Fetiță de 1 an cu tălpile mâncate de scabie. Se colectează ajutoare pentru această familie

Strigăt de disperare pentru o fetiță de 1 anișor care suferă din cauza rănilor provocate de scabie și malnutriție. Mai grav, mama sa, minoră, este însărcinată și suferă de malnutriție și ea. Cele două locuiesc într-o casă avariată, în care podul stă să cadă.

Despre acest caz a relatat, pe pagina sa de facebook, Cristina Mastac Comerzan. După ce a cunoscut situația acestei familii, Cristina a reușit să o interneze pe fetiță în spital. Ea a apelat la mămicile din mediul virtual să ofere ajutor acestei familii, cazul fiind unul extrem de dificil.

,,Ajutor pentru o minoră însărcinată… Dragi prieteni, am preluat câteva cazuri cu bebeluși infectați cu scabie, exeme și streptodermie. Le iau pe rând, că e jale mare la fiecare. Pe una din fetițe am internat-o. Micuța (1 an) a fost diagnosticată la moment cu dishidroza palmo-plantară (a avut și scabie infectată), malnutriție, lipsa de vitamine… Mama e însărcinată în ultima lună. Așteaptă un băiețel. Slabaaaaaa. Are maxim vreo 47-48kg. Aici îmi pare că are malnutriție și ea. E mult de lucru și acolo. Pentru copil nu are nimic. Eu îi pregatesc din donațiile voastre hăinuțe pentru ambii copii.

Dar cea mai mare problema este că nu au unde locui! Acum stau într-o căsuță avariată tocmai în Stefan Vodă. Acolo le cade podul în cap. Poate are cineva vreo căsuță mai aproape, prin Anenii Noi, Caușeni, și le-ar putea-o oferi să locuiască măcar până naște bebelușul și o ajutăm cu un pic de reparație în Ștefan Vodă. Fetița e tare mică. Se scarpină non stop, nu doarme. Are nevoie de lapte pentru malnutriți, Omega 3, Calciu, creme pentru exeme (Anexem) și emoliente, scutece nr. 1 si 4, șervețele umede, mâncare desigur, produse de igienă. Tare vă rog, în săptămâna mare, să le dăm o șansă. Împreuna schimbăm destine”.

Dacă cineva poate să ofere ajutor, îi puteți scrie în privat Cristinei Mastac Comerzan. De asemenea, puteți urmări și susține online cazurile aflate în vizorul Ask a Mom aici: https://www.facebook.com/donate sau pe paypal: cristina.mastac@yahoo.com cu mentiunea “Cazuri sociale”.

Natalia Barbu, noi imagini adorabile cu fiica și fiul ei

Natalia Barbu este o mămică fericită și împlinită, la puterea a doua! Artista nu publică foarte des imagini cu micuții ei, totuși atunci când o face reușește să transmită multe emoții pozitive urmăritorilor virtuali.

Natalia se bucură din plin de timpul petrecut alături de copiii săi, iar de data aceasta tânăra mamă împreună cu membrii familiei sale s-au distrat la piscină. În costume de baie asortate, interpreta se bucură de băi de soare împreună cu fetița sa, Vera, în vârstă de 9 luni, și fiul ei, Victor, în vârstă de 10 ani.

Natalia Barbu nu i-a arătat până acum chipul fetiței sale. Internauții au reacționat și au lăsat mesaje duioase în secțiunea comentarii:

,,Cât de drăguț, Natalița e Veruța ❤️, e fată mare”, ,,Foarte simpatici”, ,,Sunteți o familie frumoasă”, ,,Sănătate părinților și îngerașilor”, au scris fanii și prietenii artistei.

Străinii născuți în Moldova ar putea obține mai ușor cetățenia. Se propune modificarea legii

Copii născuți pe teritoriul Republicii Moldova ar putea obține cetățenia statului nostru la apariția pe lume, chiar dacă nici unul din părinți nu are drept de ședere în țara noastră. O asemenea propunere a fost expusă în cadrul dezbaterilor publice, desfășurate astăzi, 27 mai, la Parlament, pe subiectul situației copiilor fără cetățenie născuți pe teritoriul Republici Moldova

Mai exact, în cadrul audierilor publice s-a propus de a exclude condiția din actuala legislație națională potrivit căreia, copilul ai cărui părinți sunt cetățeni străini sau unul dintre care este apatrid sau beneficiar de protecție internațională, iar celălalt este cetățean străin, poate dobândi cetățenia Republicii Moldova, doar dacă la momentul nașterii copilului, cel puțin unul dintre părinți deține dreptul de ședere în țara noastră.

Angela Munteanu-Pojoga, secretara Comisiei drepturile omului și relații interetnice, care este unul dintre autorii acestei inițiative, a menționat că modificarea propusă vine să ajusteze legislația națională la prevederile Convenției ONU privind reducerea cazurilor de apatridie și a Convenția cu privire la drepturile copilului.

„Excluderea acestei restricții va garanta dreptul oricărui copil, născut pe teritoriul Republicii Moldova, la cetățenia statului nostru și va reduce cazurile de apatridie,” a declarat secretara Comisiei.

Angela Munteanu-Pojoga a subliniat că, în scurt timp, o inițiativă legislativă care prevede modificarea legii cetățeniei Republicii Moldova va fi înregistrată în Parlament.

sursa: www.realitatea.md

Mii de elevi din Republica Moldova vor putea învăța profesiile viitorului în laboratoare digitale, dotate cu sprijinul României

Peste 2500 de elevi din patru școli din Republica Moldova vor putea învăța profesiile viitorului în laboratoare digitale, dotate cu echipament performant.

Cum sa cresti un elev motivat – delamamici.ro

Echipamentul va fi procurat prin intermediul proiectului PNUD „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova”, la care Guvernul României a alocat în 2021 peste 80.000 de euro, prin intermediul RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României.

Instituțiile se alătură astfel rețelei „Tekwill în fiecare școală”, care include 35 de laboratoare digitale, unde elevii învață despre dezvoltarea web și a aplicațiilor mobile, designul grafic, programarea, inteligența artificială, antreprenoriat și altele.

„Fiind convinși că alfabetizarea digitală este cheia succesului transformării digitale, PNUD susține programul „Tekwill în fiecare școală”. Datorită parteneriatului și generozității Guvernului României, am reușit să dotăm încă patru școli din R. Moldova cu laboratoare digitale, adică spații moderne cu calculatoare și laptopuri performante unde elevii pot învăța profesiile viitorului și pot crea proiecte inovatoare”, a declarat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

„Într-o lume într-o continuă expansiune, nu trebuie să lăsăm timpul să ne depășească. Digitalizarea, accesul la tot ce presupune transformarea digitală și, mai ales, educația și dezvoltarea de competențe în domeniu sunt pași esențiali prin care nu doar că oferim șanse în plus tinerilor, ci facem pași concreți, inclusiv în ceea ce privește lupta împotriva vulnerabilităților din mediul on-line. Suntem onorați că putem contribui la toate aceste obiective în Republica Moldova”, a declarat Mihai Sandu, director general adjunct al RoAid.

Donația de echipament urmează să fie făcută în toamna anului 2022 către patru instituții de învățământ.

Focul Haric a ajuns în Republica Moldova
Articolul anterior
Cristi Borcea recunoaște: „Am patru copii concepuți în detenție. Nu am fost la camera nupțială”
Articolul următor