Test pentru părinţi! Vezi dacă îţi educi corect copilul

Cum să-ţi lauzi mai bine copilul când face ghiduşii? Alege răspunsul care ţi se pare potrivit şi compară-l cu cel dat de experţi.

separator

1

1. La ce vârstă ai voie să-i aplici copilului tău o palmă?
a) la 2 ani
b) la 4 ani
c) niciodată

Raspunsul corect: c. Pălmuitul, spun experţii, dăunează grav asupra dezvoltării personalităţii copilului. Dacă urmăreşti anumite scopuri sănătoase în educaţia copilului este determinat – pălmuind, obţii exact opusul acelui scop şi rişti să creşti un copil deprimat, furios sau însuşi violent. Cum să procedezi? Îi poţi da de înţeles copilului că îţi pasă şi că eşti deranjat când întrece limitele, încearcă să-i dai ,,pauza de răcoare’’. În cazul unui copil micuţ, de până la trei ani, – ia lucrurile ca atare, copilaşul la această vârstă nu are dezvoltată pe deplin capacitatea de a te înţelege, prin urmare nu poate intra în esenţa a ceea ce îi vorbeşti în momentul în care devii supărată de un anumit lucru nepermis pe care l-a făcut. Poţi în acest caz să produci un sunet bătând palmele pentru a-i sustrage atenţia şi să menţionezi ,,Nu arunca!’’ sau ,,Nu muşca!’’. Copilul va înţelege şi va ţine cont de ceea ce îi explici începând de la vârsta de patru ani. De asemenea, subliniază atunci când copilul are un comportament bun, îl poţi lăuda, îţi poţi exprima aprecierea în prezenţa altei persoane.

2. Care metodă este potrivită pentru a-ţi arăta severitatea?
a) să-i spui ce aşteptări ai
b) tactica – ,,niciodată să nu încalci aceste reguli’’
c) să-l acuzi de fiecare dată

Răspunsul corect: a. O displină de calitate este aceea în care tu eşti limpezit, definit cu privire la ceea ce aştepţi de la copilul tău. Prin urmare acest lucru va însemna că copilul te înţelege şi este conştient de ce poate să urmeze dacă nu respectă anumite reguli. Ia în considerare vârsta copilului şi cât de matur este atunci când stabileşti sau impui reguli, limite. În plus, fii consecvent, dacă eşti înţeles de către copil, insistă asupra rezultatelor bune pe care le urmăreşti lăsându-i copilului câteodată loc pentru a duce cu tine tratative, spaţiu să negocieze, întrucât acest lucru îl ajută să-şi dezvolte abilităţi sociale.

3. Copilul tău îşi împinge fratele şi îi ia o jucărie. Tu trebuie să-i desparţi şi:
a) să-i dai peste mână
b) să ai grijă de copilul rănit
c) să neglijezi confruntarea

Răspunsul corect: b. Întâi separă copiii, ia jucăria şi alină copilul ofensat, după care explică-i copilului că nu are voie să lovească, să împingă întrucât celălalt copil are durere sau poate să plângă, în acest mod copilul însuşeşte să-i pese de cei din jur. Un copilul cu tendinţa continuă de a lovi sau muşca poate semnala inclusiv tulburări de comportament, manifestate prin furie, agresie, ori imită violenţa altei persoane ori este însuşi abuzat. Dacă acest comportament se prelungeşte, consultă specialistul.

4. Este în regulă să-ţi trimiţi copilul supărat la culcare pentru că nu a pus toate jucăriile la locul lor.
a) adevărat
b) fals

Răspunsul corect: b. Nu este corect să-i retragi copilului un lucru de care are nevoie cu adevărat, cum ar fi o cină. Poţi în schimb să pui accentul pe un lucru valoros copilului şi cumva relaţionat de ceea ce a făcut greşit. Spre exemplu: ,,Azi nu te poţi juca cu această jucărie pentru că n-ai pus-o la locul ei’’.

5. Cât de mult trebuie să dureze ,,pauza de răcoare’’ sau aşa numitul ,,ungher’’, care se aplică de către unii părinţi.
a) cinci minute
b) un minut pentru fiecare an de viaţă al copilului
c) sau trei minute pentru fiecare an

Răspunsul corect: b. Un minut pentru fiecare an de viaţă al copilului, adică pentru un copil de patru ani – patru minute. Ai putea să aplici pedeapsa cu ,,ungherul’’ aşezând copilul pe un scaun pentru a-l sustrage de la un anumit comportament de moment, pentru a-l disciplina uşor, însă, ai grijă – experţii spun că acest lucru nu trebuie să dureze, de îndată ce timpul a expirat discută scurt cu copilul apoi fiecare îşi vede de treabă, nu face această discuţie lungă. ,,Pauza de răcoare’’ funcţionează între vârstele de 2 şi 5 ani.

6. Cum să coordonezi cu comportamentul urât al copilului în public?
a) strigi ,,de-l înghesui în scutec”
b) îl chelfăneşti în privat
c) acasă

Raspunsul corect: c. Înainte de a ieşi din casă anticipează cu copilul discuţia privind comportamentul în public sau în locul spre care vă deplasaţi. În acelaşi timp fii corectă cu privire la aceea dacă copilul, potrivit vârstei, va putea să se abţină de la un anumit lucru. Dacă apare necesitatea să îl disciplinezi pe loc, atunci ia în considerare că strigând sau chelfănind vei ruşina pe toată lumea şi acest lucru în general nu dă rezultate. Încercaţi să luaţi împreună o ,,pauză de răcoare’’ în parc pe o banca sau îţi poţi spune că nu veţi merge la magazinul de animăluţe, în niciun caz – admonestare în public. Dacă nu este posibil să îi dai anumite explicaţii pe loc, spune-i că veţi discuta acasă.

7. Eşti supărată pentru că copilul tău de patru ani îşi face de cap. Tu trebuie să-l disciplinezi în acel moment.
a) adevarat
b) fals

Raspunsul corect: b. În general este bine să reacţionezi cât mai rapid pentru a corecta sau îndruma un copil. Însă dacă eşti extrem de înfuriată ia o pauză şi limpezeşte-te înainte de a reveni la disciplină. Respiră adânc, retrage-te pentru câteva minute. De asemenea, reflectează ce te face cu adevărat supărată. Poate ai luat-o foarte personal, poate eşti supărată sau înfuriată din cauza altor evenimente ale zilei. Dacă copilul nu este motivul supărării tale dojenindu-l îl poţi face confuz şi speriat, se inhibă să-ţi vorbească altă dată despre lucruri importante.

8. Când copilul tău de cinci ani inventează un basm, tu trebuie să-i ţii isonul?
a) fals
b) adevarat

Raspunsul corect: b. Este un lucru normal ca un copil în jurul vârstei de 4 sau 5 ani să născocească poveşti pentru a se distra, încât de multe ori să trebuiască pur şi simplu să-l susţii. Copiii la această vârstă încă oscilează cu privire la ce este real şi ce este fantezie. Însă, uneori, pot minţi pentru a acoperi. Dacă se întâmplă – discută cu copilul importanţa, însemnătatea de ,,a fi sincer, onest’’. În cazul copiilor mai mari discutaţi împreună o cale mai bună, folosind exemple din cărţi sau noutăţi pentru a trata problema şi a sublinia partea sănătoasă a lucrurilor.

9. Copilul tău de 3 ani face ,,colapsuri’’ în magazin, loveşte, ţipă. Tu nu ar trebui:
a) să bagi în seamă simţurile copilului
b) să laşi coşul şi să ieşi din magazin
c) să-l dojeneşti pe copilul tău

Răspunsul corect: c. Să cerţi copilul în timpul unui acces de furie este în zadar. În schimb vorbeşte calm cu copilul, arată-i că îi înţelegi simţurile. Dă-i copilului şansa de a te auzi. Dacă nu se poate stăpâni duceţi-vă acasă. Dacă nu puteţi pleca încearcă să îţi menţii poziţia. Altă dată poţi evita un acces de furie prin eliminarea factorilor declanşatori. De exemplu, dacă e riscant să faci cumpărături când somnul este pe aproape, alege alt moment al zilei. Păstrează tactul şi răspunde la fel de calm inclusiv copilului tău mai mare, adolescentului.

alte Articole interesante