Georgeta Voinovan: „Copilul poate fi învățat să se mulțumească cu mai puțin!”

Multe vedete fug de sarcină pentru a-și păstra silueta, multe doamne vor numai un copil pentru a-și împlini orgoliu de mamă, multe femei își doresc băiat și fată pentru a mulțumi și bărbatul și este o raritate ca o vedetă să aibă bucuria imensă de a avea șase copii. Este vorba de Georgeta Voinovan, mama celor șase copiii frumoși, pentru care maternitatea a fost de fiecare dată o bucurie.

separator

Probabil este o întrebare pe care o auzi foarte des, dar nu pot să nu ți-o adresez. Cum te descurci cu șase copii de una singură?

Este o întrebare firească. Totul depinde cum ei lucrurile, la cantitatea de probleme care există într-o familie mare, dacă aș acorda fiecărei probleme termenul de superlativ, aș fi avut niște probleme mai mari decât există. Iei viața așa cum este ea. Și trebuie să te bucuri că vei avea un copil, pentru că atunci când te bucuri de ceea ce primești, Dumnezeu îți dă și ajutor. Iar în cazul meu, Dumnezeu mi-a dat un talent ca să pot petrece mai mult timp cu copiii și să nu fiu legată de un birou.

Desigur timpul petrecut împreună cu copii este foarte important…

Da, mulți părinți vor să le ofere copiilor lor o viață mai bună din punct de vedere material și îi abandonează fugind de sărăcie, fugind în străinătate după bani. Or, nu poate copilul să aibă o viață mai bună departe de părinții săi. Copilul poate fi învățat să se mulțumească cu mai puțin.

Există momente, când nu am puteri și atunci Dana mă ajută, stă cu copii. Îi sunt foarte recunoscatoare pentru faptul că ea este sprijinul meu.

De mică am avut noțiunea de ”prietenă adevărată”, pe parcursul vieții am avut mai multe. Acum îmi dau seama că cea mai bună prietenă am născut-o și am crescut-o eu. Cu Dana discut orice problemă, ne simțim și ne cunoaștem foarte bine. Iar atunci când vede că sunt epuizată, se ocupă ea de gemeni.

Seamană gemenii între ei?

Nu, nici la aspect fizic, nici la caracter. Cred că combat lejer orice horoscop existent.

Ți-ai programat sarcinile sau au fost surprize?

Toți copii mei sunt doriți. Pentru mine maternitatea a fost o imensă bucurie. Nu poate un copil să-ți schimbe viața în rău. Iar o femeie își dorește foarte mult un copil, atunci când iubește foarte mult un bărbat.

Știu că ai scos un abecedar pentru copii…

Da, un abecedar pentru preșcolari în versuri, se numește ”Abecedar pentru cei mici”.

Te-au ajutat copiii să scrii?

Nu, dacă vorbim de idei sau participare nemijlocită. Eu de fapt sunt un autor singuratic, nu pot să scriu în colaborare cu cineva, eu trebuie să încheg ideea cap coadă de una singură. Copiii mă ajută prin prezența lor în viața mea, pentru că ei nu mă lasă să uit lumea copilăriei. Prin ochii lor eu văd lumea așa cum o vede un copil. În general, sunt o persoană empatică și foarte ușor intru în pielea cuiva. Chiar sunt considerată uneori copil, am o doză de naivitate, pentru că sunt deschisă și sinceră. Nu știu de ce ar trebui să fiu altfel.

Cum e o zi în familia ta?

Toți suntem diferiți, astfel se trezesc pe rând și începe fiecare să-și caute de micile  lor nevoi mari. Fiecare are ocupația și îndatoririle sale.

Mașina de spălat lucrează ziua aproape non-stop. Desigur mă ajută mama și Dana (fiica mai mare) în treburile casei. Gătim mâncare în cantități mari. Spun gătim, pentru că sunt adepta alimentației sănătoase și asta presupune să gătești acasă. Am renunțat la semipreparate și am reușit să-i conving și pe copii, care erau ahtiați după pesmeții cu arome, chipsuri etc., de faptul că este frumos și gustos, dar nu este sănătos, iar urmările consumului cu regularitate a acestor produse cauzează apariția diverselor boli. La bucătărie tot timpul am ajutori.

Care din copii îți moștenește talentul?

Toți cântă, însă Bianca visează la scenă. Eu nu am insistat ca ei să-mi urmeze cariera, spre exemplu, băiatul meu mai mare are o meserie de cofetar bucătar, el a ales o meserie foarte pământească, eu am acceptat alegerea lui. Un părinte care își iubește cu adevărat copilul, nu poate să-i stea în cale să-și aleagă profesia pe care și-o dorește.

Crezi că dacă nu ar fi fost copii, ai fi lansat mai multe discuri?

Nu-mi imaginez viața fără copiii mei. Desigur investiția mea merge în familie, dacă aș fi fost singură aș fi avut avut foarte multă muzică, dar nici măcar nu pot să compar una cu alta, eu am ales…

 

alte Articole interesante