De ce trebuie să faci sport în timpul sarcinii!

Foarte multe femei cred că odată ce eşti însărcinată nu trebuie să faci sport deoarece creşte riscul de avort, acest lucru este total greşit. Cu excepţia gravidelor cărora medicul curant le-a interzis efortul fizic şi le-a recomandat repaus la pat, toate ar trebui să practice un sport indicat în această perioadă, începând cu a treia lună de sarcină.

separator

Aliona Trifan,
Instructor Bio-Shape

Shapingul sănătos pentru femeile însărcinate

Înainte de a începe practicarea exerciţiilor fizice, întreabă ginecologul-obstretician despre intenţia ta. Dacă nu ai restricţii, atunci poţi începe, iar alegerea cea mai bună este shapingul, pentru că nu te solicită fizic foarte mult şi nu este periculos pentru tine şi copil. Programul trebuie să fie special pentru gravide, iar instructorul specializat în exerciţii pentru gravide.

Care sunt beneficiile shapingului?

Acest tip de sport solicită toate grupele musculare, dar totodată relaxează. În timpul exerciţiilor fizice se eliberează o serie de hormoni în placentă care ajută la dezvoltarea sistemului nervos al copilului, inclusiv reglează câteva procese din organism printre care şi bătăile inimii. Specialiştii în domeniu susţin că practicarea exerciţiilor în cele nouă luni de sarcină previne boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi accidentul vascular cerebral.

Totodată vei învăţa şi tehnicile de relaxare şi respiraţie care sunt foarte importante în timpul travaliului. Astfel, vei trece mai uşor peste durerile naşterii.

Sfaturi utile în timpul exerciţiilor

Exerciţiile fizice trebuie să dureze 30 – 40 minute, de 3 ori pe săptămână.
–     Ascultă sfaturile instructorului pentru că el cunoaşte tehnica corectă – te va ajuta să întăreşti partea de sus şi de jos a spatelui, fesele, muşchii abdominali şi cei ai planşeului pelvin;
–     Redu nivelul de efort fizic, atunci când simţi că organismul este suprasolicitat;
–     Schimbă exerciţiul dacă simţi un disconfort;
–     Pulsul nu trebuie să depăşească 120 de bătăi pe minut, pentru că la pulsul mai mare de 120 se activează schimbul de substanţe până la oxidare a ţesutului adipos, care dă toxine în sânge şi ele ajung la făt;
–     Nu forţa tare, chiar dacă eşti în formă – te vei epuiza sau vei rămâne fără aer;
–     Opreşte programul de exerciţii dacă ţi se taie respiraţia;
–     Respiră corect: inspiră pe nas la relaxare şi expiră pe gură la contractare (aceasta este si regula din timpul travaliului);
–     Exerciţii de relaxare se fac în timpul şi după antrenament.
–     Îmbracă-te cu haine uşoare din fibre natural ce permit corpului să respire, pentru a nu supraîncălzi organismul.
–     Trebuie să practici exerciţiile fizice în spaţii bine aerisite, deoarece în timpul antrenamentului survine hipoxia fătului de aceea oxigenarea este foarte importantă.

Ce nu trebuie să faci în timpul exerciţiilor

– Nu schimba direcţia de mişcare rapid.Pe măsură ce avansează sarcina central de greutate se schimbă, iar echilibrul este mai precar, orice mişcare bruscă te poate dezechilibra şi poţi să cazi.
– Nu te ridica brusc din poziţia culcat. Te ridici poziţionată lateral sprijinită pe antebraţ, odată de pe partea stângă, altădată de pe partea dreaptă, pentru a nu solicita numai o parte de muşchi paravertebrali.
– Nu face mişcări sacadate, sărituri sau răsuciri. Schimbările hormonale şi greutatea crescută a corpului afectează articulaţiile şi nu este bine să soliciţi aceste zone, inclusiv vei face rău fătului.
– Renunţă la exerciţiile care îngreunează respiraţia. Aplecările în faţă cu capul în jos, ghemuirile – ele reduc spaţiul pulmonar şi îţi pot tăia respiraţia.
– Nu opri respiraţia în timpul exerciţiilor
– Nu face exerciţii fizice în timpul sarcinii pentru a slăbi!
Important este ca să te ghideze un instructor care ştie cel mai bine cum, când şi ce exerciţii ai voie să faci în timpul sarcinii!

Text: Snejana Ţugui

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Larisa Busuioc a ajuns să cântărească ca la 20 de ani!
Articolul anterior
Cadouri de sărbători la prețuri minime!
Articolul următor