Părinții copiilor supraponderali, cel mai adesea, tratează copii lor ca fiind ,,sănătoşi’’, fără a fi conştienţi de consecințele inactivităţii şi ale excesului în greutate asupra sănătăţii copiilor, arată un studiu efectuat la Hasbro Children’s Hospital in Providence.
O treime dintre acei părinţi, care veneau la clinică cu copiii lor şi care au fost intervievaţi conform unui chestionar, au calificat starea copilului lor ca fiind una ,,drept excelentă sau foarte bună”, a declarat Kyung Rhee, medic pediatru, cercetător, profesor la University of California din San Diego.
Totodată, fiind evaluaţi cu privire la disponibilitatea lor de a ajuta copiii să scadă în greutate, 28% dintre părinți nu considerau greutatea excesivă a copilului lor problemă de sănătate, devreme ce este stabilit că obezitatea infantilă are consecinţe indezirabile asupra sănătăţii atât pe termen scurt, la momentul respectiv, cât şi pe termen lung, inclusiv, riscuri pentru boli de inimă şi diabet tip 2.
În plus, studiul a determinat că părinții aleg mai degrabă să îmbunătățească obiceiurile alimentare ale copiilor, decât să găsească modalităţi de a le spori activitatea fizică.
În cazul în care părinții erau şi ei supraponderali sau obezi, motivaţia de a schimba stilul de viaţă şi de a-i ajuta pe copii să scadă în greutate, era la un nivel şi mai jos. Părinţii care nu considerau propria lor greutate o problemă de sănătate, au fost mai puţin predispuşi să facă schimbări în meniul copilului sau să aplice alte măsuri.
Studiul, în care 94% dintre copii erau obezi, iar 6% – supraponderali, a fost recent publicat online în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Copiii care sunt obezi au o predispoziţie ridicată de a fi obezi ca adulţi, în conformitate cu U.S. Centers for Disease Control and Prevention.
Intervenția timpurie, care să includă obiceiuri alimentare sănătoase şi activitate fizică este cheia reuşitei, spun experţii, cu privire la îngrăşarea infantilă.
La nivel global, obezitatea în rândul copiilor are tendinţă de creştere progresivă, iar factori cum ar fi alimentaţia defectuoasă, inactivitatea fizică, sedentarismul sunt pe deplin incriminaţi.