Sfaturi utile pentru îngrijirea copilului bolnav de varicelă

Varicela la copii – sau vărsatul de vânt, denumire populară – este o boală comună pe care cei mici o fac în special până la vârsta de 12 ani.

separator
Sfaturi utile pentru îngrijirea copilului bolnav de varicelă

Când se declansează varicela la copii, în afara simptomelor specifice unei răceli ușoare (nasul curge, ușoară durere în gât, uneori febră moderată) corpul copilului se umple de pete roșii care îl mănâncă. Simptomele trec de regulă fără vreun tratament deosebit însă varicela este foarte contagioasă, de aceea copilul infectat trebuie să stea acasă.

Niciodată nu da aspirină unui copil bolnav de varicelă!

Dacă copilul are varicelă, sub nicio formă nu ai voie să îi dai vreun medicament ce are la bază aspirină. Combinația dintre acest tip de virus și aspirină poate cauza sindromul Reye, o afecțiune ce atacă ficatul și creierul și care poate fi fatală.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASingurele doctorii care pot trata varicela sunt de natura antivirală

Varicela este cauzata de un virus deci tratamentul pentru ea nu poate fi decat antiviral; antibioticele sunt total inutile. Ele se prescriu doar dacă copilul dezvoltă vreo complicație de la varicelă, cele mai uzuale fiind infecțiile de piele cauzate de scărpinarea bubelor și infectarea lor.

Tratamentul și igiena pentru varicelă include: 

–  Aciclovir (un medicament antiviral) sub forma de unguent pentru bubele copilului sau sub forma de pastile (daca pediatrul decide, în funcție de agresivitatea de manifestare a varicelei)

–  Calmarea mâncărimii și disconfortului bubițelor, cu mixtură mentolată sau produse pe bază de calamină – dar nu pe față, nu lângă ochi.

–  Calmarea febrei cu antifebrile recomandate de medic, la intervalele orare indicate de el, în funcție de cât de mare sau mica este febra copilului.

–   Menținerea unei bune igiene în zona ochilor, ca fiind o zona sensibilă și puternic expusă mâinilor copilului care se scarpină la bube. Dealtfel conjunctivita este una din complicațiile frecvente ale varicelei. Menține igiena ochilor cu spălări cu ceai de mușețel și cu unguent de kanamicină.

–  Menținerea unei bune igiene a gurii – dacă copilul are bubițe în gură –  prin clătiri dese cu apă, în special după ce copilul mănâncă, și ulterior aplicarea de dezinfectante locale (cum este spray tantum verde)

–  Menținerea unei bune igiene a zonei genitale, mai ales că în acele zone nu se poate aplica mixtură mentolată din pricina usturimii cauzate de aceasta.

–  Întreabă pediatrul cu privire la unguente naturiste care refac epiderma după varicelă sau alte boli ale pielii, de regulă sunt pe bază de propolis și funcționează foarte bine după ce crustele au căzut și copilul nu mai este contagios.

Mulți pediatri recomandă interzicerea băii până când nu cad toate crustele în timp ce alții chiar permit băi cu apă caldă dar fără săpunuri iritante cu condiția că ștergerea pielii să se facă prin tamponare blândă, nu frecarea pielii. Urmează formula indicată de pediatrul copilului.

varicela

Alimentația copilului bolnav de varicelă

Exclude din alimentație pentru 7-10 zile proteinele animale: carnea, peștele, ouăle. Oferă-i copilului lactate de orice fel, cereale, fructe, legume și multe lichide. Evită să-i dai alimente prea fierbinți sau prea reci sau prea iritante, cum ar fi sucul de citrice.

Cât de mult poți, descurajați copilul în a se scărpina. Asta poate fi dificil pentru ei, așa că nu excludeți și varianta aplicării de mănuși pe timpul nopții. Tai bine unghiile copilului și ține-i mâinile curate ca să îi diminuezi cât mai mult din efectele secundare ale infectării în cazul în care totuși se scarpină.

Când trebuie să suni urgent medicul

Majoritatea cazurilor de varicelă la copii trec fără complicații deosebite în 7-10 zile și nu sunt periculoase pe cât sunt de spectaculoase vizual și pline de disconfort fizic și emoțional pentru copii (își văd corpul plin de bube, sunt izolați în casă, nu au voie să se joace cu prietenii lor, toate acestea sunt evenimente în viața lor care îi scot din rutină și îi pun în fața unui neprevăzut copleșitor).

Cu toate acestea, sunt și situații care impun chemarea medicului dacă în timpul acestor zile în care aștepți că copilul să se vindece apar situații de genul:

  • Copilul are febră care nu scade deloc mai mult de 4 zile sau crește peste 38,8°C
  • Are tuse severă sau probleme cu respirația
  • Are o zonă cu o concentrație mare de bube unele lângă altele care sunt umede, calde, moi și suspectezi că poate dezvolta o infecție acolo.
  • Se plânge de durere severă de cap
  • Este prea amețit și are o dificultate în a se trezi
  • Nu se poate uita la lumini strălucitoare
  • Merge cu dificultate
  • Pare confuz
  • Pare că se simte foarte rău sau vomită
  • Are gâtul înțepenit de durere

Sursa

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Care sunt aşteptările protagonistei Un Nou Început cu Unica!
Articolul anterior
Anna Lesko a avut clipe de coşmar în mijlocul pădurii
Articolul următor