Tradiţii deocheate legate de naştere (Partea I)

Naşterea… sacră pentru unii, banală pentru alţii. Prilej de bucurie, reuniune şi mulţumire pentru unele gravide, moment de cumpănă, tensiune şi desconsiderare pentru altele… Despre naştere, asa cum este vazută în întreaga lume, prin ochii diferitelor popoare şi religii. Un articol interesant scris de Raluca Cristea, pe www.qbebe.ro.

separator

nasterea_pe_mapamond

În ţările Europei de Vest se promovează mai puţin naşterea prin cezariană şi mai mult alăptarea la sân, naşterile sunt asistate doar de o moaşă, iar medicul intervine doar în cazul unor complicaţii.

Nepal: practici duse la extrem
În zonele rurale din Nepal bărbaţii îşi cumpără viitoarele neveste şi, în funcţie de preţul oferit pe ele, acestea au mai multă sau mai puţină putere de decizie, chiar şi în privinţa vieţii lor sexuale. Aici decid sotul şi… mama soacră!
Majoritatea naşterilor, indiferent de zonă, au loc acasă, iar gravida este aşezată de mama soacră în poziţia „pe vine”, cu mâinile ridicate şi ţinute de sfori prinse în tavan. Uneori, este presată pe burtă sau i se cere să împingă înainte de termen. Din aceasta cauză, apar complicaţii sau placenta nu iese, motiv pentru care se agaţă săbii de tavan, crezându-se că aşa se impune o mişcare în jos, pe verticală, placentei. De cele mai multe ori acest obicei duce la hemoragii mortale pentru mama.

femeie_nepal

După naştere, femeile sunt izolate pentru 11 zile într-o cameră complet întunecată, deoarece soarele reprezintă energie masculină, iar lăuzele nu au voie să interacţioneze cu bărbaţi. În aceste 11 zile lăuza primeşte alimente energizante, din unt, miere, condimente şi apă. Nu are voie să consume legume sau verdeţuri deoarece localnicii cred că provoacă diaree. De fapt, specialiştii au stabilit că apa contaminată este de vină.

Uganda: naşterea prin cezariană este văzută ca un eşec
Aici, naşterea este numita Lutalo Lwabakyala (lupta femeii) şi presupune o naştere normală, în care nu ai voie să iei medicamente sau să îţi alini cumva durerile, ci trebuie să lupţi. Conform ugandezilor, gravidia şi naşterea sunt pentru femei adevărate teste ale îndurării, în care nu au voie să se plângă, să le fie rău, să doarmă mai mult. Femeile care nasc natural sunt lăudate într-o ceremonie specială, în timp ce naşterea prin cezariană este văzută ca un eşec, iar moartea mamei la naştere este considerată strict vina acesteia.

Tibet: majoritatea nasc în grajdul animalelor
La fel ca în alte ţări şi culturi din Asia sau Africa, femeile Tibetane nasc acasa, de cele mai multe ori singure sau ajutate de mama soacră şi sot. Din păcate, bebeluşul este luat imediat de lângă proaspata mamă, considerată murdară. Tot din acest motiv, atunci când cordonul ombilical este tăiat, lucru pe care mama trebuie să îl facă singură, se foloseşte un cuţit murdar şi nedezinfectat, pentru a putea fi curăţat apoi de murdăria mamei. Imediat după naştere, bebeluşului îi este bagat pe gât un amestec de unt, miere, sofran, apă şi apă de mosc, despre care se crede că apără copilul de spiritele rele. Apoi, persoana cu cel mai înalt rang religios vine şi îi pune nume copilului.
70% dintre femeile din Tibet nasc nu intr-o camera sau intr-un spatiu special amenajat acasă pentru ele, ci în grajdul animalelor.

femeie_gravida_tibet

Nigeria şi Ghana: femeile nasc singure
Femeile nasc absolut singure, iar moaşa vine doar după ce naşterea s-a încheiat pentru a tăia cordonul ombilical, a spăla copilul şi îngropa placenta. în timpul travaliului femeia trebuie să stea in genunchi, iar poziţia întins pe spate este interzisă deoarece aduce ghinion.
După ce se încheie ritualul, identic îngroparii unei persoane pentru că placenta este considerată geamanul mort al bebeluşului, moaşa se întoarce la proaspăta mamă, o spală cu o fiertură de frunze şi îi dă să mănânce un amestec de potasiu şi condimente care ar trebui să stimuleze lactaţia.

Pakistan: femeile care asistă la naştere trebuie să aibă menstruaţie şi să fie complet dezbrăcate
În Pakistan, cu cateva zile înainte de naştere, viitoarea mamă se mută de acasă într-o clădire numită Bashleni. Cladirea este pictată cu animale şi culori vii şi include un altar către Dezalik, zeiţa fertilităţii şi a naşterii. Doar femeile „murdare” (aflate în timpul menstruaţiei) pot intra în cladire ca să ajute şi trebuie să fie complet dezbrăcate.

China: mama stă o lună întinsă în pat după naştere
Obiceiul de după naştere, zuoyuezi, obligă mama să stea o lună de zile întinsa in pat, timp în care nu are voie să îşi spele părul sau să mănânce alimente crude, doar să se odihnească şi să alapteze, rudele ocupându-se de casă.

Sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Iată ce boli poate ascunde pielea uscată
Articolul anterior
Suferi de acnee? Atunci mănâncă aceste alimente
Articolul următor