Susţine campania de promovare a gustărilor de mere „Coolege vitamine”!

„Coolege Vitamine!” este inițiativa de mobilizare de fonduri pentru distribuirea gustărilor de mere proaspete, feliate în instituțiile de învățământ din Chișinău.

separator

La această etapă, vor fi incluse 5 școli şi grădinițe din municipiul Chişinău, care vor fi selectate prin concurs. Astfel, pe tot parcursul anului școlar, de gustări de mere proaspete şi feliate, ambalate atractiv, vor beneficia zilnic peste 2000 de copii. Asta în condițiile în care, conform raportului publicat de Organizația Mondială a Sănătății, copii consumă doar două treimi din cantitatea recomandată de fructe spre consum zilnic.

„Prin intermediul acestui proiect, se va contribui la obţinerea de efecte pozitive asupra sănătății copiilor și a reușitei lor academice, datorită consumului de fructe proaspete. Adresăm un apel către toate părțile interesate, în special, companiile din sectorul privat și părinți, să investească și să doneze pentru acest proiect, iar noi ne angajăm să dublăm fiecare leu donat. Sperăm că inițiativa noastră va crea o nouă piață pentru fructele proaspete, minim prelucrate și va crea mai multe locuri de muncă noi”, afirmă Narine Sahakyan, Reprezentantă Permanentă a.i., PNUD Moldova.

Astfel, persoanele şi instituțiile interesate de a susține campania „Coolege Vitamine!” o vor putea face prin transfer bancar pe site-ul www.picivoinici.md, donând pe pagina Indiegogo a campaniei sau prin terminalele de plată. Suma stabilită pentru colectare pe platforma de crowdfunding este de 10.000 dolari, fiecare dolar fiind dublat de PNUD Moldova. Întreg procesul de colectare a banilor va putea fi urmărit online, atât pe platforma internațională, cât și pe cea locală. Fondurile colectate vor fi transferate direct companiilor de procesare și ambalare a fructelor, în baza procedurilor standarde de achiziții ale PNUD Moldova.  Ca urmare a rezultatelor impactului inițiativei, proiectul ar putea fi extins la scară națională.

Inițiativa lansată de PNUD Moldova a primit deja multiple mesaje de susținere din partea părinților, a conducătorilor instituțiilor de învățământ și a producătorilor de fructe. Un număr mare de părinți și-a exprimat susținerea prin intermediul unui sondaj efectuat în multiple școli din Chișinău, în timp ce o sesiune de informare cu directori din școlile și grădinițele din Chișinău a pus bazele unei colaborări constructive.

„Rezolvarea unei probleme sociale prin soluționarea unei dileme economice în paralel este o sarcină provocatoare. Copiii noștri consumă prea puține fructe în stare proaspătă în școli și grădinițe. Producătorii de fructe se confruntă cu problema vânzărilor reduse pe piața locală și necesită suport pentru a veni cu produse inovative. Această inițiativă de mobilizare de fonduri și proiectul per ansamblu este o încercare să conectăm sectorul privat și școlile și să mobilizăm fonduri pentru un consum regulat de fructe în stare proaspătă”, afirmă managerul de proiect de la PNUD Moldova, Dumitru Vasilescu.  

Pentru informații suplimentare contactați: Dumitru Vasilescu, Manager de proiect, PNUD Moldova,  tel.: (373 22) 839911, dumitru.vasilescu@undp.org 

Cum se formează imunitatea copiilor? Medic: ,,Părinții nu trebuie să se sperie de febră”

Imunitatea este un proces natural deosebit de important de care depinde starea de sănătate a copiilor pe termen lung. Există anumite perioade cheie în care putem contribui cel mai mult la creșterea imunitații copiilor.

Conform medicului Bianca Stan, din Târgu-Jiu, România, perioadele optime pentru creșterea imunității sunt: prima zi de viață, prima săptămână, prima lună, primul an de viață, transmite adevarul.ro

„În aceste perioade procesele metabolice sunt cele mai accelerate. Începem cu prima zi de viață în care alimentația naturală și prima masă (colostrul) a nou născutului reprezintă începutul pentru o viitoare imunitate favorabilă. Urmează apoi diversificarea alimentației, la vârsta de 5-6 luni de viață, cu nutrienți esențiali reprezentați de: carne (pui/vită), gălbenuș de ou, ficat de pui, iaurt, biscuiți simplii și cereale, fructele și legumele permise vârstei, etc, introduse treptat, alimentație corespunzătoare ce ajută la creșterea și dezvoltarea copilului, și implicit la creșterea imunității acestuia“, a transmis medicul pediatru.

Alimentația după primul an de viață

După primul an de viață, trebuie asigurat copilului un program permanent echilibrat al rației alimentare, precum și efectuarea vaccinurilor necesare.

„Copilul nu trebuie supus la diverse carențe nutriționale (Fe, Ca, Vit. D, Vit. C și altele), părinții înțelegând că nu vor putea niciodată să îmbunătățească imunitatea copiilor administrându-le produse scumpe de imunitate, în condițiile în care copilul are alte nevoie nutriționale. Tot în jurul primului an de viață are loc și imunoprofilaxia specifică (vaccinările conform schemei Ministerului Sănătății, susținute cu ajutorul medicilor de familie). Acestea reprezintă un alt pas important în dezvoltarea imunității copiilor, ce trebuie respectat“, a menționat medicul Bianca Stan.

Părinții nu trebuie să se sperie de febră

Febra este primul simptom care arată că organismul copilului reacționează la factorii patogeni.

„După ce am asigurat copilului toate nevoile nutriționale, urmează să observăm rezultatul atunci când ia contact pentru prima dată cu ceilalți agenți patogeni din mediul înconjurător. Numai în urma cunoașterii acestora are lor descărcarea anticorpilor și formarea unei imunități solide ce va pregăti copilul spre viața de adult. Rezultatul se soldează bineînțeles cu apariția febrei, simptomul ce sperie atât de mult părinții, însă el reprezintă de fapt un semnal de alarmă și totodată un mod de cunoaștere al agenților patogeni ce au ajuns în organismul copilului. Acest simptom nu trebuie prevenit prin administrarea excesivă a antitermicelor, ci trebuie doar ameliorat atunci când apare“, arată medicul pediatru.

Pericolul reprezentat de antibiotic

Antibioticul reprezintă un mare pericol, atunci când este administrat foarte repede de la instalarea febrei și de la vârste fragede.

„Părinții trebuie să se înarmeze cu răbdare, să nu administreze antibiotic fără indicația medicului sau mai mult decât atât, să «forțeze pixul medicului» în prescrierea lor. Acestea trebuie administrate numai la indicația medicului și după ce au trecut aproximativ 3 zile de febră, în care agentul patogen este foarte bine cunoscut de organismul copilului, iar lupta este în defavoarea micului pacient. Intrarea în colectivitate a copilului este ultimul pas în formarea imunității, unde au loc repetate intercurențe respiratorii și digestive până la o vârstă medie de 5 ani, perioadă în care ar trebui administrate cât mai puține medicamente care să interfereze cu procesul natural al imunității, majoritatea medicamente simptomatice“, a menționat medicul Bianca Stan.

Katy Black a dezvăluit numele pe care îl va purta cel de-al patrulea bebeluș

Bloggerița Katy Black și soțul ei sunt în așteptarea celui de-al patrulea fiu. Evenimentul este așteptat cu mari emoții la începutul anului viitor, iar tinerii părinți au ales deja numele pe care îl va purta bebelușul. Pe lângă faptul că numele este unul frumos, părinții au ținut cont ca acesta să fie în armonie cu numele purtate de ceilalți băieței ai cuplului.

Într-o sesiune de întrebări cu fanii curioși, Katy a dezvăluit mai multe răspunsuri pentru aceștia.

“Eugen a propus Matei, nouă ne place. Îmi place cum sună: Eugen, Simon, Luca și Matei”, a scris bloggerița.

Totodată, bloggerița a dezvăluit că nu mai planifică copii în viitorul apropiat.

“Cred că ne oprim la patru băieți. Până când îmi este într-adevăr greu, ce ține de fizic, corpul meu nu reușește să se restabilească. Așa că cred că fete o să aducă băieții”, a spus Katy.

Katy Black are o comunitate de peste 400 de mii de urmăritori pe Instagram. Ea și soțul ei, antrenorul Cristian Cebotari, formează unul dintre cele mai apreciate cupluri din social media de acasă.

Imagini rare cu un bebeluș, virale pe rețelele sociale. Micuțul are o cantitate uriașă de păr pe corp

Imagini rare cu un bebeluș au ajuns virale pe rețelele sociale. Micuțul are o cantitate uriașă de păr pe corp pentru vârsta lui. 

Cea mai recentă senzație pe internet o constituie imagini cu un bebeluș care are o cantitate impresionantă de păr pe tot corpul. Deși el nu face nimic neobișnuit, micuțul are barbă, sprâncene stufoase și păr din cap până în picioare.

Autorii imaginiilor s-au întrebat și ei cum poate acest băiețel să aibă mai mult păr decât ei, astfel încât imaginea sa a devenit instantaneu virală. Această afecțiune rar întâlnită a corpului băiețelului se numește „Lanugo”. Aceasta poate fi întâlnită la 5% din nou-născuți și acceptată normal de către medici.  La fel ca persoanele adulte, bebelușii pot avea diferite tipuri de păr pe corpul lor, depinzând de predispozițiile genetice și hormonale. 

Lanugo poate fi prezent la nou-născuți timp de câteva zile, săptămâni sau chiar luni și poate persista în cazuri rare. Cu toate acestea, nu există niciun motiv de îngrijorare, deoarece se estompează după o perioadă de timp, spun medicii.

Deși acest lucru poate fi ciudat pentru unii dintre părinți, mulți oameni s-au amuzat la vederea imaginilor, comentând cât de drăguț este bebelușul.

sursa

Cele mai frumoase poze cu copiii fotbaliștilor celebri, pe teren alături de tații lor
Articolul anterior
A murit Anatol Dumitraș!
Articolul următor