Focare de varicelă în grădinițe. Potrivit medicilor, virusul poate cauza encefalită sau pneumonie

Numărul copiilor care au făcut varicelă a crescut cu peste 10 la sută, în ianuarie, faţă de luna decembrie a anului trecut.

Medicii avertizează că, dacă nu este tratată corespunzător, boala poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii, cum ar fi encefalita sau pneumonia, transmite Publika.md.

”În luna ianuarie noi am înregistrat 305 cazuri de varicelă la toate persoanele dintre care 282 sunt la copii, adică 92 % sunt copii. Cei mai mult fac boală 62% sunt copii cu vârsta de 3-6 ani cei care merg la grădiniţă”, a declarat epidemiologul Oxana Constantinova.

Medicii spun că bolnavii trebuie să se adreseze la doctor chiar la primele simptome ale bolii.

”Primele elemente eruptive apar pe spate apoi pe piept, după care apar pe faţă şi celelalte părţi ale corpului. Părinţii sunt sfătuiţi să supravegheze copii, să respecte igiena, să monitorizeze temperatura. 

Şi desigur prelucrarea elementelor eruptive cu soluţii antiseptice şi evitarea băilor”, spune medicul de familie de la CMF 5, Ludmila Rîmbu.

O mamă din Capitală a povestit că băiatul ei, în vârstă de cinci ani, s-a îmbolnăvit deja a doua oară de varicelă.

”La vârsta de doi ani a mai avut varicelă, formă uşoară. Am anunţat medicul de familie şi mi-a spus cum trebuie să procedez.”

Femeia mai spune că pentru a evita răspândirea bolii, a izolat copilul în altă cameră.

”Din acea zi băiatul este izolat în altă cameră, fiindcă mai avem un bebeluş de două luni şi mă tem să nu se contamineze. Temperatură a avut trei zile, doar că cea mai mare teamă a mea este că copilul nu are poftă de mâncare, are dureri de cap şi o starea de oboseală destul de mare.”

Potrivit medicilor, varicela sau vârsatul de vânt, cum i se mai spune în popor, apare la vârste diferite, iar în unele cazuri poate lăsa sechele.

”Sunt femeile însărcinate, sunt nou-născuţii şi sunt persoanele care au un statut imun compromis. Acestea sunt persoanele care au cancer, persoanele care primesc un tratament imunosupresor şi persoanele care au HIV-SIDA”, susține Ludmila Rîmbu.

Pe parcursul anului trecut, în municipiul Chişinău au fost înregistrate peste o mie de cazuri de varicelă.

Violența obstetricală e tot o violență!

Sarcina și nașterea ar trebui să fie o perioadă cu amintiri frumoase pentru fiecare femeie. Dar, pentru multe femei aceasta poate fi însoțită de momente de suferință, umilire și traumă. Violența obstetricală, sau umilirea femeilor în maternități, este un fenomen încă întâlnit în multe regiuni ale lumii. Violența obstetrică poate lua diverse forme, printre care refuzarea îngrijirii, ignorarea nevoilor și durerilor femeilor, abuzul verbal, violența fizică, comportamentul dezumanizat și nepoliticos.

La nivel mondial, data de 25 noiembrie este dedicată conștientizării abuzurilor din maternități. La fiecare 25 noiembrie (ziua împotriva violenței față de femei), se încearcă prin intermediul campaniei ca vocea femeilor umilite în timpul nașterilor să fie auzită.

Câteva femei au mărturisit cum s-a manifestat violența obstetricală în cazul lor:

,,Închide gura! Nu mai urla și nu împinge! Știai ce făceai când făceai sex, iar acum vezi rezultatul?”

,,Lasă că ți-a fost și bine!”

,,Spune mulțumesc că ești vie și tu, și copilul”

,,Ți-a plăcut când l-ai făcut, acum taci și îndură!”

,,Nu ești prima care naște, stai și rabdă”

,,Ce urli în gura mare, te aude toată maternitatea”

,,Și ce dacă te doare, trebuia să te gândești la asta 9 luni în urmă”

,,Naște mai repede, că n-am timp”

Primul pas către stoparea practicilor abuzive și denigrante la naștere este informarea!

Fiica lui Bill Gates este însărcinată. Tânăra a publicat primele imagine cu burtica de gravidă

Jennifer Gates, fiica miliardarului american este însărcinată cu primul ei copil. În vârstă de 26 de ani, Jennifer este căsătorită cu Nayel, în vârstă de 31 de ani, iar peste câteva luni vor deveni părinți. Tânăra a postat prima imagine cu burtica de gravidă.

Jennifer Gates este însărcinată. Fiica lui Bill Gates a publicat prima imagine cu burtica de gravidă

Aceasta poartă o rochie lungă de mătase, care i-a scos în evidență burtica de gravidă. În aceeași poză apare și soțul ei, iar cei doi zâmbesc în timp ce erau îmbrățișați.

jennifer gates insarcinata

Jennifer a mai postat o poză în care apare singură, în timp ce își ținea mâna pe burtă. Melinda Gates, fosta soție lui Bill Gates a comentat la imaginile postat de fiica sa. „Nu aș putea fi mai încântată să-l cunosc pe acest micuț și să văd cum deveniți părinți’. 

jennifer gates

Acesta nu este primul nepot pe care Bill și Melinda îl au. Cei doi au divorțat anul trecut, după 27 de ani de căsnicie.

Jennifer Gates, fiica cea mare a miliardarului Bill Gates, confondatorul Microsoft, s-a căsătorit cu Nayel Nassar, un jocheu egiptean. Nunta a avut loc anul trecut, iar atât Bill Gates, cât și Mellinda Gates au participat la marele eveniment. Nunta celor doi îndrăgostiți a costat 2 milioande dolari.

Jennifer Gates a absolvit facultatea în cadrul Universității Standford, în 2018. Aceasta a obținut o diplomă în bilogie umană, după care a luat un an pauză. Ulterior, a urmat cursurile facultății de medicină. Fiica lui Bill Gates a făcut echitație încă de la vârsta de 6 ani.

jennifer si sotul ei
jennifer gravida

Gabriela Damir și soțul ei, Roman Burlaca, într-o ședință foto emoționantă înainte de nașterea fiului

Gabriela Damir și Roman Burlaca trăiesc una dintre cele mai palpitante etape din viața de cuplu. Tinerii îndrăgostiți urmează în curând să devină părinți pentru prima oară și au decis să imortalizeze clipele printr-o ședință foto la care au participat în doi. Fericit și emoționat, viitorul tătic își susține protector aleasa.

Emoțiile sunt intense în așteptarea bebelușului. Vitoarea mămică este dovada că în perioada sarcinii, femeia poate fi deosebit de elegantă și plină de senzualitate.

Moldova va cumpăra gaz mai ieftin în februarie
Articolul anterior
Se scumpesc orele practice la școlile auto
Articolul următor