A dormi sau nu în același pat cu copilul tău?

Dacă ești părintele care doarme noaptea împreună cu copilul, poate că ai auzit părerile diferite şi uneori contradictorii referitoare la această practică. Dacă unii critică ideea de a dormi cu copilul în acelaşi pat, alţii nu văd nici o problemă în asta. Mai jos, psihoterapeutul din România Petruța Gheorghe ne oferă soluțiile ideale.

separator

De multe ori părinți au dificultăți în a se separa, în general. Ca tot omul, în fața unei potențiale separări, ne angoasăm, ne neliniștim. O separare înseamnă să schimbi ceva vechi, care indiferent dacă este bun sau rău este cunoscut și să primim în viața noastră acel ceva nou despre care nu știm dacă este bun sau periculos. Vedeți? Experiențele trecute ne setează un anumit pattern de reacție, ca o memorie implicită și, funcție de cât de periculos am trăit separările, vom simți o neliniște mai mare sau mai mică, tolerabilă sau intolerabilă. A te separa nu-i treabă ușoară… De exemplu, când apare un bebeluș, mai ales primul, ne confruntăm cu o separare; ne separăm de statutul de adult liber, cu responsabilități limitate și înțelegem, uneori dureros, că deciziile noatre viitoare vor trebui să țină cont de existența altcuiva. Cu alte cuvinte, iubim copiii dar detestăm responsabilitatea – așa cum obișnuiesc să spun părinților neliniștiți. Chiar dacă sună neobișnuit este natural să „detestăm” responsabilitățile, asta nu înseamnă că le refuzăm, că nu le asumăm, dar ne ajută să conștientizăm faptul că este opusul plăcerii. De cele mai multe ori părinții se simt vinovați de frustrările pricinuite de copil, au senzația că nu sunt părinți buni dacă se simt obosiți și frustrați de consumul de timp și energie pe care-l presupune creșterea unui copil, mai ales în primii ani de viață. Vinovăția neconștientizată, negândită, va determina o anumită ambivalență în raport cu copilul iar acest lucru este deseori reflectat in dificultatea părinților de a înțărca copilul, de a-l muta în patul și camera lui… ca și cum l-ar abandona… 

În alte cazuri, părinți se vor refugia în acest „dormit cu copilul” pentru a păstra o anumită distanță în cuplu sau pentru a amâna o revizuire a relației de cuplu. Copiii pot dormi singuri și pot gestiona aceasta separare în măsura în care și părinții își pot elabora motivele mai puțin conștiente pentru care au nevoie de acest lucru. Probabil că o întrebare bună ar fi: „Oare de ce am nevoie să dorm cu copilul?” După ce treceți de răspunsul standard – „Nu doarme singur” – veți găsi poate câteva răspunsuri care să vă ajute. Poate fi util să discutați aceste aspecte măcar în câteva ședințe de consiliere cu terapeuți formați în psihoterapia copilului.

Copilul este un membru al familiei – evident – dar nu poate fi un membru al cuplului adult. Putem argumenta că unele cupluri sunt separate. Ei bine, cu atât mai mult, este nevoie ca fiecare membru al familiei mononucleare să doarmă în patul și în viața sa. Limitările securizează, copiii au nevoie să ne audă spunând „Nu” pentru că între granițele acestor refuzuri se naște un spațiu de securitate în care se pot dezvolta armonios.

Sursa

Un băieţel de 2 ani a comandat 31 de burgeri, după ce mama lui şi-a uitat telefonul deblocat. A lăsat şi un bacşiş generos

O mamă din Texas a învățat o lecție importantă despre cum să fie mai precaută atunci când vine vorba de telefonul ei mobil, mai ales în preajma băieţelului ei de doar doi ani, Micuţul a profitat de un moment de neatenţie al mamei, aceasta lăsându-şi mobilul deblocat, şi a comandat 31 de burgeri de la McDonald’s.

Barret

Luni, Kelsey Golden, care lucrează în marketing media pentru o școală, se ocupa de anuarul şcolii pe computerul ei, de acasă. Transfera fotografii pe computer când fiul ei, Barret, în vârstă de doi ani, a început să-i tot „fure” telefonul de lângă ea, relatează CNN. Mama a explicat că băieţelul este atras de camera foto a mobilului

„Îi place să se uite la reflexia lui în loc să se joace sau să facă alte lucruri pe telefon”, a explicat femeia. De data aceasta însă Barret nu s-a uitat doar la reflexia lui. „A început să tot apese pe ecran, balansându-l ca și cum brațul lui ar fi fost un roller coaster”

La scurt timp, mama a primit o notificare despre o comandă de mâncare care o anunţa că va dura mai mult decât de obicei, în ciuda faptului că ea nu-şi amintea nici măcar să fi comandat ceva. În plus, pentru copiii săi mai mari, care erau deja la şcoală, femeia pregătise pachete pentru prânz de acasă. Apoi a văzut o maşină parcând în faţa casei.

„A parcat o maşină şi mi-am zis «poftim?». În momentul ăla eram cu Barret pe verandă, ne jucam. M-am dus spre maşină şi am văzut livratorul scoţând o sacoşă McDonald’s uriaşă, după care mi-a spus: «cei 31 de burgeri»”, povesteşte mama.

Iniţial, aceasta a crezut că este doar o greşeală şi că respectiva comandă trebuia să ajungă cu siguranţă la o altă adresă. Adevărul era puţin mai nefericit însă: „În timp ce vorbeam am realizat că Barret se juca cu telefonul meu. M-am întors ca să descopăr că într-adevăr el comandase mâncarea. M-am gândit: «oh, Dumnezeule, chiar a făcut asta». Comanda accidentală a fost și mai deplasată pentru că nimănui din familia noastră nu îi plac burgerii”

Mama a oferit burgeri vecinilor din cartier

Neştiind cum să gestioneze situaţia, Kelsey a postat pe pagina de Facebook a oraşului ei, anunţând că oferă burgeri gratuiţi: „A explodat postarea după ce am anunţat. A venit o femeie, era însărcinată şi îşi dorea 6 burgeri. Pe restul i-am oferit vecinilor”

Comanda totală a ajuns la 91,70 dolari, mai ales că Barret a lăsat şi un bacşiş generos de 25%. Kelsey recunoaşte că nu se aştepta ca povestea ei să devină virală. Vineri, ea şi fiul său au fost invitaţi la McDonald’s unde a avut parte de câteva momente speciale. A întâlnit mascotele companiei, au făcut fotografii împreună şi a primit un Happy Meal.

Mama lui speră că povestea fiului ei să lumineze zilele oamenilor şi să le aducă un zâmbet pe buze.„Sper să răspândească puțin umor într-o lume tristă și întunecată”, a conchis ea.

sursa

Roboțelul care adună jucăriile aruncate prin casă. Invenția unor tineri

Cine este părinte ştie cât de neplacută poate fi senzaţia atunci când calci cu picioarele goale pe o jucărie uitată pe jos. Câţiva elevi din Dej, România, au construit un robot care strânge jucăriile împrăştiate şi le pune la locul lor.

Robotul care adună jucăriile împrăştiate prin casă

Timp de cinci luni, elevii Colegiului Naţional Andrei Mureşanu din Dej l-au gândit, l-au proiectat şi l-au construit pe Star Light, un robot care ar putea deveni cel mai bun prieten al părinţilor. 

Răzvan Muncelean, elev: Star Light este capabil să colecteze diferite obiecte, precum bile şi cuburi, să le înmagazineze într-o cutiuţă, după care să le plaseze pe un suport pe diferite nivele. De asemenea, are un braţ cu care poate plasa elementele în diferite locuri. 

Robotul, care a costat 3.000 de dolari, este controlat cu două telecomenzi cu joystick. Însă, pentru 30 de secunde, maşinăria funcţionează autonom. 

Răzvan Muncelean, elev: Cu ajutorul unei camere web plasate în partea din spate reuşeşte să detecteze unde se află un anumit element şi, în funcţie de poziţia acestuia, decide singur, pe baza unor algoritmi, ce are de făcut. 

Din echipa Vector Robotics fac parte 5 elevi de liceu, două fete şi trei băieţi. 

Vlad Câmpeanu, elev: În acest moment, ştie ca în primele 30 de secunde să detecteze acest pahar şi să plaseze un element pe nivelul corect, să dea jos o răţuşcă din teren şi să parcheze într-o zonă prestabilită. 

Cei cinci inventatori sunt sprijiniţi în proiectul lor de mai mulţi profesori. 

Camelia Chindriş, director Colegiul Naţional Andrei Mureşanu: Sunt profesor de matematică. Şi am hotărât să fiu mentorul lor anul acesta. (…) Am fost tot timpul alături de ei şi i-am susţinut în toate momentele. 

Star Light a participat deja la mai multe concursuri unde a fost premiat. 

Răzvan Muncelean, elev: Am reuşit să obţinem locul întâi la competiţia de la Iaşi şi locul al doilea la Timişoara. 

Elevii speră să participe cu micul lor robot şi la cât mai multe competiţii internaţionale. 

sursa

Numărul nașterilor în Moldova a scăzut cu 29.000 într-un singur an

În Moldova se nasc, pe an ce trece, tot mai puțini copii. Biroul Național de Statistică informează că în anul 2021 numărul născuților a fost de 29.230 persoane, fiind în descreștere cu 1604 copii (sau cu 5,2%) față de anul 2020.

Din numărul copiilor născuți 51,6% au fost băieți, raportul de masculinitate fiind de 106 băieți la 100 fete, transmite unimedia.info.

Potrivit informațiilor prezentate de Biroul Național de Statistică, în anul 2021 ponderea copiilor născuți în cadrul căsătoriei a fost de 81,5% (sau 23.812 copii), iar fiecare al 5-lea copil s-a născut în afara căsătoriei (5.384 persoane sau 18,4%).

Pe medii de reședință numărul născuților-vii în anul de referință în mediul urban a fost mai mic cu 5.554 copii (sau cu 31,9%) față de cel rural. 

Astfel, în localitățile urbane s-au născut 11.838 copii (sau 40,5% din total născuți-vii) în comparație cu mediul rural – 17.392 născuți-vii (constituind 59,5% din total născuți-vii).

Totodată, ponderea născuților-vii de rangul I din total născuți-vii în mediul rural a constituit 32,0%, cu 1,3 p.p. mai mare decât cea din mediul urban (30,7%).

De asemenea, în orașe se observă o proporție mai mică a familiilor cu patru și mai mulți copii, majoritatea copiilor născuți în aceste familii revenind mamelor din mediul rural. Astfel, din totalul celor 2.527 născuți-vii de rangul IV și peste, 77,3% s-au născut în mediul rural.

Un fotbalist turc a murit încercând să apere o moldoveancă agresată pe stradă
Articolul anterior
Video! Cum s-a văzut în Chișinău luna albastră-sângerie
Articolul următor