În Estonia, sălile de sport din școli sunt dotate cu dușuri

O moldoveancă angajată recent în calitate de profesoară la una din școlile din Tallinn, povestește despre condițiile din școlile din această țară, dezvăluind detalii despre organizarea sistemului educațional în Estonia.

separator

Iată ce relatează pedagogul:

,,La un liceu din Tallinn, la care am început de curând să lucrez, în una din zilele trecute a venit în vizită un grup de vreo 15-20 de persoane din mai multe țări, printre care Spania, Italia, Germania pentru a discuta despre anumite proiecte de parteneriat între școli. De atunci tot meditez la simplitatea cu care s-au întâmplat lucrurile, comparativ cu amploarea pe care ar fi căpătat-o evenimentul daca vizita ar fi avut loc la una dintre școlile din Moldova.
Prin urmare, cu o zi înainte de eveniment, ca printre altele, este menționat faptul că mâine vin oaspeți la ora 13:00 și stau până la 14:30 în una dintre sălile de clasă.
In ziua cu pricina la ora 12:00 femeile de la cantina liceului îs cu semne de întrebare despre prânzul oaspeților: trebuie să gătească ceva sau ceva special? Pentru câte persoane? Cum și care masa să o aranjeze? Nu știu ce le-a spus directoarea, dar nici o pregătire specială nu a avut loc.
La ora 13:00 in curtea din spatele liceului ajunge microbuzul cu oaspeții respectivi. Directoarea îi așteaptă în holul liceului. Fara covor roșu, fara a întâlni microbuzul și ruga șoferul sa vina la ușa din față. Oaspeții au coborât, au făcut înconjurul clădirii, au sunat la ușa și au intrat în hol unde directoarea i-a salutat, vreo 5 minute le-a povestit despre liceu, după care i-a invitat la cantină. Aici ei și-au spălat mainele, stand in rând exact ca și elevii din liceu. Și-au luat platou, ca și elevii atunci când iau prânzul, și-au pus fiecare în farfurie mancare obișnuită pentru un prânz de elev, cât și-au dorit, din aceleași castroane din care elevii își pun, s-au așezat la masă exact ca și elevii când iau prânzul. Apoi s-au urcat la etajul unde urma să aibă loc discuția, după care au plecat la fel de simplu cum au venit. Nici un buget special nu a fost alocat pentru aceasta întâlnire.
In schimb in liceu sunt veceuri curate, îngrijite. Săpun este și hârtie igienică. Veceurile sunt în interiorul clădirii. La fiecare dintre cele cinci etaje. Și camere cu dușuri pentru fete și pentru băieți. Și sala mare de sport. Iar liceul este unul simplu. Nu este privat. Părinții nu sunt rugați să contribuie la reparație. In timpul pauzelor, elevii pot juca tenis la mesele de tenis din coridoare sau cei mai mici pot construi blocuri de jucat.

Da, și ușa cantinei nu a fost închisă cât timp oaspeții luau prânzul. Elevii intrau și ieșeau la dorință”.

sursa: Facebook/curaj.tv; Anna Ichim

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Caz medical rar. Limba unei femei a devenit neagră, din cauza unor medicamente
Articolul anterior
O prezentatoare Tv de la noi și-a încreștinat bebelușul!
Articolul următor