loc gol de lăţimea degetului mic al adultului între vărful pantofului şi vârful degetului mare sau – între marginea din spate a pantofului şi călcâi, în cazul în care degetele piciorului ating vârful papucului. Dacă reușeşti să strecori un deget între călcâiul copilului și spatele pantofului – e perfect.

RYS1_GB670px-Buy-Shoes-for-Children-Step-5

Verifică cu ambele mâini

Copii pot retrage degetele atunci când simt presiunea, de aceea este bine să foloseşti ambele mâini: cu una simte dacă degetele sunt întinse, iar cu alta – verifică vârful pantofiorului.

masura-pantofi-bebe

Verifică lungimea tălpilor periodic

La copiii între 3 şi 6 ani picioarele cresc în medie cu 1mm pe lună, la cei între 1 şi 3 ani – câte 1,5 mm pe lună. În cazul copilului de 4 ani verifică lungimea tălpilor la fiecare 4-5 luni, în cazul celor de 6-10 ani –  picioarele cresc în medie cu 0,8 mm pe lună.

Încălţămintea nu trebuie să fie nici strâmtă, nici largă

Piciorul trebuie să posede libertate de mişcare. Încălţămintea pentru copiii trebuie să aibă partea din faţă lată, de formă cvadrangulară. Este preferabil să probezi papucii în prima jumătate a zilei, întrucât seara – picioruşele copilului pot fi mai pline.

shoes

Încălţămintea pentru copii trebuie să aibă talpa flexibilă, în niciun caz rigidă

Talpa nu ar trebui să încurce mişcărilor la nivelul gleznei, articulaţia de jos a piciorului. Copilul trebuie să poata flecta laba piciorului când merge, ca să nu păşească ca un roboţel cu talpa rigidă. Lasă glezna liberă, ca să-şi dezvolte mobilitatea firească. Glezna are nevoie de mobilitate completă, pentru ca cel mic să învețe mersul și să se dezvolte corect.

  

pantofiori-bebe

În casă, lasă copilul desculţ

Lasă copilul desculţ, dacă permite temperatura aerului din cameră, ori pune-i ciorapi moi, ca să simtă podeaua cu toată talpa şi să învețe să folosească degetele pentru echilibru. Dr. ortoped pediatru Lynn Staheli afirmă că copiii cu talpa cea mai sănătoasă şi flexibilă sunt cei care obişnuiesc să meargă desculţ. ,,În acest mod, copilul  îşi dezvoltă mai bine muşchii şi capacitatea de coordonare necesară îmbunătăţirii echilibrului în timpul mersului, dar şi dezvoltarea armonioasă a picioarelor’’, spune acesta. Șosetele, papuceii sunt utili doar pentru a ţine cald.

baby-growth
    
baby-feet

Când cumperi prima încălţăminte?

Este potrivit să achiziţionezi primii papucei doar după ce copilul a avut la dispoziţie 6-8 săptămâni, în care a deprins mersul, iar acest lucru se face cel mai bine desculţ. Nu uita! Papuceii trebuie să aibă talpa moale, flexibilă, să nu alunece, să nu fie prea strâmţi, cu spaţiu suficient în faţa degetului mare. Pantofii cu catarame sau şireturi sunt preferabili celor cu arici.

baby-first-step-rex-1327948944
  
4021-425x283-Baby_shoes

Atenţie la călcâi, partea din spate a încălţămintei!   

Călcâiul este foarte important. Copiii au nevoie de modele de încălţăminte cu călcâi, chiar şi în cazul sandalelor. Acesta trebuie să fie suficient de rigid, încât să nu permită alunecarea călcâiului copilaşului în afară în timpul mersului.

                                        

0002768_memo_orthopedic_footwear_dino_jeans_sandals_toddler

Încălţămintea “de corecţie” sau “ortopedică” nu este necesară!

Copilul fizic sănătos, cu picior dezvoltat normal nu are nevoie de încălţăminte de corecţie. Trebuie să cunoaştem că arcul plantar se poate forma la copii doar în jurul vârstei de 6-8 ani. În acest caz, nu este necesară copilului încălţămintea corectoare. Copii de vârstă mică aproape toţi au talpa plată, pentru că aceasta este căptuşită în partea de jos cu un strat de grăsime, ce are funcţie amortizatoare. Pe măsură ce muşchii şi ligamentele piciorului se dezvoltă, are loc formarea arcului plantar anatomic. Medicii subliniază că articulațiile și ligamentele picioarelor sunt foarte flexibile la nou-născut și că e nevoie de mai mulţi ani pentru a atinge poziţia şi forma lor matură.

Prin urmare, papuceii copilului NU au nevoie de arcuri inserate sau alte pernuţe rigide, considerate greşit ca fiind necesare pentru suport. Funcţia de supinator la copilaşi o efectuează pernuţa de grăsime situată la nivelul tălpii. Mai mult, pentru dezvoltarea adecvată a tălpii, medicii recomandă copiii să umble desculţ. ,,Ori de câte ori solul oferă siguranţă, părinţii ar trebui să permită copiilor să meargă desculţ’’, spune Dr. Staheli, medic ortoped pediatru, care NU recomandă pantofii de „corecție” sau „ortopedici” copiilor cu picior dezvoltat normal, ce nu suferă de anumite anomalii particulare de dezvoltare. Talpa trebuie să funcţioneze de la sine şi necesită un stimul fiziologic pentru formarea corectă. ,,Aceasta se dezvoltă potrivit doar atunci când se antrenează pe deplin muşchii şi ligamentele ei. Iar acest lucru se face cel mai bine când copilul umblă desculţ, ori poartă încălţăminte obişnuită’, spune medicul pediatru.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Natalia Morari a vorbit indecent cu Maia Sandu!
Articolul anterior
Cum să NU dansezi la nuntă!
Articolul următor