Forme grave de Covid în rândul copiilor. Mesajul de avertizare al medicilor

În România, numărul de infectari în grupa 0-9 ani este deja la nivelul maximului din luna noiembrie a anului trecut. Medicii îi sfătuiesc pe părinți să fie atenți la starea copiilor pentru că încep să apară destul de des cazuri de sindrom inflamator multisistemic post-Covid.

Potrivit medicului Raluca Alexandru, de la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”, din București, din ianuarie, au fost înregistrate peste 30 astfel de cazuri.

Date statistice indică faptul că numărul de infectări în grupa 0-9 ani este deja la nivelul maximului din luna noiembrie a anului trecut, dar și la categoria 10-19 ani se înregistrează o creștere bruscă.

Se profilează astfel un val 3 al pandemiei în care se vor regăsi copiii și tinerii. Dat fiind acest context, epidemiologul Octavian Jurma afirma că, dincolo de boala în sine, tinerii pot fi afectați psihologic pe termen lung dacă află ca sunt motivul pentru infectarea unei persoane dragi, scrie ziare.com.

Medicul Raluca Alexandru de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din București a explicat pentru news.ro ca formele grave de Covid-19 în cazul copiilor, cele care necesita oxigenoterapie sau intubare, sunt foarte rare și sunt de obicei cazuri de copii care au și alte boli cronice. 

Specialistul explică și cum anume se poate manifesta boala în cazul copiilor:

„Simptomatologia infecției în rândul copiilor este variată: sunt copii total asimptomatici, la care depistarea infecției este pur întâmplătoare, aceștia fiind testați în scop de screening, fiind pacienți cu afecțiuni cronice, programati pentru reevaluare sau pentru diferite intervenții chirurgicale.

Majoritatea copiilor prezintă simptomatologie ușoară spre medie: unii doar febră, iar alții asociază simptomatologie digestivă – scaune semilegate sau diareice, dureri abdominale, lipsa apetitului alimentar sau simptomatologie ca de viroza respiratorie, cu nas înfundat, rinoree, ușoară tuse.”

Dr. Alexandru trage insa un semnal de alarma legat de modul în care boala Covid-19 se poate manifesta la distanta de 2, 3 sau chiar 4 săptămâni din clipa în care copilul a avut testul pozitiv.

Medicul spune că specialiștii din spital au tratat zeci de copii cu sindrom inflamator multisistemic, copii care au ajuns în urgență la spital la câteva săptămâni după ce au avut infectia Covid-19. 

Grecia, zguduită astăzi de un cutremur puternic
Articolul anterior
28 de antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni își dezvoltă afacerile datorită asistenței Uniunii Europene
Articolul următor
Alte articole interesante