Un inamic ignorant în cazul răcelilor frecvente – alergia!

Odată cu venirea toamnei şi cu scăderea temperaturii, încep să apară infecţiile respiratorii repetate. Copiii (mai ales cei mici şi cei cu boli cronice) şi persoanele în vârstă sunt cel mai frecvent afectaţi.

separator
1380712922_raressimu1_1380713216
Rareş Simu,
Medic specialist în imunologie clinică şi alergologie

Răceala e bună…
În cazul copiilor mici, este bine ca ei să răcească din când în când, deoarece astfel li se „antrenează” sistemul imunitar cu virusurile şi alte microorganisme, menţinându-se în formă, pentru a putea face faţă agresiunilor din afara sau dinăuntrul organismului. În aceste condiţii, este normal pentru copilul mai mic de 5 ani care merge în comunitate (creşă, grădiniţă) să răcească de 3-4 ori pe sezon. În cazul copiilor mari şi al adulţilor, 1-2 răceli pe sezon sunt considerate normale, ba chiar necesare, pentru că în acest fel sistemul imun al fiecăruia se dezvoltă şi se maturizează.

alergii-webUn sistem imunitar echilibrat reacţionează la răceli inclusiv prin febră.
Apariţia febrei nu trebuie considerată neapărat un semn de agravare a bolii. Doar dacă depăşeşte 38°C, se prelungeşte mai mult de câteva zile şi mai ales dacă este însoţită de o alterare marcată a stării generale trebuie să vă îngrijoraţi.

Nu oricine răceşte de câteva ori are neapărat probleme cu imunitatea sau are un sistem imunitar slăbit!
Pentru a aprecia acest aspect, trebuie să luăm în considerare atât frecvenţa, cât şi gravitatea episoadelor de îmbolnăvire.
• Atunci când răcelile sunt foarte frecvente (în cazul copilului mic, asta se întâmplă atunci când numărul de zile în care merge la grădiniţă este mai mic decât numărul de zile când stă acasă, fiind bolnav), putem spune că există o problemă.
• Dacă episodul de răceală durează mai mult de o săptămână sau apar complicaţii care necesită internarea în spital, există o problemă.
• Dacă răceala nu răspunde la medicaţia obişnuită (antitermice, antiinflamatoare) şi de fiecare dată se recomandă antibiotice, există o problemă.
• Dacă răceala se prelungeşte frecvent, este afectată serios starea generală, se complică şi cu afectarea urechii medii sau a plămânilor, iar atunci se impun investigaţii amănunţite.

raceala_gripa_copii_1

Alergiea e de vină…
Dar nu în toate cazurile imunitatea scăzută este de vină. De multe ori, mai ales la copii, aceste îmbolnăviri apar pe fondul unui teren alergic. Cu toate că atunci când nu sunt în colectivitate n-au niciun fel de probleme, deci terenul alergic nu se manifestă, totuşi, la intrarea în colectivitate, răcelile frecvente şi cu evoluţie gravă sunt legate tocmai de acest teren alergic.
Tuse_si_racealaAlergia la un factor de mediu produce inflamaţia cronică a mucoaselor căilor respiratorii, care devin sensibile şi reacţionează violent la orice virus. Astfel, la orice nouă infecţie, la pacienţii cu alergii se pot agrava inflamaţiile căilor respiratorii. Se intră astfel într-un cerc vicios: terenul alergic favorizează răcelile, iar răcelile favorizează evoluţia alergiei! Din această situa-ţie nu se poate ieşi tratând pur şi simplu episodul acut, ci este necesar un tratament pe termen lung, care să se adreseze terenului alergic.
O menţiune aparte este necesară pentru cei care au polipi. Polipii sunt o inflamaţie a mucoasei nazale sau sinusale, ca urmare a infecţiilor virale repetate. Este important să ştim dacă ei au apărut pe un fond alergic sau nu. În condiţiile în care este recomandată intervenţia operatorie pentru îndepărtarea lor, la un pacient alergic este necesar şi un tratament de fond, ulterior operaţiei. În caz contrar, riscurile de recidivă sunt extrem de mari.

În situaţiile descrise anterior, în niciun caz nu putem vorbi de o imunitate scăzută. Există însă şi situaţii când răcelile repetate apar pe fondul unui sistem imunitar slăbit sau care încă nu s-a maturizat suficient, iar îmbolnăvirile apar din cauza faptului că sistemul imun nu este capabil să lupte eficient cu microbii. Aici se vede clar deficitul imunitar, care poate fi ereditar (cu care copilul s-a născut), sau dobândit (apărut pe parcurs, din diferite motive). Deficitele imunitare moştenite sunt destul de rare, majoritatea având o evoluţie legată de complicaţii grave. În majoritatea cazurilor, putem vorbi de o slăbire a sistemului imunitar apărută pe parcurs, din cauze variate. Un exemplu este cel al copiilor introduşi în colectivitate înainte de vârsta de 3 ani. La vârste fragede, sistemul imun nu este suficient maturizat pentru a face faţă agresiunilor la care este supus. Copilul răceşte din ce în ce mai des şi mai grav, ceea ce duce la slăbirea în continuare a sistemului imun, care nu mai face faţă răcelilor şi nu reuşeşte să se dezvolte corespunzător. În acest caz, copilul trebuie izolat pentru a evita expunerea lui la microbi. Atunci când nu se poate evita introducerea precoce în colectivitate, este necesar ca micuţul să se pregătească cu un tratament adecvat.

Cum putem să ne dăm seama dacă răcelile frecvente apar pe un fond alergic sau din cauza unei imunităţi scăzute?
Determinarea cauzelor infecţiilor se poate face prin analize. Subliniez un aspect greşit înţeles, chiar şi de unii medici. Analizele pentru alergie, în cazul copiilor, pot şi trebuie să fie făcute la orice vârstă, atunci când copilul are probleme respiratorii. Evidenţierea unei alergii este importantă atât în tratament, cât şi profilactic, prin evitarea expunerii la alergenul respectiv. De exemplu, dacă apare o alergie la mucegai, este clar că trebuie căutate şi îndepărtate sursele de mucegai sau de igrasie din casă. Din experienţa mea medicală pot să vă spun că unii părinţi au constatat cu surprindere că au mucegai în casă, doar după ce copilul a ieşit alergic la analize, căutând ulterior posibile surse în locuinţă.
Prin alte analize investigăm sistemul imun la diferite niveluri, pentru a ne da seama dacă şi unde există o problemă. Pot fi investigate celulele albe (leuco-citele) – atât ca număr, cât şi din punct de vedere al capacităţii de a lupta cu microbii. Putem determina diferite clase de anticorpi, celule limfocitare care intervin în declanşarea răspunsului imun, proteine şi enzime care intervin în procesele de apărare ale organismului. Nu în toate situaţiile sunt necesare aceste analize amănunţite, dar este important de reţinut că pacienţii cu infecţii respiratorii grave, repetitive (mai ales cei care nu răspund bine la tratament pe termen lung), au posibilitatea să identifice problema care stă la baza îmbolnăvirilor prin analize bine ţintite. Importanţa identificării problemelor cu care se confruntă sistemul imunitar se va vedea ulterior în eficienţa trata-mentului – un tratament ţintit, nu doar o simplă stimulare a imunităţii. Aceasta nu se poate realiza, însă, fără analize speciale.

Sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Ce se întâmplă în corpul unui om după moarte? (VIDEO)
Articolul anterior
Art Podium: Costume de baie fabricate în Moldova
Articolul următor