Bebelușul tău are nevoie de proteine: începe, fără griji, introducerea cărniței în dietă!

O alimentație sănătoasă și adecvată necesităților organismului este cheia asigurării unei creșteri și dezvoltări armonioase, atât somatice, cât și emoționale. Alimentația diversificată este cea care susține dezvoltarea echilibrată a bebelușului, iar aceasta trebuie să includă, în mod obligatoriu, și proteine de origine animală – astfel valoarea nutrițională a dietei devine una completă!

separator

Compania Nestlé® are grijă de sănătatea micuțului tău oferind produse din carne, într-o formă convenabilă și gustoasă, ce completează dieta bebelușului care începe să consume și alimente solide.

În procesul de producție, compania selectează cu atenție loturi proaspete de carne congelată de la furnizori ce sugerează încredere deja de mai mulți ani.

Gerber® Piure de carne de ,,Iepure” este ideal pentru primele mese de introducere a cărniței în dieta bebelușilor. Pireul are o textură și o consistență delicată și fină, fiind totodată un produs hipoalergenic.

Carnea de iepure este foarte ușor de digerat și în același timp este bogată în proteine, ceea ce susține organismul bebelușului în timpul perioadelor active de creștere.

Carnea de iepure conține o varietate de minerale, vitaminele grupului B și vitamina PP. În plus, gustul delicat și consistența omogenizată a piureului din carne de iepure sunt preferate de către bebeluși la primele etape de introducere a cărnii în alimentatie.

Gerber® Piure de carne de ,,Vițel” este potrivit pentru a obișnui bebelușul cu introducerea în dietă a alimentelor solide, dat fiind faptul că aceasta este bine absorbită, iar textura fină a piureului ajută copilul să se obișnuiască rapid cu noul produs.

Carnea de vițel este bogată în proteine de înaltă calitate și, în același timp, are un conținut scăzut de grăsimi, aceasta fiind considerată una dintre cele mai bune surse de fier, care, în combinație cu vitamina B12, ajută la menținerea echilibrului de fier în organism și susține procesul de formare a elementelor sângelui.

Piureul din carne de vițel are un conținut ridicat de carne (62%) și ingrediente organice, având o formulă pură, fără OMG, sare și mirodenii.

Gerber® Piure de carne de ,,Vită” este o alegere excelentă pentru a începe introducerea produselor din carne în alimentația bebelușului. Piureul are o textură delicată, care este perfectă pentru copiii cu vârsta de peste șase luni. Carnea de vită conține un întreg complex de vitamine și minerale, necesare dezvoltării corespunzătoare a mușchilor și țesuturilor, organelor de vedere și a sistemului osos.

Vitaminel grupului B, conținute din abundență în carnea de vită, joacă un rol important pentru procesele metabolice ale organismului bebelușului aflat în creștere. În plus, carnea de vită este o sursă valoroasă de fier, necesar pentru o creștere sănătoasă și o dezvoltare armonioasă.

Gerber® are grijă de calitatea superioară a produselor. Compoziția pireurilor de carne include 62% carne, 32% apă, precum și unt și amidon de origine organică, fără sare, mirodenii și OMG-uri.

Textura omogenizată a pireului promovează trecerea confortabilă a bebelușului la hrănirea cu alimente solide.

Gerber® Piure de carne de ,,Curcan” conține proteine de înaltă calitate, este hipoalergenic și conferă o bună digerabilitate. În plus, nu conține grăsimi, iar amidonul și uleiul din piureurile Gerber® sunt de origine organică. Datorită adăugării minime a amidonului, piureul obținut are o consistență delicată, nici prea lichidă, nici prea densă, ceea ce este perfect pentru a începe introducerea alimentelor pe bază de carne în meniul bebelușilor.

Gerber® Piure de carne de ,,Pui” extinde gama de gusturi în alimentația bebelușului. Secretul produsului este consistența acestuia, nici prea lichidă, dar nici prea densă, respectând proporțiile și ingredientele naturale din formula Gerber®.

Piureul de carne de pui conține 60% carne, 34% apă, precum și ingrediente de origine organică: amidon și ulei de rapiță. Rețetele sunt elaborate cu grijă, fără adaosuri în exces, fără sare, OMG-uri, conservanți și coloranți.

Carnea de pui este considerată una dietetică, deoarece conține foarte puține grăsimi, având un conținut ridicat de proteine, cel mai important material de construcție a țesuturilor organismului. Aminoacizii esențiali, în special histidina, au o importanță deosebită în creșterea și formarea țesuturilor. Trebuie știut că aceste substanțe pot fi aportate doar din produsele de origine animală, iar carnea păsărilor de curte conține aminoacizi esențiali într-o formă ușor digerabilă.

Piureul din carne de pui conține vitaminele A și E, precum și toate vitaminele grupului B, inclusiv acid folic (B9), necesar pentru formarea creierului, dar și vitamina B12, care se conține doar în produsele de origine animală.

Numărul minorelor și adolescentelor din Moldova care devin mame, de trei ori mai mare decât media europeană

În ultimii zece ani, numărul mamelor adolescente a scăzut în R. Moldova de la 50 până la 27 de nașteri la 1.000 de fete de 15-19 ani, dar este, totuși, aproape de trei ori peste media europeană de zece cazuri.

Bacău, în topul județelor cu cele mai multe mame minore - DeBACAU

Lipsa educației sexuale în școală și în familie este cauza principală, spun experții, transmite moldova.europalibera.org.

Ana (n.r. – nume schimbat) are 17 ani și de jumătate de an este mamă de băiat. Absolvea clasa a IX-a când a aflat că este însărcinată. Fata se afla atunci într-un centru de plasament temporar, după ce tatăl ei a murit, iar mama a ajuns după gratii.

„Mă vedeam cu un băiat de aproximativ jumătate de an și, după primul examen din clasa a IX-a, am aflat că sunt însărcinată. Pe de o parte, mă temeam, pentru că am vrut să termin școala. Pe de alta, parcă voiam un copil. Gândurile mele erau la școală și la ce va spune mama, dar am luat decizia să-l păstrez. M-am gândit că îmi va fi greu, dar că mă voi descurca și așa și este”, povestește tânăra.

Tatăl copilului este și el adolescent. „Suntem de aceeași vârstă, dar nu eram în aceeași clasă. El a acceptat copilul, dar în acest moment noi nu mai suntem împreună. Ne descurcăm și fără el. El mă sună, vizitează copilul, suntem ca doi prieteni. El a terminat școala și vrea să se angajeze. I-am zis că, dacă va dori, poate să ne ajute, eu nu îi voi cere nimic”, afirmă tânăra.

„Dacă este, trebuie să-l iubești și să ai grijă de el”

Ana susține că părinții nu au vorbit cu ea niciodată despre relațiile sexuale, dar știa anumite lucruri de la școală. „Ni s-a spus că, dacă avem relații sexuale, să ne protejăm. La acel moment, nu am reușit, dar… O să-i vorbesc copilului despre asta”, spune ea.

Adolescenta își dorește să-i ofere bebelușului ei toată dragostea de care ea nu a avut parte. „Da, poate este prea devreme, dar, în același timp, sunt bucuroasă, pentru că, dacă o să vreau să mai fac copii, o să pot să o fac. Mulți spun că este greu, dar ori acum, ori mai târziu, tot treci prin asta. Da, eu nu sunt pe picioarele mele, dar mă bucur de aceste momente. Dacă este, trebuie să îl iubești și să ai grijă de el”, spune fata.

Ana și băiețelul ei stau de jumătate de an la centrul de plasament temporar din Chișinău al misiunii sociale „Diaconia”, care găzduiește cuplurile mamă-copil aflate în situații critice. Aici femeile sunt învățate să aibă grijă de copii și sunt ajute să se integreze în societate.

„Ana își dorește să urmeze cursuri de cofetar sau de bucătar, iar noi o vom ajuta. De asemenea, copilul va merge la creșa noastră atunci când ea va învăța și va începe să lucreze”, spune Tatiana Negru, manager de proiect în cadrul programului „În brațele mamei”.

„Discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale cu un an”

Proiectul Strategiei națională de sănătate „Sănătatea 2030”, elaborat de ministerul de profil, arată că, în ultimii ani, R. Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea numărului de nașteri la fetele de 15-19 ani, dar acest nivel este de trei ori mai mare decât media europeană și prezintă o provocare pentru sănătatea populației.

Directoarea Centrului de resurse în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, Galina Leșco, spune că principala cauză este lipsa educației de calitate și, în special, a celei sexuale.

„Este demonstrat că e nevoie de două elemente-cheie pentru un nivel controlat al sarcinilor la adolescente. Asta înseamnă lecții de educație sexuală complexe în programa școlară și abordarea acestor teme în familie, dar și accesul la servicii prietenoase tinerilor. În țările unde aceste programe există, nivelul de nașteri la adolescente este sub 10, adică sub media europeană ”, explică specialista.

În R. Moldova au existat mai multe încercări de a introduce disciplina de educație sexuală în școli, dar toate s-au ciocnit cu un val de opoziție în societate.

„Multă lume confundă programele de educație sexuală cu stimularea activității sexuale precoce. De fapt, cercetările arată că discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale în mediu cu un an”, argumentează Leșco.

Potrivit ei, peste 80% din adolescentele care nasc provin din mediul rural.

„Avem nevoie de programe pentru adolescenți și tineri, în special, pentru cei din mediul rural, pentru fete și băieți. Sarcinile apar acolo unde nu există educație de calitate, în general, și nu există servicii de planificare a familiei. Cu cât fata este mai educată, cu atât ea își poate controla viața”, a mai spus Galina Leșco.

1 iunie – zi liberă în Republica Moldova. Proiectul de lege a fost votat astăzi de Parlament

Ziua ocrotirii copilului, marcată pe 1 iunie, va fi zi de sărbătoare nelucrătoare. Deputații Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Marina Morozova, Artemie Cătănoi, Gheorghe Ichim și Boris Popa, au înaintat o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii. Proiectul de lege a fost aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 22 iunie, în două lecturi, cu votul a 70 de deputați.

1 Iunie, Ziua Copilului. Idei de activități distractive pentru copii

„Prin implementarea modificărilor operate în legislație vom oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie”, a argumentat unul din autorii proiectului, Artemie Cătănoi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Marina Cârnaț, despre sexul bebelușului din burtică: ,,Am vrut gemeni de data aceasta”

Marina Cârnaț este în așteptarea celui de-al nouălea copil. Sarcina bloggeriței pare să fie una ușoară, după cum se poate vedea din postările și imaginile publicate de tânăra mămică pe rețelele de socializare.

Până în acest moment, soții nu au dezvăluit sexul bebelușului din burtică și spun că vor afla secretul doar în momentul nașterii. Ce explicație și motivație au adus?

„De ce ținem în secret sexul bebelușului?

În primul rând, având și fete si baieti nu mi-a venit deloc dorința concretă că vreau următorul sa fie unul sau altul. Foarte sincer vă spun, că am vrut gemeni de data aceasta, dar nu conta ce vor fi! 😊

Apoi, de la sarcina a 7, doar mă rugam în continuu ca bebelușul să fie sănătos! E tot ce contează!

Foarte multe femei mai în vârstă decât mine mă încurajează și apreciază că nu divulg sexul copilului, astfel accentul publicului e pe aceea ca părinții să fie recunoscători pentru oricine și să se bucure de acest dar.

Reacțiile celor din jur sunt diferite, cineva dorește să am fată, altcineva – băiat. Și să nu mă simt intimidată de dorința cuiva, am văzut că mă voi simți mai confortabil dacă nu voi spune ce așteptam.

Evenimentul nașterii e mult mai prețios decât aflarea sexului copilului. Eu am aflat la 14-15 săptămâni, dar nasterea e mult mai târziu…orice i se poate întâmpla oricui… De aceea, am considera că anume după nastere vom descoperi secretul, exact cum am făcut și cu Mia”, a explicat Marina Cârnaț, pe pagina sa de Instagram.

Marina și Teodor Cârnaț au împreună 8 copii.

„Moldova Fashion Days Main Catwalk” într-un stil absolut nou, cu detalii minimaliste. Vezi colecțiile designerilor
Articolul anterior
Decis! Şoferii prinşi băuţi la volanul maşinii nu vor mai avea dreptul să conducă mijloace de transport
Articolul următor