Workshop la Mednews: Să primești concomitent răspunsuri de la un ginecolog și un psiholog este o oportunitate unică

Organismul feminin este foarte complex, iar primii pași în explorarea lui se fac în adolescență – perioada de trecere de la copilărie la maturitate. Poate cel mai important eveniment în viața unei fete este prima experiență sexuală. Chiar dacă îi dă răspuns la multe întrebări despre propriul corp, acest eveniment trezește și multe alte semne de întrebare. Pentru a-i ajuta pe părinți să înțeleagă frământările fiicelor,  să le răspundă corect la toate nedumeririle lor, să le ajute să treacă prin această experiență delicată nu doar în calitate de mamă și tată, dar și ca prieteni, MedNews și CICS a organizat primul eveniment de acest fel cu participarea ginecologului Diana Văluță și psihologul-consilier, Irina Novac. În cele ce urmează, citiți primul interviu cu expertul MedNews, medicul ginecolog, coordonatorul Programului Național de Screening Cervical,  Diana Valuță despre Evenimentul pentru părinți de fete. Provocare pentru părinți – prima experiență sexuală a fetelor, organizat de MedNews și CICS.

separator
11714962_816030125182570_1907194796_o

MedNews: Care sunt realizările dvs. cu care vă mândriți cel mai mult?

Diana Valuța: Prietenii și familia mea. Nu este doar un răspuns standard. Prietenii buni, anturajul în general sunt dovada că le este plăcut să petreacă timpul cu tine, să comunice, să învețe de la tine sau să te ajute când ai nevoie. În același timp, este o muncă și o responsabilitate mare să menții mereu acești oameni în jurul tău (apropo, se referă și la membrii familiei), depui un efort ca să comunici corect cu ei, să le fii de ajutor… Respectiv, când ești înconjurat de prieteni buni, ai mereu la cine apela în momente dificile sau să împarți bucuria. Având familie și prieteni, ești un om împlinit. Asta e cea mai mare realizare personală.

De ce ați acceptat să fiți speaker la un workshop cu o temă atât de delicată? Cât de importantă e?

Pentru că am un principiu de care mă conduc în viață: să fiu implicată mereu în activități noi, deseori provocătoare, care mă fac să lucrez asupra dezvoltării personale și profesionale. Când ești un specialist cu un stagiu de 20 de ani și cunoști foarte bine toate lucrurile din domeniu, riști să fii răpus de lene și să faci doar ceea ce îți iese cel mai bine, să începi să selectezi numai lucrurile ușoare. Lucrezi după un șablon, fără a te gândi mult la ceea ce faci. Așa procedează mulți dintre colegii mei când prescriu a mia oră același tratament sau oferă aceeași recomandare, fără să gândească că în fața lui la moment se află un om, un pacient nou, nu o boala cunoscută. Eu mă strădui să-mi creez situații dificile, să nu mă lenevesc, să citesc mult, să comunic cu oameni noi, să învăț de la ei și, în rezultat, să înțeleg lumea. Pentru a mă depăși și a mă dezvolta și mai mult, am acceptat și munca birocratică la CNAM unde promovez și coordonez Programul Național de Screening Cervical din Republica Moldova.

Workshop-ul este o provocare și se încadrează în limita competențelor mele profesionale pe care le-am acumulat și doresc foarte mult să le împărtășesc cu participanții.

Ce așteptări aveți de la acest eveniment?

Cele mai bune. Cel mai mult vreau să reușim să predispunem oaspeții noștri la o discuție sinceră, să aflam despre toate îngrijorările, problemele și întrebările pe care le au ei. Este foarte important să creăm o legătură profesionistă „ginecolog-psiholog” pentru a ajuta părinții și să o facem bine. Acesta ar trebuie să devină punctul culminant al proiectului nostru. Oportunitatea părinților de a primi un răspuns la unele dintre cele mai sensibile întrebări concomitent de la un ginecolog și un psiholog va fi apreciată ca ceva unic.

11714279_816030078515908_793981154_n

Ce momente sunteți gata să împărtășiți cu părinții de fete veniți la eveniment?

Vreau să fiu suficient de deschisă, dar să păstrez imaginea de medic profesionist. Nu sunt dispusă să cochetez! Pentru mine contează să fiu apreciată corect.

De ce părinții ar trebui să vină la discuția noastră și cu ce vor pleca de acolo?

Momentan, în țara noastră și în sistemul nostru de sănătate sunt foarte puține evenimente de acest gen. Medicina din Moldova încă nu are implantate integral ofertele calitative de consiliere pentru adolescente și părinți. Doar Centrele prietenoase tinerilor prestează servicii asemănătoare, dar nu știu cât de mult le reușește să păstreze intimitatea și sinceritatea în timpul consilierilor, cât timp au la dispoziție și dacă fac asemenea discuții în grup. Important este să fortificăm interesul societății față de aceste subiecte și prin aceasta să creăm un mediu cât mai sigur pentru copii noștri.

Felicia Nedzelschi, MedNews

Pentru mai multe detalii, accesați mednews.md!

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Laura Cosoi își părăsește iubitul înainte de nuntă?
Articolul anterior
Cât de des îmi pot vedea copilul după divorț?
Articolul următor