Stela Popa către Valentina Buliga: „Să vă fie rușine!”

Prezentatoarea tv şi viitoarea mămică, Stela Popa, a postat pe blogul unimedia.md o scrisoare către Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. 

separator
start_1146638

„Multstimată doamnă Buliga, oare cum v-ați simți dacă ați fi femeie însărcinată și ați sta într-un rând infernal, cu bătrâni bolnavi, cu mame cu copii care nu se mai ogoiesc din plâns, cu funcționari nervoși și un miros greoi la Casa Teritorială de Asigurări Sociale?!” Asta întrebam pe 11 martie, pe Facebook, când mă sufocam stând în rând la Casa Teritorială de Asigurari Sociale. Se întâmpla după primele ieșiri în stradă ale mamelor protestatare. Era încă un motiv ca să mă raliez acțiunilor inițiate de gravidele și lăuzele nemulțumite de acțiunile întreprinse de ministra muncii, care încerca pe toate canalele posibile să ne convingă că noua lege nr. 332, valabilă de pe 1 aprilie, este numai și numai în folosul nostru. Ei bine, prima inițiativă a doamnei ministru am simțit-o pe propria-mi piele. În loc să stau liniștită înainte de a pleca în concediu de maternitate, iar angajatorul să îmi întocmească întreaga procedură pentru indemnizația de 126 de zile prenatale, am fost implicată în tabloul jalnic descris în motto-ul acestui articol.

femeie-alaptind-sub-usa-lui-buliga

Hăituială à la Buliga

Zilele acestea am simțit încă o dată, pe pielea mea, noile „măsuri în folosul femeilor însărcinate” întreprinse de sistemul coordonat de Buliga. Se pare că această mamă, femeie sau funcționară nu mai găsește alți „infractori” în această țară decât în persoana femeilor gravide. Auziți și dumneavostră, cine prejudiciază statul și „fură din buget” – viitoarele mame! De aici vine sărăcia republicii noastre! A naibii luptă împotriva corupției…

Revenind la cazul meu.

După ce acum două săptămâni am stat la rând mai mult de o oră la Casa Teritorială de Asigurări Sociale ca să depun documentele pentru concediul de maternitate, ieri mă sună cineva de la această instituție și mă ia la întrebări. Fără să se prezinte! Întrebări care nu aveau nicio tangență cu actele perfect legale și corect întocmite pe care le-am depus la CTAS. Din spusele celei care mă interoga, am aflat că de situația mea s-ar ocupa chiar șeful în persoană. De unde și întrebările care au urmat și care m-au lăsat mască.

În ceea ce mă privește, sunt un om foarte corect când vine vorba de achitarea impozitelor către stat, de respectarea termenilor și a condițiilor impuse de acesta. Nu mi-aș fi permis niciodată să ies public și să cer abrogarea unei legi, dacă eu însumi aș încălca ceva. Se pare însă că CTAS, prin „grija” excesivă a nu știu cărui șef, probabil la comanda a nu mai știu cărui alt șef, și tot așa mai departe, îmi urmărește atent activitatea. Mă întreb: de unde atâta exces de zel, domnilor? La comanda cui și de ce? Nu cumva întrebările total deplasate ce țin de persoana mea au suvenit pentru că am îndrăznit să îmi cer drepturile alături de alte sute de femei revoltate de bătaia de joc care ar avea loc prin intrarea în vigoare a legii nr. 332? Mai mult, de când oare CTAS își permite să ceară acte suplimentare și să intervieveze gravidele sunând pe telefonul personal? Nu miroase și se numește asta oare intimidare?

Pentru că atât eu, cât și instituția la care activez, nu avem nimic de ascuns, am trimis actele solicitate, deși nu eram obligați să o facem. Stau însă și mă întreb: Oare cât vom mai tolera buliga(mbia) în țara asta și oare cât vom mai tolera intimidarea și bătaia de joc?! Cât ne vor mai unge ochii cu învățători prinși cu mită de o mie de lei, în timp ce mahării statului își burdușesc din plin buzunarele și gușile? Așa știu guvernanții noștri să construiască viitorul european „la noi acasă”, prin lipsă de respect și hăituiala gravidelor obligate să aștepte și să alăpteze la ușa ministerului muncii și lipsă de respect?

Să vă fie rușine!

Sursa: http://stelapopa.unimedia.md/

Numărul minorelor și adolescentelor din Moldova care devin mame, de trei ori mai mare decât media europeană

În ultimii zece ani, numărul mamelor adolescente a scăzut în R. Moldova de la 50 până la 27 de nașteri la 1.000 de fete de 15-19 ani, dar este, totuși, aproape de trei ori peste media europeană de zece cazuri.

Bacău, în topul județelor cu cele mai multe mame minore - DeBACAU

Lipsa educației sexuale în școală și în familie este cauza principală, spun experții, transmite moldova.europalibera.org.

Ana (n.r. – nume schimbat) are 17 ani și de jumătate de an este mamă de băiat. Absolvea clasa a IX-a când a aflat că este însărcinată. Fata se afla atunci într-un centru de plasament temporar, după ce tatăl ei a murit, iar mama a ajuns după gratii.

„Mă vedeam cu un băiat de aproximativ jumătate de an și, după primul examen din clasa a IX-a, am aflat că sunt însărcinată. Pe de o parte, mă temeam, pentru că am vrut să termin școala. Pe de alta, parcă voiam un copil. Gândurile mele erau la școală și la ce va spune mama, dar am luat decizia să-l păstrez. M-am gândit că îmi va fi greu, dar că mă voi descurca și așa și este”, povestește tânăra.

Tatăl copilului este și el adolescent. „Suntem de aceeași vârstă, dar nu eram în aceeași clasă. El a acceptat copilul, dar în acest moment noi nu mai suntem împreună. Ne descurcăm și fără el. El mă sună, vizitează copilul, suntem ca doi prieteni. El a terminat școala și vrea să se angajeze. I-am zis că, dacă va dori, poate să ne ajute, eu nu îi voi cere nimic”, afirmă tânăra.

„Dacă este, trebuie să-l iubești și să ai grijă de el”

Ana susține că părinții nu au vorbit cu ea niciodată despre relațiile sexuale, dar știa anumite lucruri de la școală. „Ni s-a spus că, dacă avem relații sexuale, să ne protejăm. La acel moment, nu am reușit, dar… O să-i vorbesc copilului despre asta”, spune ea.

Adolescenta își dorește să-i ofere bebelușului ei toată dragostea de care ea nu a avut parte. „Da, poate este prea devreme, dar, în același timp, sunt bucuroasă, pentru că, dacă o să vreau să mai fac copii, o să pot să o fac. Mulți spun că este greu, dar ori acum, ori mai târziu, tot treci prin asta. Da, eu nu sunt pe picioarele mele, dar mă bucur de aceste momente. Dacă este, trebuie să îl iubești și să ai grijă de el”, spune fata.

Ana și băiețelul ei stau de jumătate de an la centrul de plasament temporar din Chișinău al misiunii sociale „Diaconia”, care găzduiește cuplurile mamă-copil aflate în situații critice. Aici femeile sunt învățate să aibă grijă de copii și sunt ajute să se integreze în societate.

„Ana își dorește să urmeze cursuri de cofetar sau de bucătar, iar noi o vom ajuta. De asemenea, copilul va merge la creșa noastră atunci când ea va învăța și va începe să lucreze”, spune Tatiana Negru, manager de proiect în cadrul programului „În brațele mamei”.

„Discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale cu un an”

Proiectul Strategiei națională de sănătate „Sănătatea 2030”, elaborat de ministerul de profil, arată că, în ultimii ani, R. Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea numărului de nașteri la fetele de 15-19 ani, dar acest nivel este de trei ori mai mare decât media europeană și prezintă o provocare pentru sănătatea populației.

Directoarea Centrului de resurse în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, Galina Leșco, spune că principala cauză este lipsa educației de calitate și, în special, a celei sexuale.

„Este demonstrat că e nevoie de două elemente-cheie pentru un nivel controlat al sarcinilor la adolescente. Asta înseamnă lecții de educație sexuală complexe în programa școlară și abordarea acestor teme în familie, dar și accesul la servicii prietenoase tinerilor. În țările unde aceste programe există, nivelul de nașteri la adolescente este sub 10, adică sub media europeană ”, explică specialista.

În R. Moldova au existat mai multe încercări de a introduce disciplina de educație sexuală în școli, dar toate s-au ciocnit cu un val de opoziție în societate.

„Multă lume confundă programele de educație sexuală cu stimularea activității sexuale precoce. De fapt, cercetările arată că discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale în mediu cu un an”, argumentează Leșco.

Potrivit ei, peste 80% din adolescentele care nasc provin din mediul rural.

„Avem nevoie de programe pentru adolescenți și tineri, în special, pentru cei din mediul rural, pentru fete și băieți. Sarcinile apar acolo unde nu există educație de calitate, în general, și nu există servicii de planificare a familiei. Cu cât fata este mai educată, cu atât ea își poate controla viața”, a mai spus Galina Leșco.

1 iunie – zi liberă în Republica Moldova. Proiectul de lege a fost votat astăzi de Parlament

Ziua ocrotirii copilului, marcată pe 1 iunie, va fi zi de sărbătoare nelucrătoare. Deputații Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Marina Morozova, Artemie Cătănoi, Gheorghe Ichim și Boris Popa, au înaintat o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii. Proiectul de lege a fost aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 22 iunie, în două lecturi, cu votul a 70 de deputați.

1 Iunie, Ziua Copilului. Idei de activități distractive pentru copii

„Prin implementarea modificărilor operate în legislație vom oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie”, a argumentat unul din autorii proiectului, Artemie Cătănoi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Marina Cârnaț, despre sexul bebelușului din burtică: ,,Am vrut gemeni de data aceasta”

Marina Cârnaț este în așteptarea celui de-al nouălea copil. Sarcina bloggeriței pare să fie una ușoară, după cum se poate vedea din postările și imaginile publicate de tânăra mămică pe rețelele de socializare.

Până în acest moment, soții nu au dezvăluit sexul bebelușului din burtică și spun că vor afla secretul doar în momentul nașterii. Ce explicație și motivație au adus?

„De ce ținem în secret sexul bebelușului?

În primul rând, având și fete si baieti nu mi-a venit deloc dorința concretă că vreau următorul sa fie unul sau altul. Foarte sincer vă spun, că am vrut gemeni de data aceasta, dar nu conta ce vor fi! 😊

Apoi, de la sarcina a 7, doar mă rugam în continuu ca bebelușul să fie sănătos! E tot ce contează!

Foarte multe femei mai în vârstă decât mine mă încurajează și apreciază că nu divulg sexul copilului, astfel accentul publicului e pe aceea ca părinții să fie recunoscători pentru oricine și să se bucure de acest dar.

Reacțiile celor din jur sunt diferite, cineva dorește să am fată, altcineva – băiat. Și să nu mă simt intimidată de dorința cuiva, am văzut că mă voi simți mai confortabil dacă nu voi spune ce așteptam.

Evenimentul nașterii e mult mai prețios decât aflarea sexului copilului. Eu am aflat la 14-15 săptămâni, dar nasterea e mult mai târziu…orice i se poate întâmpla oricui… De aceea, am considera că anume după nastere vom descoperi secretul, exact cum am făcut și cu Mia”, a explicat Marina Cârnaț, pe pagina sa de Instagram.

Marina și Teodor Cârnaț au împreună 8 copii.

Logodnica lui Berlusconi este geloasă pe această moldoveancă!
Articolul anterior
Poze cu fetiţa lui Timati!
Articolul următor