Din 1 iunie, nou-născuții ar putea primi cadou ,,cutia bebelușului”. Ce va include setul?

Copiii care se vor naște în Republica Moldova, începând cu 1 iunie 2018 ar putea primi cadou „cutia bebelușului”. Acest lucru îl prevede o hotărâre elaborată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale „cu privire la aprobarea regulamentului privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor” care a fost supusă dezbaterii publice. Prin această acțiune, statul și propune să „sporească natalitatea” și nașterea „copiilor sănătoși”.

separator

Potrivit proiectului, bunurile incluse în set vor fi de producție autohtonă, cu imprimeu în stil național. Culorile pieselor vor fi neutre, potrivite pentru fete și băieți. Setul ar urma să fie oferit gratuit mamelor după naștere, prin completarea unui formular la care se va anexa copia actului de identitate a beneficiarului și a certificatului medical constatator al nașterii. Setul va fi oferit prin intermediul instituțiilor medico-sanitare publice și private care oferă servicii perintale.

Setul va include următoarele bunuri:

1) body – 1 unitate
2) pantalon – 1 unitate
3) maletă – 1 unitate
4) căciulă – 1 unitate
5) ciorapi – 1 pereche
6) baveta – 1 unitate
7) păturică – 1 unitate
8) set lengerie pat pentru copii – 1 unitate
9) set cosmetice pentru copii bebeluş: șampon-spumă, cremă sub scutec, ulei – 1 unitate
10) șervețele umede – 1 unitate
11) jucărie – 1 unitate
12) cutie – 1 unitate.

Implementarea acțiunii ar urma să fie implementată începând cu 1 iunie 2018. Nu se cunoște însă care va fi bugetul alocat pentru acesta.

Autoritățile de la Chișinău au preluat această practică de la statele care deja au implementate proiecte identice. Spre exemplu, Finlanda oferă începând cu anul 1949 pachete/cutii de maternitate cu articole necesare pentru nou-născut. Modelul finlandez a fost preluat și de Statele Unite ale Americii, fiind oferite părinților un tip de cutii pentru a încuraja obiceiurile de somn în condiții de sigurață. Cutia robustă și portabilă, include, de asemenea, elemente esențiale care ajută familiile să ofere copilului un început bun. Argentina a lansat acțiunea „Qunita”, prin care au fost oferite 144 mii pătucuri și genți cu strictul necesare pentru nou-născuți.

sursa: www.tv8.md

Violența obstetricală e tot o violență!

Sarcina și nașterea ar trebui să fie o perioadă cu amintiri frumoase pentru fiecare femeie. Dar, pentru multe femei aceasta poate fi însoțită de momente de suferință, umilire și traumă. Violența obstetricală, sau umilirea femeilor în maternități, este un fenomen încă întâlnit în multe regiuni ale lumii. Violența obstetrică poate lua diverse forme, printre care refuzarea îngrijirii, ignorarea nevoilor și durerilor femeilor, abuzul verbal, violența fizică, comportamentul dezumanizat și nepoliticos.

La nivel mondial, data de 25 noiembrie este dedicată conștientizării abuzurilor din maternități. La fiecare 25 noiembrie (ziua împotriva violenței față de femei), se încearcă prin intermediul campaniei ca vocea femeilor umilite în timpul nașterilor să fie auzită.

Câteva femei au mărturisit cum s-a manifestat violența obstetricală în cazul lor:

,,Închide gura! Nu mai urla și nu împinge! Știai ce făceai când făceai sex, iar acum vezi rezultatul?”

,,Lasă că ți-a fost și bine!”

,,Spune mulțumesc că ești vie și tu, și copilul”

,,Ți-a plăcut când l-ai făcut, acum taci și îndură!”

,,Nu ești prima care naște, stai și rabdă”

,,Ce urli în gura mare, te aude toată maternitatea”

,,Și ce dacă te doare, trebuia să te gândești la asta 9 luni în urmă”

,,Naște mai repede, că n-am timp”

Primul pas către stoparea practicilor abuzive și denigrante la naștere este informarea!

Fiica lui Bill Gates este însărcinată. Tânăra a publicat primele imagine cu burtica de gravidă

Jennifer Gates, fiica miliardarului american este însărcinată cu primul ei copil. În vârstă de 26 de ani, Jennifer este căsătorită cu Nayel, în vârstă de 31 de ani, iar peste câteva luni vor deveni părinți. Tânăra a postat prima imagine cu burtica de gravidă.

Jennifer Gates este însărcinată. Fiica lui Bill Gates a publicat prima imagine cu burtica de gravidă

Aceasta poartă o rochie lungă de mătase, care i-a scos în evidență burtica de gravidă. În aceeași poză apare și soțul ei, iar cei doi zâmbesc în timp ce erau îmbrățișați.

jennifer gates insarcinata

Jennifer a mai postat o poză în care apare singură, în timp ce își ținea mâna pe burtă. Melinda Gates, fosta soție lui Bill Gates a comentat la imaginile postat de fiica sa. „Nu aș putea fi mai încântată să-l cunosc pe acest micuț și să văd cum deveniți părinți’. 

jennifer gates

Acesta nu este primul nepot pe care Bill și Melinda îl au. Cei doi au divorțat anul trecut, după 27 de ani de căsnicie.

Jennifer Gates, fiica cea mare a miliardarului Bill Gates, confondatorul Microsoft, s-a căsătorit cu Nayel Nassar, un jocheu egiptean. Nunta a avut loc anul trecut, iar atât Bill Gates, cât și Mellinda Gates au participat la marele eveniment. Nunta celor doi îndrăgostiți a costat 2 milioande dolari.

Jennifer Gates a absolvit facultatea în cadrul Universității Standford, în 2018. Aceasta a obținut o diplomă în bilogie umană, după care a luat un an pauză. Ulterior, a urmat cursurile facultății de medicină. Fiica lui Bill Gates a făcut echitație încă de la vârsta de 6 ani.

jennifer si sotul ei
jennifer gravida

Gabriela Damir și soțul ei, Roman Burlaca, într-o ședință foto emoționantă înainte de nașterea fiului

Gabriela Damir și Roman Burlaca trăiesc una dintre cele mai palpitante etape din viața de cuplu. Tinerii îndrăgostiți urmează în curând să devină părinți pentru prima oară și au decis să imortalizeze clipele printr-o ședință foto la care au participat în doi. Fericit și emoționat, viitorul tătic își susține protector aleasa.

Emoțiile sunt intense în așteptarea bebelușului. Vitoarea mămică este dovada că în perioada sarcinii, femeia poate fi deosebit de elegantă și plină de senzualitate.

Cele mai fashion ținute au adus primăvara la „Mall of Fame”!
Articolul anterior
Noua colecție Promesse by Sanda întruchipează feminitatea, noblețea și rafinamentul
Articolul următor