Drama româncei căreia i-au fost luați copiii de către statul finlandez. La doi ani, încă nu și-a recuperat micuții

Camelia Smicală, doctorița care locuiește în Finlanda și căreia i-au fost luați copiii și duși la orfelinat, este în pericol să fie condamnată la închisoare pentru un eveniment petrecut în urmă cu doi ani.

separator
Camelia Smicală este din Piatra Neamț, a absolvit „Facultatea de Medicină”, specializându-se ulterior în medicina de urgență. Ea a hotărât să plece din țară pentru a se căsători cu un finlandez. A rămas însărcinată și a avut o fetiță. După nașterea acesteia, familia soțului ei le-a batjocorit, Camelia intenționând să se întoarcă înapoi în România. Nu a făcut acest demers, fiind iar însărcinată, relatează qbebe.ro.

Mama povestește că din cauza presiunilor psihice la care a fost supusă pe parcursul sarcinii cu cel de-al doilea copil (Mihai) a născut prematur, la 7 luni, în ianuarie 2006. În timpul cezarienei, i-au fost uitați în uter 10 cm de placentă. A fost în această situație timp de 3 luni, până când a ajuns la o clinică privată, unde i s-a înlăturat restul de placentă.

Camelia a dezvăluit într-un interviu că soțul ei a forțat-o să întrețină relații sexuale imediat după intervenție și că a rămas însărcinată. După confirmarea sarcinii, a fost sfătuită să o întrerupă din cauza stării în care se afla organismul după extragerea restului de placentă de la prima naștere, dar ea a refuzat. A născut cel de-al treilea copil, pe Maria.

Din cauza violenței domestice femeia a decis să divorțeze și să obțină o nouă locuință, cu adresă protejată prin confidențialitate. În anul 2015, din cauza unor suspiciuni legate de faptul că ar vrea să se întoarcă în România, s-a emis un ordin de ridicare a minorilor din casă, în condițiile în care exista un părinte finlandez.

În data de 15 mai 2015, forțele de ordine și autoritățile de protecție socială vin în locuința Cameliei. Ea a povestit că aceștia au fost violenți cu ea, i-au luat copiii și i-au trimis într-un orfelinat. Aceștia au fost luați de acolo de către tatăl lor și s-au întors înapoi în septembrie, după ce s-a descoperit că tatăl era agresiv cu ei.

Camelia și-a recuperat copiii din orfelinat în decembrie 2015 și i-a ținut la ea până în mai 2016, când vor fi duși în orfelinate separate. În iulie 2016 ea îl va vizita pe fiul ei, pe Mihai și a constatat că acesta era pedepsit pentru că își dorea să se întoarcă acasă. Camelia a făcut o dezvăluire în premieră și a povestit cum erau ținuți copiii care se răzvrăteau: erau duși într-o cameră cu ciment pe jos, cu ușă metalică, fără niciun fel de mobilier. Mihai i-a povestit prin ce trecea acolo și despre cum i-a agresat tatăl lor pe el și pe sora lui.Ulterior, Camelia a postat pe pagina ei de Facebook despre cum autoritățile finlandeze încearcă să o acuze că ar fi fost violentă cu forțele de ordine când i-au fost ridicați copiii de acasă și că se intenționează să o trimită la închisoare. Tot acolo a precizat că s-a formulat și un alt cap de acuzare la adresa ei pentru că i-a scris despre cazul ei Președintelui Finlandei pe pagina sa oficială, după ce trimisese anterior mai multe scrisori la care nu a primit niciun răspuns.

În scopul de a-și recupera copiii și de a se putea întoarce acasă, mama s-a adresat și Ambasadei României din Finlanda și a trimis și o scrisoare Președintelui României. Camelia susține că a invocat două excepții de la Tratatele semnate între România și Finlanda, menite să reglementeze situația în care există un părinte și copii cu dublă cetățenie: cele două state semnatare ar trebui să colaboreze și să stabilească ce țară le este mai benefică minorilor din punct de vedere afectiv.

Până în prezent Camelia nu ar primit niciun răspuns, partea finlandeză refuzând orice dialog cu statul român. Pentru a încerca să obțină rezultate, a menționat un alt tratat, cel de la Haga (Haga 2), care prevede că în mod normal copiii trebuie încredințați mai întâi familiei lărgite, nu caselor de copii.

Cazul Cameliei a devenit cunoscut și pe rețelele de socializare. În sprijinul ei s-au organizat miting-uri de susținere în diaspora și a fost creată o pagină de Facebook, intitulată „Solidaritate pentru Dr. Camelia Smicală și Copiii ei „.

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

RISE: Străinii cumpără pământul din Moldova, bucată cu bucată, chiar dacă legea interzice
Articolul anterior
Doi soți din municipiul Chișinău au devenit părinți de tripleți, concepuți pe cale naturală
Articolul următor