Hemoroizii în timpul sarcinii. Cauze, simptome și tratament

Până la 50% dintre femeile gravide suferă de hemoroizi în timpul sarcinii. Cel mai frecvent, prezenţa acestora se manifestă în primul sau în al doilea trimestru de graviditate.

separator
Hemoroizii-in-Sarcina-732x408
Maria Constantinica, medic, specialist proctolog, ne spune care sunt cauzele dezvoltării și acutizării hemoroizilor în timpul sarcinii, dar și cum să evităm apariția acestora.

Conform statisticii la femeile care nu au născut, hemoroizii se întâlnesc de 5 ori mai rar decât la femeile care au avut cel puţin o naştere. În plus, cu cât vârsta gravidei este mai înaintată cu atât incidenţa hemoroizilor este mai mare. Care sunt cauzele apariției hemoroizilor?

Presiunea abdominală

Dezvoltarea fătului în burtică, schimbările hormonale, constipaţia crează condiții proprice acutizării bolii hemoroidale ano-rectale la femeile însărcinate. Hemoroizii sunt doar un efect secundar al sarcinii şi apar din cauza modificării dietei femeii însărcinate, sedentarismului la care aceasta este supusă în al treilea trimestru de sarcină şi, mai ales, măririi uterului, ceea ce duce la constipaţie cronică.

Din păcate, doar trei sferturi dintre femeile însărcinate, care se confruntă cu această problemă, se prezintă la medic. Deoarece aceşti hemoroizi nu evoluează suficient de repede pentru a produce crize hemoroidale complete în perioada sarcinii. Aproximativ în jurul lunii a opta de sarcină, femeia simte o durere de intensitate medie, dar constantă, în zona canalului rectal. Sângerările sunt mai rare, dar periculoase pentru aceste paciente. De obicei, ele sunt cauzate de o dieta neadecvată sau de o constipaţie foarte serioasă şi netratată la timp.

Simptomele clinice ale hemoroizilor la gravide

Se manifestă identic ca şi la alte categorii de pacienţi: umflături mici, mâncărimi şi arsuri anale, uneori asociate cu dureri şi sângerări. De cele mai multe ori, însă, hemoroizii la gravide evoluează asimptomatic (fără acuze), iar diagnosticul se pune în baza anoscopiei sau rectoscopiei (investigaţie care determină prezența nodulilor hemoroidali pe pereţii rectului).

Tratamentul hemoroizilor în timpul sarcinii

În perioada gravidităţii, medicii nu vor efectua tratament chirurgical in boală hemoroidală. Doar consultaţia de specialitate este obligatorie, pentru o diagnosticare precoce și instituirea unui tratament medicamentos.

În primele câteva luni de sarcină:

  • Gravida trebuie să consume foarte multe alimente bogate în fibre, pentru a fluidiza digestia.
  • Gravida trebuie să facă cât mai multă mişcare, pentru a activiza peristaltismul intestinal.

Totuşi, în ultimul trimestru de sarcină, dieta pacientei se modifică uşor, iar activitatea fizică devine din ce în ce mai dificilă. Administrarea de laxative este contraindicată în acest caz. Clismele săptămânale, sau chiar şi mai dese, sunt recomandate dacă medicul a examinat gravida și a dat acordul.

Acutizările  nedorite

Pot fi prevenite, dacă se depistează la timp prezenţa hemoroizilor. Evaluarea completă a anamnezei – examinarea manuală a intestinului gros poate depista această boală. Medicul proctolog poate stabili un algoritm adecvat de tratament pentru fiecare pacientă.

Hemoroiozii nu sunt periculoşi nici pentru viitoarea mamică, nici pentru fătul din burtică

Desigur îţi crează discomfort sau chiar dureri, iar uneori duc la complicaţii mai serioase. Pentru a evita probleme mai grave consultă medicul care îţi poate recomanda medicamente sau supozitoare pe bază de glicerină, pentru a facilita tranzitul intestinal.

Recomandări pentru a evita apariţia hemoroizilor:

– Evită constipaţia;

– Consumă alimente bogate în fibre, cum ar fi: fructe proaspete, legume verzi, cereale şi bea lichide (apă, suc de fructe sau de legume, supe);

– Cafeaua face tranzitul intestinal mai dificil;

– Este de dorit să practici unele exerciţii fizice (întreabă medical curant înainte de a începe activitatea sportivă), deoarece acestea ajută organismul să lupte împotriva constipaţiei;

Important este că atât depistarea la timp a hemoroizilor şi fisurilor anale, cât şi procedurile profilactice efectuate pot preveni progresarea bolii şi apariţia complicaţiilor în timpul naşterii.

Vă aşteptăm cu drag la Centrul Medical „ON CLINIC Moldova„ să vă convingeţi de eficienţa serviciilor noastre!

Text: Snejana Ţugui

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Hemoroizii în timpul sarcinii!
Articolul anterior
Hemoroizii în timpul sarcinii!
Articolul următor