Gravidă cu cancer de col uterin, operată și tratată în timpul sarcinii. A născut un bebeluș sănătos

Diagnosticul de cancer de col uterin în timpul sarcinii a însemnat un coșmar pentru o tânără mamă. Până la momentul întâlnirii dintre ea și fetiță, femeia a trecut prin multe încercări, însă viața i s-a schimbat complet din clipa în care a reușit să-și țină, în sfârșit, bebelușul în brațe.

separator
Diana se chinuia de ani buni să devină mamă, iar atunci când a reușit să rămână însărcinată, în cele din urmă, medicii i-au dat o veste îngrozitoare: cancer de col uterin. Medicii ginecologi i-au recomandat gravidei să întrerupă sarcina în săptămâna 13, pentru a nu-și pune viața în pericol și nici pe-a bebelușului.

Prof. Dr. Petre Bratila a fost singurul medic din România care le-a dat o șansă la viață, atât mamei, cât și copilului din burtică.

„Mama a pus mai presus de orice această sarcină, având în vedere că încerca de 5 ani să rămână gravidă, și a riscat, într-un fel. În ceea ce mă privește nu am riscat. Nu este primul caz de acest gen. Am tratat 50 de femei cu cancer de col uterin în stadiu incipient prin tehnică de conservare a potențialului reproductiv, iar șase dintre ele au acum copii.

Diana este într-adevăr prima femeie însărcinată din România care a născut după operația pentru cancer, tocmai pentru că am reușit să efectuăm în timpul sarcinii o intervenție complexă prin care tumora a fost eliminată, fără să fie afectat fătul. Diana este al doilea astfel de caz în lume, alături de o pacienta din Japonia” , a spus Prof. Dr. Petre Bratila, la scurt timp după ce fetiță s-a născut.

„Am auzit-o cum plângea, și am început să plâng și eu! Este foarte frumoasă, nu mă mai săturăm s-o privesc”, își amintește cu emoție mama. Fetiță s-a născut în saptaman 36 de sarcina, cu o greutate de 2440 de grame și a primit notă 10 la naștere.„Este o fetiță cum trebuie să fie, care și-a început viață de la linia de start, că toți copiii normali”, a mai spus Dr. Alina Ilici, medicul specialist neonatolog care a îngrijit-o pe Efremia.

Sursa

Bill Gates donează 100 de milioane de dolari pentru combaterea coronavirusului
Articolul anterior
Un specialist în genetică recomandă să scăpăm de ceainicele din plastic
Articolul următor
Alte articole interesante