Dorina Cojocaru-Filipschi, despre experiența nașterii: ,,Venirea pe lume a lui Hector ,,a resetat” fiecare centimetru din mintea și corpul meu”!

Pentru orice mamă, nașterea bebelușului este un moment plin de emoție, aşteptat cu îngrijorare dar şi cu bucurie pentru că foarte multe lucruri se schimbă și sentimentele care apar în viața părinților sunt fără egal. La aproape 6 luni de când a devenit pentru prima oară mamă, Dorina Cojocaru-Filipschi, jurnalista și directoarea Școlii de Televiziune din Moldova, își aduce aminte cu drag de prima întâlnire cu Hector! Tânăra mămică ne-a dezvăluit, în exclusivitate, detalii despre experiența nașterii – un moment unic pentru orice mamă, cu lacrimi, bucrurie, griji, temeri și vise mari.

separator

,,Sentimentele și instictele de mamă mi s-au activat, cred, încă înaintea apariției lui Hector – un rezultat al vârstei coapte la care a ajuns în viața mea, al relației pline cu nepoții mei, și poate a domeniului în care activez , alături de copiii de la Școala de Televiziune. Cu toate astea, nu pot nega faptul că sarcina, nașterea și marea întâlnire cu fiul meu ,,au resetat” fiecare centimentru din mine, făcându-mă mai intensă în tot ce înseamnă bucurie, tristețe, putere, neputință, frică sau speranță. Un copil este de o potrivă zâmbet și lacrimă, frică și curaj, început și sfârșit. Iar copilul meu pentru mine este reflectarea zâmbetului și a lacrimii fiecărui copil din această lume”, ne dezvăluie jurnalista Dorina Cojocaru.

În timpul sarcinii, Dorina Cojocaru a stabilit un record pe care puține mame s-ar încumeta să îl realizeze. Viitoarea mămică ,,a lăsat deoparte” micile probleme de sarcină și a călătorit pe trei continente alături de soțul ei, Alex Filipschi.

,,Nu am avut o sarcină tocmai ușoară, dar nici nu am luat prea în serios complicațiile care pot apărea în urma unui regim extrem de activ cum ar fi călătorile spre trei continente, sau proiectele ce ar fi putut zăbovi, dar le-am setat pe verde fără excepție. Am mizat pe intuiție, pe încrederea medicului în glasul meu lăuntric și paza Domnului în toate”, ne spune jurnalista.

Atunci când vine vorba despre experiența nașterii, un moment delicat și plin de responsabilitate, probabil că mulți dintre părinți ar spune că planurile de acasă nu le-au coincis cu cele din spital. Ei bine deși s-a mizat mult pentru o naștere naturală, bebelușul ,,a ales” să vine pe lume ajutat de către medic.

,,Am fost programată pentru o naștere naturală, însă travaliul a culminat cu o cezariană inevitabilă, care mi-a amânat cu două ore întâlnirea cu fiul meu. În schimb, i-a dat tatălui posibilitatea să rămână în intimitate cu fiul și să îi comunice într-un extaz de emoții tot ce poate simți un tată în pragul celei mai responsabile sarcini din viața lui”.

Prima întâlnire cu Hector a fost atât de înduioșătoare, încât dezvăluirile mamei ne-au emoționat simțitor char și pe noi.

,,I-am găsit în lacrimi pe amândoi, în emoții ce nu au tremen de valabilitate nici măcar în amintiri, iar prima noastră noapte în trei a fost cel mai intens moment trăit de mine vreodată, nu știu să-l descriu și nici nu vreau să insist, cert este faptul că teremnul de NOI, abia atunci și-a atins majoratul. În contextul acesta, aș vrea să spulber mitul femeilor care se conving că își doresc un copil pentru ele, și cumva se amăgesc naiv, că momentul poate fi plin fără prezența tatălui, o mână bărbătească pe frunte, un sărut tandru de recunoștință, o privire scăldată într-o emoție ce o întregește pe a ta, într-un moment ca acesta!”.

Despre Hector…

Hector este zglobiu și vesel și te cucerește pur și sincer. Și după cum era de așteptat, a umplut cu o bucurie nemărginită viața părinților și a bunicilor săi. O copilărie împlinită, pe care și-o dorește orice copil, alături de asemenea ființe dragi.

,,Hector e un copil minunat, de altfel ca fiecare copil la vârsta aceasta. E special prin expresia feței, plină de curiozitate, prin felul în care rezonăm atunci când ne jucăm, dialogăm, sau chiar și atunci când alegem să tăcem împreună. Hector adoră muzica, cerul, iarba și apa. Pe 21 mai, împlinim 6 luni și, practic, mama poate respira un pic mai ușurată, pentru că a reușit să-l mențină sănătos și activ, pe parcursul uneia dintre cele mai importante perioade în dezvoltarea sa”.

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Tone de cuburi de gheață au fost retrase din magazine. Erau contaminate cu bacterii periculoase!
Articolul anterior
În premieră la Chișinău! Zeci de gurmanzi au venit la show-ul culinar al renumitului bucătar BBC, Alan Coxon, la standul Kaufland
Articolul următor