Un psiholog desfiinţează mitul temei pentru acasă: de ce temele fac mai mult rău decât bine?

În cartea „Mitul temei pentru acasă”, semnată de renumitul psiholog american Alfie Kohn, autorul atrage atenţia asupra efectelor negative pe care le pot avea temele asupra copiilor şi sugerează părinţilor să întrebe mai des profesorii cum îi ajută exerciţiile pe cei mici, în mod concret, nu doar cum se rezolvă acestea. Psihologul răspunde la întrebările: „Temele pentru acasă susţin sau sabotează educaţia veritabilă? Cum ne putem asigura că temele pentru acasă sunt benefice?”.

separator

646x404

Alfie Kohn este psiholog specializat în parenting. Expertul atrage atenţia asupra urmărilor grave pe care le pot avea temele date de profesori, pe care elevii trebuie să le rezolve în timpul liber. Afirmaţiile expertului sunt cu atât mai incitatoare, cu cât acesta susţine că exerciţiile pentru acasă pot influenţa dezvoltarea copilului chiar şi după ce ajunge la maturitate, prin subminarea gândirii critice în favoarea memorării mecanice şi a atitudinii submisive, prin erodarea relaţiilor în familie, dispariţia timpului liber, distrugerea independenţei copilului şi a încrederii adulţilor în acesta.

,,În viziunea mea, temele sunt metoda cea mai sigură prin care se înăbuşă curiozitatea copiilor. Să îi obligi pe copii să facă teme după terminarea orelor este frustrant, duce la apariţia unor conflicte familiale şi la oboseala sporită. În plus, niciun studiu nu a demonstrat încă utilitatea temei pentru acasă în ciclul primar şi gimnazial, ba chiar nici în primii ani de liceu şi, de aceea, situaţia obişnuită cu care ar trebui să se confrunte un copil după terminarea orelor ar trebui sa fie fără teme. Întrebarea mea este: de ce să presupunem că trebuie să existe teme pentru acasă?”, declară expertul în parenting american.

Problema principală, mai spune Alfie Kohn, este că oamenii nu înţeleg cum are loc procesul de învăţare.

„Majoritatea persoanelor consideră că, cu cât repeţi mai mult o anumită temă, cu atât vei învăţa mai bine despre ce este vorba. O altă explicaţie sunt standardele înalte, sau încercarea ridicării ştafetei întâlnită uneori în educaţie. În ultimul rând, cred că societatea nu are încredere în copii, nu crede că ei îşi pot petrece timpul şi într-o manieră constructivă”, a mai adăugat expertul.

Cum ar trebui să ia atitudine părinţii, Kohn recomandă un alt mod de a aborda procesul de învăţare, atât cel şcolar, cât şi cel petrecut acasă, care să respecte atât dragostea naturală de învăţătură a copiilor noştri, cât şi importanţa relaţiei din cadrul familiei. Copiii învaţă cu adevărat atunci când au un motiv pentru care îşi doresc să ştie anumite lucruri, de ce oamenii acţionează într-un anumit mod şi de ce lumea funcţionează aşa cum funcţionează. Are sens, de exemplu, ca un copil să citească mult, la şcoală, dar şi acasă, este de părere specialistul.

„În locul unui număr mari de teme, ar trebui să schimbăm calitatea acestora şi să le dăm copiilor mai multe opţiuni din care să poată alege. Toată lumea vorbeşte despre cum temele sunt o corvoadă. De ce nu pun părinţii întrebările potrivite? De ce nu întreabă profesorii unde sunt informaţiile care susţin importanţa temelor? Noi întrebăm «cum»în loc de «de ce este nevoie»”, mai spune Alfie Kohn.

Alfie Kohn este unul dintre cei mai controversaţi autori ai zilelor noastre pe teme legate de creşterea copiilor şi educaţie. Este autorul a 14 cărţi, dintre acestea patru fiind lansate, până în prezent, şi în România. „Parenting necondiţionat”, „Pedepsiţi prin recompense”, „Mitul copiluluirăsfăţat” şi „Mitul temei pentru acasă”. Kohn a fost numit de revista „Time” „cel mai vehement critic din ţară la adresa ideilor fixe din educaţie legate de note şi teste standard”.

sursa

Andreea Antonescu este însărcinată pentru a doua oară. Prima imagine cu burtica rotunjoară

Andreea Antonescu este însărcinată pentru a doua oară. Artista a publicat prima imagine în care își etalează mândră sarcina și a dezvăluit cine este bărbatul alături de care trăiește o frumoasă poveste de dragoste.

Andreea Antonescu, secretul siluetei de vis! Ce face artista pentru a se  menține în formă la 39 de ani - WOWBiz

„A doua minune din viața mea! Dragii mei, de ceva timp trăiesc o frumoasă poveste alături de Victor Vrînceanu. Astăzi vreau să împart cu voi această bucurie din viețile noastre!

Vă mulțumesc pentru toată susținerea pe care mi-ați oferit-o de-a lungul timpului și tocmai de aceea am ales să aflați direct de la mine prin intermediul paginilor personale de social media! Vă pup, vă iubesc și apreciez în avans toate mesajele și gândurile voastre frumoase!”, a scris Andreea Antonescu pe contul de socializare.

Andreea Antonescu este însărcinată pentru a doua oară. Prima imagine cu burtica de gravidă. „A doua minune din viața mea”

Andreea Antonescu va împlini 40 de ani pe 8 septembrie. Ea este o interpretă și textieră din România care și-a început activitatea în domeniul muzical de la vârsta de șase ani când a început să participe și să câștige premii la concursuri și festivaluri de muzică.

La 12 ani a lansat primul ei album, „Din vina ta”, cu 10 piese scrise de Adrian Ordean. Succesul și adorația publicului au venit împreună cu lansarea trupei Andre, alături de Andreea Bălan.

Andreea Bălan a spus adevărul despre relaţia cu Andreea Antonescu | DCNews

Ce familie frumoasă! Actorii Olesea Sveclă și Anatol Durbală au sărbătorit ziua de naștere a fiului lor: ,,Dragomir înseamnă dragoste și pace”

În familia actorilor Olesea Sveclă și Anatol Durbală a fost ieri sărbătoare. Acum trei ani, cuplul și-a întâmpinat pe lume fiul, părinții au marcat evenimentul printr-o ședință foto care le-a creat emoții și amintiri prețioase. După ce au distribuit câteva poze pe conturile de socializare, mesajele de apreciere au început să vină necontenit. Părinții fericiți reușesc de fiecare dată să cucerească inimile internauților cu familia lor adorabilă.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, copil, persoane stând jos, persoane în picioare şi interior

Anatol Durbală, tată mândru de fată și băiat, a publicat un mesaj în care emoțiile i se citesc printre rânduri și cuvinte:

,,Prieteni, vă mulțumim din suflet tuturor celor care ați trimis un gând bun în direcția noastră astăzi! Mulțumim pentru urări la adresa băiatului nostru Dragomir, care a împlinit astăzi tocmai 3 ani. Vârstă de luat în seamă deja, nu?… 🙂DRAGOMIR înseamnă: DRAGOSTE și PACE! Vă dorim, așijderea, dragoste și pace, sănătate și belșug, noroc și succes.

Să trăiască sănătoși și Fericiți toți copiii!”, a transmis Anatol Durbală.

Actorul i-a mulțumit fotografului Lidia Donici pentru momentele memorabile. ,,Este incredibil câtă inimă și suflet se poate unge pe o fotografie! Sunteți un om minunat! Vă mulțumim mult pentru aceste fotografii superbe, pentru timpul și nervii pierduți cu noi azi, pentru delicatețea și cumsecădenia să nu “arătați” asta”.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil, stând în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil şi interior
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, copil, persoane în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil, stând în picioare, prăjitură şi interior
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil, stând în picioare, prăjitură şi interior
Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, copil, mâncare şi interior

Prietenii virtuali au transmis familiei numeroase mesaje cu urări și gânduri bune!

Nargiz Zakirova, în vârstă de 51 de ani, este însărcinată cu al patrulea copil

Interpreta Nargiz Zakirova, de origine uzbecă, a dezvăluit că va deveni din nou mamă. Artista a publicat o poză în care se observă silueta ei deja modificată. Nargiz s-a mutat în Uzbekistan împreună cu soțul ei, care este cu 12 ani mai tânăr decât ea. Bărbatul și-a pus ușor mâna pe burtica vizibil rotunjită a artistei.

Наргиз ждет ребенка

„Să fie!”, a comentat succint Nargiz. Interpreta așteaptă un copil, care pentru ea va fi al patrulea la număr. Fanii i-au transmis numeroase mesaje și urări de încurajare.

Nargiz și-a jucat recent nunta cu Anton Lovyagin. Vedeta are o fiică, Sabina, din relația cu Ruslan Sharipov, dar și un fiu, Auel, din căsătoria cu Yernur Kanaibekov. De la al treilea soț, muzicianul american Philip Balzano, cântăreața a născut o fiică, Leila. Fiica cea mare a vedetei a devenit deja mamă de două ori.

Artista va deveni mamă pentru a patra oară. Nargiz a vorbit negativ despre politica rusă. Drept urmare, ea a primit o interdicție de intrare în Rusia pentru o perioadă de 50 de ani.

Артистка станет мамой в четвертый раз

Intervenţie chirurgicală inedită la Chişinău! Medici din trei ţări au operat cu succes un copil cu scolioză gravă
Articolul anterior
Pui înăbușit cu sos de lămâie și ciuperci
Articolul următor