Sfaturi utile pentru gravide şi proaspete mămici de la medicii specialişti

Multe mămici împreună cu micuţii lor au venit, ieri, la seminarul organizat de Maria Marian – “Frumuseţea Mamei şi Îngrijirea Copilului după Naştere”. Prezentatoarea Tv a povestit că şi ea este un om obişnuit în afara ecranului, cu aceleaşi griji, trăiri, vise şi bucurii ca toate mamele din lume.

separator
_MG_2509

„Ideea organizării unui seminar pentru mămici mi-a venit încă de când am născut. Mi-am privit pruncul şi am înţeles că toată teoria pe care o studiasem mai înainte nu înseamna nimic, atunci când mi-am văzut pruncul în braţe. Nu ştii ce să faci, mai ales, când apar colicii, cum să-l ajuţi când plânge. De fapt, dl Mihai Stratulat ştie, s-a întâmplat să îl sun şi după orele 20.00 seara, panicată că nu ştiam ce să fac, să chem ambulanţa, să mă duc la medic şi atunci mi-am dat seama că este foarte important să ai medicul tău, aşa cum ai un preot la care te spovedeşti şi care are grijă de sufletul tău„, a spus Maria Marian.

_MG_2491

Cei trei medici specialişti invitaţi la eveniment au răspuns la toate întrebările mămicilor şi au oferit sfaturi utile, care s-ar putea să-ţi folosească şi ţie.

_MG_2521

Veronica Vâzdoagă, medic dermato-cosmetolog, a vorbit despre cum să ai grijă de piele înainte, în timpul sarcinii şi după naştere.

Mihai Stratulat, medic neonatolog-pediatru, a convins mămicile să renunţe să-i administrezi micuţului antibiotice în primul an de viaţă la cea mai simplă răceală, ţinând cont doar de situaţiile când acestea sunt necesare şi indicate de către medicul specialist.

Vladimir Botezatu – kinetoterapeut – a oferit o lecţie practică cum să faci masaj bebeluşului şi a vorbit despre benzile kineziologice care ajută în problemele coloanei vertebrale care sunt cauzate de purtarea bebeluşului în braţe.

_MG_2533

Iată câteva sfaturi de la Veronica Vâzdoagă:

Despre vergeturi

„Vergeturile apar pe parcursul sarcinii şi în perioada lactaţiei, atunci când mama adaugă brusc în kilograme. În primul rând, este foarte important să le prevenim. Dar cum? Este bine ca pe parcursul sarcinii să adăugaţi în greutate 12 kilograme, nu mai mult. Să folosiţi creme emoliente în timpul sarcinii, dar şi în perioada lactaţiei. La început vergeturile sunt ca nişte liniuţe de culoare violacee, peste două luni devin albe şi, chiar dacă te bronzezi, vergeturile nu îşi schimbă culoarea, rămân tot albe. Atunci când sunt de culoare violacee poţi acţiona cu remedii naturiste care sunt eficiente. Odată ce vergeturile devin de culoare albă, acestea nu te mai ajută, în acest caz se apelează la tratamente cosmetologice, care durează. Dacă mergeţi la un cosmetolog şi vă spune că veţi scăpa de vergeturi foarte repede, atunci căutaţi alt specialist. Vergeturile sunt nişte cicatrici care necesită un tratament mai profund, prin laser, prin injectări, prin peelinguri chimice. De aceea, este mai uşor să previi apariţia vergeturilor, folosind creme emoliente în timpul sarcinii, care vor hidrata intens pielea, decât să le tratezi post-factum.”

_MG_2473 _MG_2502 _MG_2509 _MG_2513

Despre pete pigmentare
„Ele pot apărea pe parcursul sarcinii şi doar la 10-15% din femei, aceste pete dispar după naştere. Fonul hormonal în această perioadă este foarte favorabil pentru apariţia petelor pigmentare, deoarece pielea devine fotosensibilă la razele ultraviolete. De aceea, folosiţi creme cu protecţie solară (SPF). Dar trebuie să ştiţi că în dependenţă de fototipul pielii tale, protecţia durează maxim două ore după aplicarea ei. În plus, dacă aplicaţi fon de ten peste crema cu SPF, ea nu te mai protejează de efectele razelor solare.”

_MG_2454
 
_MG_2456
 
_MG_2458

_MG_2461

 
_MG_2462
 
_MG_2464

De ce tenul se schimbă în timpul sarcinii?
„De fapt, multe graviduţe observă modificări ale tenului pe parcursul sarcinii. Dacă anterior aveau un tip de ten, după naştere s-ar putea să aibă altul. Dacă înainte de a rămâne gravide, aveau acnee care a fost cauzată de hormonii masculini, atunci în timpul sarcinii acneea s-ar putea să dispară. Dar există şi graviduţe care în timpul sarcinii se confruntă cu acneea. De fapt, înainte de a rămâne gravide acestea aveau probleme gastrointestinale sau o infecţie a tenului, dacă nu au fost tratate, atunci în timpul sarcinii aceste afecţiuni se acutizează şi acneea „înfloreşte”.

_MG_2470 _MG_2472 _MG_2479 _MG_2483 _MG_2484
_MG_2487

Despre căderea părului după naştere
„Este un proces fiziologic normal. Pe parcursul sarcinii părul este în faza de creştere, după naştere, timp de trei luni, este în perioada de descreştere, apoi cade timp de un an. Trebuie să faceţi măscuţe în condiţii de casă, să folosiţi produse de îngrijire recomandate împotriva căderii părului. Dacă credeţi că vă cad mai multe fire de păr decât ar fi normal, adresaţi-vă unui medic specialist, s-ar putea să suferiţi de anemie feriprivă, insuficienţă de fier.”

_MG_2495 _MG_2500 _MG_2502 _MG_2535_MG_2500

Despre apariţia papiloamelor, condiloamelor şi verucilor
„Imunitatea pielii scade, de aceea s-ar putea ca acestea să apară în timpul gravidităţii. Personal, cred că acestea trebuie înlăturate chiar în timpul sarcinii prin criodistrucţie, deoarece doar 50% din papiloame dispar după naştere. Criodistrucţia (azotul lichid) este o metodă inofensivă. În schimb, dacă apar negii sau cresc în dimensiuni, atunci îi monitorizăm, şi abia după perioada de lactaţie îi putem înlătura.”

Despre apariţia varicelor
„Cel mai bine este să le prevenim: evitaţi încălţările cu toc înalt şi nu adăugaţi foarte mult în greutate. Puneţi soţii seara să vă facă masaj la picioare. Desigur, apariţia varicelor este şi o moştenire genetică.”

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Cum arată logodnicul Tatianei Heghea!
Articolul anterior
Și mi-ar plăcea să te privesc tot timpul cum umbli dezbrăcată prin casă…
Articolul următor