Eziţi asupra operaţiei de polipi pentru copil chiar dacă are indicaţie? Medicii te avertizează asupra unor riscuri privind amânarea intervenţiei.
Nu risca. Pe lângă infecţiile frecvente în zona ORL sau rinita persistentă, copilul îşi poate pierde gustul şi mirosul din cazuza polipilor. Mai mult, poate avea dificultăţi în vorbire, care trebuie corectate cu un logoped.
Operaţia de polipi nu este o operaţie de urgenta, ci trebuie facută în momentul în care copilul este bolnav“, spune dr. Elena Dan, medic primar pediatru.
75% dintre îmbolnavirile copilariei sunt reprezentate de infecţiile respiratorii, iar multe dintre acestea apar în contextul obstrucţiilor nazale. Dintre micuţii care se confruntă cu ele, 5% au polipi, adică formaţiuni benigne. În aceste situaţii, medicii recomandă operaţia urmată de tratament imunologic şi alergologic, deoarece polipii conduc la întârziere în dezvoltare.
Respiraţia imposibilă pe nas şi adoptarea respiraţiei pe gură la copii duce la malformaţii, se dezvoltă greşit tot masivul facial şi apar probleme de dentiţie şi fonaţie“, susţine dr. Sorin Cadar, medic primar ORL.
Cu alte cuvinte, copilul riscă să nu vorbească bine şi, în acelaşi timp, poate dezvolta probleme de masticaţie. Polipii apar în general după vârsta de 9 ani şi dacă nu se extirpă până în adolescenţă, copilul îşi poate pierde inclusiv capacitatea de a simţi anumite gusturi.
Atenţie însă! Nu întotdeauna afecţiunile din sfera ORL apar din cauza polipilor. Uneori este vorba despre vegetaţiile adenoide suprainflamate, cea mai frecventă cauză de obstrucţie nazală în cazul copiilor până în 7 ani.
Avem două boli diferite care se manifestă la fel. Atunci, este măestria medicului să facă diagnostic diferenţial. Dacă este polipoză, tratamentul este chirurgical. Dacă este adenoidită hipertrofică, tratamentul este medicamentos. Scoţând amigdalele de la nivelul nazal, cele de la nivelul gâtului vor trebui să preia sarcina celor nazale, astfel încât se vor mări în volum şi încep astfel problemele la nivelul gâtului“, completează dr. Sorin Cadar, medic primar ORL.
Vegetaţiile adenoide reprezintă de fapt “a treia amigdală” (amigdala faringiana), situată în spatele nasului, cu rol în stimularea imunitîţii organismului. Aşa că este utilă şi a doua părere înainte de operaţie.
Dacă un copil are un sindrom alergic, o sensibilitate alergică, şi îi sunt scoase vegetaţiile adenoide, acel copil se va îmbolnăvi de astm bronşic“, este de părere dr. Sorin Cadar, medic primar ORL.
Aşadar, în cazul unui copil alergic, confundarea polipilor cu amigdala faringiană poate duce la o afecţiune care durează toată viaţa.